Kort samenvattend overzicht van het artikel
Voorstellingen van Jezus’ kruisdood zullen door vier verschillende kunstenaars telkens anders, maar herkenbaar worden uitgebeeld. Zo ook de vier evangelies. In trouw aan de traditie, maar elk vanuit een eigen theologische kijk, geven zij een herkenbaar beeld van Jezus. Geen van de vier evangelisten was een persoonlijk ooggetuige van Jezus’ woorden en daden. Hun verhaal ontstond pas enkele tientallen jaren nà Jezus’ dood en verrijzenis. De vier evangelieverhalen hebben elkaar onderling beïnvloed. De relatie tussen de ‘synoptici’ onderling (Mattheüs, Marcus en Lucas) en het vierde evangelie (‘Johannes’) zijn in een schema duidelijk (zie onder nr.3 hier.
Voor rabbi Mattheüs is Jezus de definitieve Mozes die op de ‘berg’ (zoals Mozes op de Sinaï) zijn Thora uitspreekt: zijn programmarede bij het begin van zijn optreden. Het is de Bergrede die we als eerste grote redevoering van de vijf die Mattheüs schreef, in hoofdstuk 5 tot 7 aantreffen.
Deze rede vertoont een prachtige innerlijke structuur en samenhang. Het koninkrijk van de hemel wordt aangekondigd. Dit is geen territorium, maar het gaat over de ‘heerschappij van God’ in deze wereld. Deze vraagt een bekering: een verandering van denken, van gezindheid, van ingesteldheid. Die heerschappij van God komt niet onder innerlijke dwang. Je moet die willen aanvaarden, er actief aan meewerken. ‘Binnengaan in het koninkrijk van de hemel’ is intreden in wat God van je verlangt. In de Bergrede heeft Mattheüs Jezus’ woorden in een uitgebalanceerde structuur van een onderrichting beschreven, een beetje als in een klassieke redevoering. Naast een inleiding (met de Zaligsprekingen) en een slot (het is een nauwe weg die te gaan is!) heb je drie delen.
Een eerste klein hoofdstukje met Jezus’ eigen commentaar op enkele punten uit de Wet van Mozes, bij de kern ervan: de Tien Geboden. Telkens pleit Jezus voor de ‘stap verder’: geen juridische interpretatie, maar een innerlijk beamen, een nieuwe gezindheid van het hart. Heilig en volmaakt zijn, zoals de Vader het is!
In het tweede hoofdstukje zoekt hij die geest verder op in verband met goede werken doen, bidden en vasten.
Het derde hoofdstukje bevat nog enkele dringende raadgevingen van Jezus over oordelen en veroordelen, de kostbaarheid van zijn boodschap en het vragen en bidden om wat levensnoodzakelijk is: het Goede.
In het hart van deze uiteenzetting plaatst Mattheüs het Onzevader.
Guido Debonnet
Bijlage 1 A4 pdf en A5 pdf
Bijlage 2 A4 pdf en A5 pdf
Bijlage 3 https://www.youtube.com/watch?v=Mtj5ApNFHgY
Voor bijlage 2 kan je ook de 4 onderstaande afbeeldingen kopiëren naar word en dan dubbelzijdig afdrukken.
Met deze 4 kopies kan je dan je eigen boekje samenstellen.