Cyriel Dehandschutter (1928-2024)
Deze tekst werd gepubliceerd door de parochie Pius X te Wilrijk in 2023 in ‘Kerk en Leven’ en opnieuw gepubliceerd op dinsdag 17 september 2024
Priester-voorganger (2013-2024)
Op 7 juli 1928 zag Cyriel Dehandschutter als jongste van het gezin het levenslicht in Oetingen. Met zijn 1700 inwoners was Oetingen in het Vlaams-Brabantse Pajottenland - tot de fusie met Gooik in 1977 - een zelfstandige gemeente met een landelijk karakter. Cyriel groeide op in een mooie streek: “Mijn thuis was een kleine boerderij met varkens en kippen, een paard en vier koeien, aan de rand van het dorp. In de zomer werden de koeien naar een laaggelegen weide gebracht waar een natuurlijke bron voorzag in koel, helder, drinkbaar water dat je heerlijk kon opzuigen met een strohalm die dienst deed als rietje.” Het leven op de boerderij was aan vaste regels gebonden maar Cyriel had er ook veel vrijheid. Het boerenleven was van die aard dat hij zich nooit hoefde te vervelen; er was altijd wel iets te doen of te beleven.
Tot zijn dertiende ging Cyriel naar de lokale dorpsschool. De twee daaropvolgende jaren liep hij school in het college van Ninove waar hij voelde dat er op hem neergekeken werd vanwege zijn boerenachtergrond. In het Sint-Pieterscollege in Jette (Brussel) was de mentaliteit een stuk beter en haalde er in 1947 zijn diploma als eerste van de klas. Na het Sint-Pieterscollege trok hij naar hij naar het Sint-Jozefseminarie in Mechelen. Dat was voor hem een grote overgang want hij moest er inwonen. Dat viel hem niet gemakkelijk en daarnaast voelden hij en zijn medeleerlingen zich er als kinderen behandeld.
Toen er hem, ter gelegenheid van zijn vijfennegentigste verjaardag, gevraagd werd hoe hij ertoe kwam om priester te worden, antwoordde hij: “Mijn roeping groeide langzaam en werd makkelijker gemaakt door de voorbeelden van priesters in mijn omgeving die mij aanspraken. “
In het Sint-Jozefseminarie in Mechelen studeerde hij twee jaren filosofie en het eerste jaar theologie. In het begin van het eerste jaar theologiewerd hem de soutane opgelegd; hij droeg die ook als hij naar huis ging. Vervolgens volgde op het Groot Seminari nog drie jaar theologie. In die periode klopte hij achttien maanden legerdienst waar hij meer vrijheid genoot dan in het seminarie. Tijdens de legerdienst werd hij ingedeeld bij de gezondheidszorg. Het waren zware dagen omdat hij verplicht werd nachtdiensten te doen in het militair hospitaal en daarnaast avondlessen volgde in de theologie.
In december 1953 ontving hij het sacrament van de priesterwijding. Omdat er in de jaren vijftig een overschot was aan priesters, maar een tekort aan lekenleraren, werd Cyriel door de president van het grootseminarie naar de universiteit van Leuven gestuurd waar hij een vijfjaardurende opleiding tot leraar wiskunde volgde.
In 1958 werd Cyriel aangesteld als leraar wiskunde aan het Sint-Jan Berchmanscollege op de Meir in Antwerpen. In de weekenden en tijdens de vakanties trok hij naar zijn geboortedorp Oetingen waar hij de plaatselijke pastoor assisteerde. Hij was er actief bij de chiromeisjes, zette zich voluit in voor de bibliotheek en ging op ziekenbezoek. Zijn leraarschap in het Sint-Jan Berchmanscollege eindigde toen hij in 1972 werd aangesteld als aalmoezenier in het Middelheimziekenhuis. Het was een taak die hij toegewijd op zich nam tot aan zijn pensioen in 1998. Van toen af aan verleende hij zijn diensten en hulp waar men hem nodig had, en zo raakte hij geleidelijk ingeburgerd in onze Pius X-parochie waar hij tijdens de ziekte en na het overlijden van Paul Pas de vieringen overnam.
Tot de zomer van 2024 was Cyriel de vertrouwde priester-voorganger achter het altaar van onze kerk. In 2023 verhuisde hij omwille van gezondheidsproblemen, met pijn in het hart, naar het wzc Huis Sint-Jozef aan de Grotesteenweg te Berchem. Desondanks bleef hij in de mate van het mogelijke en met de hulp van een bereidwillige chauffeur uit onze parochie, op post en ging hij de eucharistievieringen op zondag voor: plichtsbewust als steeds, godsvruchtig en monter, immer met een persoonlijk woordje en een heldere stem. Cyriel overleed op woensdag 25 september 2024 in het Sint-Augustinusziekenhuis te Wilrijk."
Marjo Perry
Verantwoordelijke Broederlijk Delen en Welzijnszorg parochie Heilige Pius X Wilrijk