U kunt Biblia met een groep bezoeken aan de hand van de audioguides, een zoektocht of met een gids. Wenst u graag een gegidste rondleiding? Dit is altijd mogelijk van maandag tot en met zaterdag na reservatie via info@biblia.be
Voor vormelingen en jongeren van 10 tot 13 jaar werden er aparte invulboekjes ontwikkeld. Zo kunnen jongeren zelfstandig te werk in de tentoonstelling. Papieren boekjes worden ter plaatse voorzien. U kunt het document voor vormelingen en jongeren alvast via deze link downloaden en deze voor de leerlingen van het secundair onderwijs (1e graad) via deze link. Zo kunt u, indien u wil, een eigen aangepaste of ingekorte versie voorzien.
'Break the code' is de nieuwste spelvorm waarmee jongeren Biblia kunnen ontdekken. Zoek de juiste codes en kraak de kisten in de zoektocht naar de zonen van Abraham. Meer info vindt u hier.
Naast het bezoek aan Biblia, de tentoonstelling rond de Bijbel, voorziet de Bijbeldienst in nog tal van andere activiteiten. Ontdek ons aanbod hier. Zo kunt u een hele middag of dag vullen. Reservatie is altijd vereist via info@biblia.be
Tot slot is het mogelijk om aansluitend bij uw bezoek een lokaal te huren, drank te bekomen of een maaltijd te nemen (eigen maaltijd mits afname van één drankje of een bestelde maaltijd).
BIBLIA is deel van de site van het Grootseminarie Brugge (Potterierei 72, 8000 Brugge). Eénmaal u door de poorten van het domein bent gegaan, is de ingang van BIBLIA recht voor u: door de grote deuren van de grote ingang vindt u het onthaal.
- Te voet: Van het station naar Biblia wandelen duurt zo'n half uur. Voor jongeren heeft IJD doe-opdrachten ontwikkeld om onderweg reeds bezig te zijn.
- Met de auto: Via de Dampoort en de Potterierei, er is gratis parking op het domein.
- Met de trein: Vanaf het station is het nog een half uur wandelen. Ofwel neemt u de fiets, bus of taxi.
- Met de bus (De Lijn): Via lijn 2 (Kinepolis - Station - Centrum - Coiseaukaai). Afstappen aan 'Sabbestraat'.
- Met de autocar/private bus: U mag het historische centrum niet binnenrijden. Laat de groep uitstappen ter hoogte van Fort Lapin 25. De autocar kan zich dan parkeren op de autobusparking Coiseaukaai of Bargeweg (station). De groep dient dan nog 12 minuten te wandelen.
- Met een gehuurde De Lijn-bus: Als u een De Lijn-bus huurt, mag u wel het historische centrum binnen. Bovendien blijkt hun prijs vaak democratischer te zijn. De chauffeur kan u gewoon afzetten aan het adres van het Grootseminarie, echter deze kan niet door de poorten van het domein rijden (te kleine doorgang).
- Met de fiets: Bij het station zijn er fietsen te huur. Van het station naar BIBLIA is het 15 minuten fietsen.
Meer dan 14 jaar stond in het groene Abdijdomein Zevenkerken een permanente tentoonstelling rond de Bijbel. Vele duizenden bezoekers hebben in al die jaren het Bijbelhuis bezocht en er Bijbelse vorming gekregen: kinderen, middelbare scholieren, studenten, mensen van alle leeftijden. Echter, na zoveel jaren en intensief gebruik was de tentoonstelling aan vernieuwing toe.
