Nieuws

Otheo informeert je over de Kerk in Vlaanderen en daarbuiten. Op deze pagina vind je - chronologisch gerangschikt - de recentste berichten.
Daar waar wij met God zijn, zijn we in de hemel

Op Hemelvaart vieren katholieken dat de verrezen Jezus opstijgt naar de hemel. Maar waar of wat is die hemel waar katholieken in geloven?

De briefschrijvers zijn actief in de Vlaamse Jongerenpastoraal IJD - Archieffoto

Ze zijn verontwaardigd over het nieuws dat gekende daders van seksueel misbruik op de kieslijst van de priesterraad van de aartsbisschop staan.

Bisschop Bart van Roijen tijdens zijn wandeling van York Harbor naar Corner Brook in Newfoundland, Canada

Bisschop Bart van Roijen wandelde de afstand van 42 km in Newfoundland Canada in minder dan 7 uur. Na afloop was er een gebedsdienst in de kathedraal.

Paus Franciscus ontmoet op 8 mei deelnemers aan het project 'De toekomst van werk: werk na Laudato si''

Maar dan moeten we wel afstappen van 'vooroordelen en onnauwkeurige of ideologische informatie' die van migranten 'tweederangsburgers' maken.

De priesterraad is een adviesorgaan, waarvoor alle priesters in principe kandidaat zijn. ‘We moeten dit aanpassen’, zegt woordvoerder Geert De Kerpel.

Nog altijd maken Italiaanse benedictijnen, trappisten en karmelieten olijfolieproducten

Olijfolie is al 5000 jaar de hoeksteen van de mediterrane keuken. Maar in de middeleeuwen zou het zonder de monniken volledig verdwenen zijn.

'Wat heeft sport te zeggen aan de Kerk?' en 'Wat heeft de Kerk te zeggen over sport?'

Daarover organiseert het Vaticaan de internationale conferentie 'Putting our life on the line'. Van 16 tot 18 mei verzamelen 200 deelnemers in Rome.

Indonesische boeddhisten gieten geurend water over boeddhabeeldjes tijdens het Vesak-feest. Ze doen dit om de Boeddha te eren en om een nieuw begin te vieren.

Kardinaal Ayuso stuurt warme groeten aan boeddhisten die hun belangrijkste feest Vesak vieren en vraagt gedeelde inzet voor vrede en verzoening.

Ga op bezoek bij Maria: van de kapel in je buurt tot het Vaticaan
Video

Mei staat in het teken van Maria. Een goed moment om eens een Mariakapel of Mariatuin te bezoeken. PARCUM organiseert een webinar voor kapeleigenaars.

Cadetten van de Zwitserse Garde inspecteren hun harnas in de kazerne van het Vaticaan op 30 april 2024
Fotoreportage

De beëdigingsceremonie op 6 mei gedenkt ook een tragische historische gebeurtenis. Recente incidenten roepen vragen op over de veiligheid van de paus.

Professor Mouna Maroun, eerste Arabische, christelijke, vrouwelijke rector van de Universiteit van Haifa

Professor Mouna Maroun wordt de nieuwe rector van de Universiteit van Haifa in Israël. Geen enkele andere Arabier, christen of vrouw ging haar voor.

Regina Caeli
Audio

Elke zondagmiddag tussen Pasen en Pinksteren bidt de paus op het Sint-Pietersplein het Regina Caeli. Wat is dit prachtige eeuwenoude gebed?

Suisse Brecht Gregoire Hasselt

Brecht Gregoire bewaakt elke zondag de orde in de Sint-Quintinuskathedraal van Hasselt: ‘Deze traditie mag niet uitsterven.’

 De commissie werd geleid door Sophie De Wit.

In haar eindrapport stelt de commissie onder andere de aanstelling van een speciale commissaris en de oprichting van een expertisecentrum voor.

De Kamercommissie werd opgericht in de nasleep van de tv-documentaire ‘Godvergeten’.

De katholieke Kerk zal de nieuwe parlementaire aanbevelingen integreren in haar nultolerantiebeleid, zo laten de bisschoppen weten in een persbericht.