Dodenmaand?
Je kan er niet omheen, november doet je onwillekeurig denken aan dodenherdenking, kerkhof, chrysanten. Allerheiligen. Allerzielen. Komt daar nog 11 november bij. Of we willen of niet,we worden herin- nerd aan de doden, aan afscheid en pijn, aan gemis en niet-meer bij- ons zijn. Daarbovenop zijn de dagen kort, klam en mistig, geheel gesteld om te lijden.Toch hoeft no- vember geen intreurige maand te zijn. Binnenskamerse gezelligheid kan nog zo knus en behaaglijk zijn als we er in slagen om onze woon- omgeving en ons gemoed daarop af te stemmen. En al missen we wel eens de buitenlucht die houden we ons dan te goed voor betere tij- den. Probeer optimistisch te blijven want volgende maand gaan de dagen lengen ...
St. Maarten en St. Cecilia
De maand november kent vele heiligen die een feestje waard zijn om van Allerheiligen nog niet te spreken. Sint Martinus is er zo eentje. Rond deze heilige uit de 4° eeuw die de helft van zijn soldatenmantel aan een bedelaar gaf en later bisschop van Tours werd zijn heel wat folkloristische gebruiken ontstaan waarvan sommige tot in onze tijd blijven voortbestaan. 11 november, de dag van zijn begrafenis in Tours, werd zijn naamdag. Hij was een populaire heilige die uitbundig gevierd werd. Wat daarbij ook meehielp: rond 11 november kwam de nieuwe wijn aan en werd het vee geslacht voor wie er niet voldoende wintereten was. Aanleiding genoeg voor feestjes rond buitenvuren. En die bestaan nog op vele plaatsen. En Sint Cecilia, patrones van de mu- ziek en alle aanverwanten (koren, fanfares, ...) geeft aanleiding tot allerlei gezellige winterfestijnen. Zeker voor de kerkkoren die het jaar rond repeteren en zich gratis inzetten om de liturgie kracht bij te zetten is een feestje wel op zijn plaats.
Verdraagzaamheid
Unesco heeft 16 november, de ge- boortedag van Mahatma Ghandi, gemarkeerd als de ‘Internationale Dag van de Verdraagzaamheid’. Mahatma Ghandi (1869-1948) was een Indiase jurist en politicus, die nati- onaal en spiritueel leider van India werd. Hij predikte en beoefende de geweldloosheid maar werd ironisch genoeg zelf doodgeschoten. De Ver- enigde Naties zetten zich in voor het versterken van de tolerantie en verdraagzaamheid door het bevorderen van wederzijds begrip tussen culturen en volkeren. In een wereld waar er zoveel op ons afkomt - massa’s berichten, reclameboodschappen en veel onrealistische verwachtingen – is het niet verwonderlijk dat mensen overspannen geraken en dus heel vlug geïrriteerd zijn. Dat komt het rustige gesprek en overleg niet ten goede. Zo’n aandachtsdag voor verdraagzaamheid is dus wel heel welkom.
Einde liturgisch jaar
De laatste zondag van november – 24 november – is dit jaar de laatste zondag van het liturgisch jaar. Dan vieren we Christus Koning, het feest van de verheerlijkte Jezus die de onbetwistbare leider is van het Rijk Gods, een Rijk van vrede en gerechtigheid waar iedereen gelijk is en waar alleen maar liefde heerst. Een droombeeld voor nu, een wer- kelijkheid voor later ‘als God alles in allen zal zijn’. Op zaterdag 30 november valt de laatste dag van het liturgisch jaar.