Daarom werd er besloten om een nieuw Bijbels Belevingscentrum op te bouwen. Deze verhuisde van het abdijdomein Zevenkerken naar het Grootseminarie. Zo werd direct één groot nadeel van de tentoonstelling in Zevenkerken opgelost: de bereikbaarheid. Bij de nieuwe locatie kunnen mensen gemakkelijk te voet, met de fiets, of met het openbaar vervoer komen. Het nieuwe Bijbels belevingscentrum is zo beter bereikbaar, niet alleen voor groepen en individuele bezoekers, maar ook voor toevallige passanten en toeristen. Bovendien is de museale ruimte ongeveer vier keer zo groot (435m2) dan voorheen. Dat biedt dus heel wat mogelijkheden. De context van het Grootseminarie, een voormalige cisterciënzerabdij maakt een bezoek extra aantrekkelijk, ook vanwege de andere mogelijkheden die een bezoek aan deze site te bieden heeft (tijdelijke tentoonstellingen, bibliotheek met een grote collectie oude handschriften, shop, nieuw ingerichte binnentuin en parktuin, symposia en lezingen).
Het vernieuwe BIBLIA kon tot stand komen dankzij de goede samwerking met het gerenommeerde ontwerpbureau Bailleul. Wie hun website bezoekt – www.bailleul.be – ontdekt tal van bekende museale en andere projecten die hun handtekening dragen. Te denken valt aan het Museum van de Koninklijke Bibliotheek te Brussel (KBR – met de collectie handschriften van de hertogen van Bourgondië), aan Parcum (Leuven) of aan het Teseum in Tongeren (archeologische site onder de basiliek + schatkamer).
Aan het concept van BIBLIA werd lang gewerkt. Het is nu mogelijk om een beleving aan te bieden die geschikt is voor mensen van alle leeftijden, maar die anderzijds ook iets te bieden heeft aan mensen zonder voorkennis als aan mensen met voorkennis. Studio Klaas Verplancke – www.klaas.be – was de perfecte partner om dat doel te bereiken. Klaas Verplancke en Arevik d’Or weten dankzij hun internationaal gewaardeerde teken- en animatiekunst de ontsluiting van de Bijbel af te stemmen op jong en oud. Hun illustraties en animaties geven een poëtische diepgang aan de reis door de wereld van de Bijbel.
BIBLIA beslaat drie zalen. In zaal één komen centrale figuren als Abraham, Jakob, Mozes en Jezus aan bod. In zaal twee wordt er ingegaan op de Bijbel als tekst: Thora en Evangelie. In zaal drie staan de ervaringen van mensen vandaag centraal. Er is doorheen BIBLIA heel wat oog voor interreligieuze dialoog, geweld in de Bijbel, de positie van de vrouw, de historische ontstaangeschiedenis … .
Bij dit alles tracht BIBLIA complexe inhouden toegankelijk en laagdrempelig te maken, door eenvoudig taalgebruik, door te werken met beelden en multimedia (film, audio, touchscreen, driedimensionale verbeeldingen e.d.) en ook door een aangename opstelling en serene vormgeving.
Het verhaal van de Bijbel is een geloofsverhaal, een authentiek verhaal van mensen die al meer dan drieduizend jaar lang geboeid zijn door een Stem die zij vernomen hebben, die hen op weg heeft gezet en die door weg te trekken uit het vertrouwde nieuwe toekomst mogelijk hebben gemaakt. Het verhaal van Abraham, Mozes en Jezus is ook vandaag actueel en krijgt handen en voeten in miljoenen mensen die zich inzetten voor een samenleving waarin vrede en gerechtigheid duurzaam en bestendig kunnen zijn. Ook deze getuigen komen in beeld en aan het woord.
Een bezoek aan het Bijbels belevingscentrum Biblia trekt de wereld van de Bijbel voor jou open. Durf je je open te stellen voor vernieuwende verhalen? Durf je iets niet meteen te begrijpen? Durf je te zijn wie je bent? Hoor wat enkele bezoekers te zeggen hebben over Biblia en wordt geprikkeld door smaakmakende beelden.
“Fantastische ervaring in het Groot Seminarie met de mooie uitbouw van het Bijbelmuseum, met technische snufjes.
Echt de moeite waard om te bezoeken.
Een aanrader voor wie wat meer over de Bijbel wil weten.
Een buitengewone tentoonstelling met prachtige voorstellingen en doe-animatie.”
Priester-norbertijn Huub Gerits over zijn bezoek aan BIBLIA