Het consistorie waarop zij officieel tot kardinaal worden gecreëerd zal plaatsvinden op 8 december. Het laatste consistorie vond plaats op 30 september 2023. Zoals naar gewoonte bij paus Franciscus komen de kardinalen uit alle uithoeken van de wereld.
‘Hun afkomst geeft uitdrukking aan de universaliteit van de Kerk, die Gods barmhartige liefde blijft verkondigen aan alle mensen op aarde’, zei de paus. ‘Hun opname in het bisdom Rome manifesteert ook de onlosmakelijke band tussen de Stoel van Petrus en de bijzondere Kerken verspreid over de hele wereld.’ Na het Consistorie zal het college 256 kardinalen tellen, van wie 141 stemgerechtigd.
Dominique Mathieu, aartsbisschop in Iran
In de lijst valt de naam van Dominique Mathieu op. Een tweede Belgische kardinaal dus, naast aartsbisschop Jozef De Kesel, maar wel één die leeft in een islamitische land: Iran.
Afkomstig uit Aarlen en opgegroeid in Brugge is de 61-jarige Belg sinds 2021 aartsbisschop van Teheran-Isfahan in Iran. De minderbroeder-conventueel (een tak van de franciscaanse familie) vestigde zich in Brussel na zijn studies in Rome en leerde Arabisch aan de Grote Moskee in het Jubelpark. Begin 2013 vertrok hij ‘met dezelfde bewogenheid van Sint-Franciscus’, zoals hij zelf zegt, naar Libanon. Het Nabije-Oosten liet hem niet meer los.
Momenteel neemt hij deel aan de synode over synodaliteit in Rome. Onlangs was hij nog in België naar aanleiding van het pausbezoek aan ons land.
Christus volgen
Pastoralia, het blad van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, had begin vorig jaar een gesprek met de toekomstige kardinaal waarin hij zichzelf en zijn nieuwe missie in Iran voorstelde. Naar aanleiding van zijn creatie tot kardinaal brengen we deze bijdrage integraal online. Klik hier