Carlo Acutis wordt een heilige van en voor onze tijd!
Carlo Acutis (3.5.1991 – 12.10.2006), een jongen van 15 jaar zal binnenkort heilig verklaard worden door de Kerk. Aanvankelijk was de heiligverklaring voorzien op 27 april 2025 maar door het overlijden van Paus Franciscus werd dit uitgesteld naar een later moment. Is dit niet merkwaardig? Niet het feit dat hij jong is, er zijn jonge heiligen. Maar wel dat men er in de huidige samenleving aandacht aan schenkt. Het gaat om een bijzonder eigentijdse jongen, levendig, intelligent, sociaal, computer specialist. De jongeren noemen hem een cyber apostel. Van heel jongs af wist hij twee werelden bij elkaar te brengen: internet en gebed, dagelijks in de eucharistie en de vrije tijd op internet. Hij was dus wel veel met computer programma’s bezig, maar paus Franciscus schrijft dat hij “niet in de val trapte. Carlos zag dat veel jongeren in hun verlangen anders zijn en uiteindelijk … najagen wat de machtigen hen opdringen via de mechanismen van consumentisme en vermaak” (CV 106). In plaats van zich met de essentie van het leven bezig te houden, zijn velen verslaafd aan computerspelletjes en vluchtige communicatie. Carlo zegt daarover heel treffend en vermanend: “iedereen wordt als origineel geboren, maar velen sterven als een fotokopie” (CV 106).
Carlo was een vrolijke jongen, dienstbaar, bedacht op het geluk van de anderen, van de daklozen in de buurt, gedreven door twee passies: internet en Christus. Deze twee bracht hij samen: dagelijkse eucharistie en rozenkrans, en dan vrienden en ontspanning, programmeren en met de vrienden uittesten. Op 10 jarige leeftijd schreef hij een computerprogramma voor het Vaticaan. Video programma’s over heiligdommen wereldwijd zijn van zijn hand.
In Gaudete et exsultate, een brief van paus Franciscus over heiligheid, noemt hij 5 karakteristieken voor jongeren vandaag om heilig te worden: geduld, zin voor humor, stoutmoedigheid, gemeenschap maar ook onophoudend gebed. De vreugde die een jongen zoals Carlo uitstraalt komt van deze vijf karaktertrekken. Hij wist dat “God houdt van de blijmoedige gever” (2 Kor 9, 7). Zijn pastoor vertelt dat hij helemaal niet aan zichzelf dacht, zodanig zelfs dat hij hem niet eens gezegd had, of laten zeggen, dat hij aan een fulminante leukemie leed. Toen hij reeds overleden was mocht de pastoor het van zijn ouders vernemen.
Communicatie, social media waren voor Carlo een middel tot evangelisatie. Hij was een computerfreak met het evangelie in de hand.
+ Luc Van Looy
Scherpenheuvel
De vieringen naar aanleiding van de komst van het reliek van Carlo Acutis naar de basiliek van Oostakker-Lourdes worden uitgesteld naar een latere datum.