Onze gemeenschapskerk, opgenomen in de Paulusgemeenschappen, staat op een mooie, zeer dankbare plaats. Iedereen die via de Leuvense steenweg langsrijdt moet natuurlijk naar het verkeer en de lichten kijken maar kan meestal toch nog een blik werpen op de kerk.
Het heeft me steeds pijn gedaan te merken dat sommige mensen die de kerk willen binnengaan dit niet konden doen. In de mening dat het verplicht was om ervoor te zorgen dat er iets moest worden gedaan om de toegang tot de kerk (dat toch een openbaar gebouw is) voor iedereen toegankelijk te maken werd het probleem op de vergadering van de kerkfabriek aangebracht.
Vanaf maart 2020, ja, zo lang geleden werd er in de kerkfabriek over gesproken. Iedereen was akkoord maar het was niet evident om er mee te beginnen. De belangrijkste vraag was ook of we dat zouden kunnen betalen zelfs als er andere kosten zouden te dragen zijn. Een eerste stap was natuurlijk vragen aan de gemeente of ze het er mee eens waren en toch ook eens polsen of ze financieel zouden tussenkomen. Dat laatste was ijdele hoop.
Ondertussen ging de tijd verder en kwam ook Covid roet in het eten gooien. Het vergaderen werd op een lager pitje gezet en het punt kwam altijd op varia te staan. Bij het maken van de begroting op het einde van het jaar werd het in de begroting in de rubriek voorziene werken opgenomen. Een stap vooruit dus. Zo werd het de volgende vergaderingen een volwaardig punt op de agenda. Twee leden kenden een architect en vroegen een uitgetekend plan. In april 2021 mochten beide architecten afzonderlijk hun uitgewerkt plan via zoom voorstellen aan de leden van de kerkfabriek.
Na een paar dagen werd de knoop doorgehakt en met 3 tegen 2 werd een architect gekozen. Ook aan urbanisme moest een goedkeuring voor de uitvoering van het plan gevraagd worden. Dat neemt wel wat tijd in beslag. Gelukkig heeft de architect daarvoor gezorgd en volstond het dat ik tekende.
Dan was het aan de architect om te zoeken naar een aannemer die het plan wilde uitvoeren. Ook dat was niet zo eenvoudig want veel aannemers waren in het geheel niet geïnteresseerd in een dergelijk “klein” werk. We hebben samen met de architect gekozen.
De beloofde startdatum van 8 januari 2024 werd dus duidelijk overschreden. Begin juni wisten we nog niet wanneer er zou gestart worden met de werken.
Op de vergadering van de kerkfabriek in september 2023 werd besproken hoe de toegang tot de kerk zou kunnen tijdens de werken. We zagen wel in dat de voordeur gedurende de tijd van de werken niet zou kunnen gebruikt worden. Goed, voor de vieringen was er een oplossing, door de deur op de zijkant open te maken. De begrafenissen moesten dan in een andere kerk gebeuren.
Ondertussen zijn de werken voor de PBM (personen met beperkte mobiliteit) bijna gedaan. Als ik dit schrijf zijn alleen de leuningen en de lichten nog afwezig en natuurlijk ook de planten.
Hopelijk zullen nu wat meer mensen, die moeite hebben om naar de kerk te komen, toch gebruik kunnen maken van de nieuwe installatie.
Régine
Voorzitter Kerkfabriek Sint-Jozef