Vaticaanse Musea geven mummies terug aan Peru

Eerder werden ook al artefacten uit het Etnologisch Museum van het Vaticaan teruggeven aan Ecuador. 
19/10/2022 - 09:00
De drie Peruaanse mummies
De drie Peruaanse mummies ©Vatican Media

Anima Mundi, de etnologische afdeling van de Vaticaanse Musea, heeft na tien jaar voorbereidend werk drie mummies teruggegeven aan Peru. De Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken Cesar Rodrigo Landa Arroyo was voor de overdrachtsceremonie naar het Vaticaan gereisd. Hij werd ook in audiëntie ontvangen door paus Franciscus

De etnologische afdeling van Vaticaanse Musea werd in 1925 opgericht door Pius XI, in een periode dat er vanuit alle delen van de wereld geschenken werden gestuurd naar de paus. Ook Peru bezorgde op die manier enkele artefacten die representatief zijn voor de geschiedenis en de cultuur van het land, onder meer drie mummies. Ze zijn enkele eeuwen oud, maar hun exacte datum is onbekend. Na hun terugkeer in Peru zal er een gedetailleerd onderzoek volgen om het tijdstip van herkomst van de mummies te bepalen. De plaats van herkomst is wel bekend. De mummies werden destijds gevonden op een hoogte van drieduizend meter in de Peruviaanse Andes langs de Ucayali-rivier, een zijrivier van de Amazone. 

In 2010 startte pater Nicola Mapelli, directeur van Anima Mundi, in samenwerking met de toenmalige directeur van de Vaticaanse Musea, Antonio Paolucci, een project om menselijke resten aan de landen van herkomst terug te geven. De terugkeer werd mogelijk dankzij de samenwerking van de Vaticaanse Musea met wetenschappelijke en culturele instellingen in Peru. Volgens de Vaticaanse Musea drukt de teruggave van deze en andere artefacten het respect uit voor de identiteit van elk volk en elke cultuur, in de geest van paus Franciscus.

Bron: Vaticannews.va