De wereld staat in brand! Uit onmacht en uit solidariteit bidden de internationale gemeenschap van Kapucijnen en TAU elke maand voor vrede in de Sint-Franciscuskerk in Antwerpen. Elke maand brengen we één regio of één vredesthema in het bijzonder onder de aandacht.
Waarom een franciscaans vredesgebed?
De wereld staat in brand! In welgeteld 59 landen* wereldwijd woedt er vandaag oorlog. Dagelijks worden onschuldige burgers het slachtoffer van geweld en vernieling. De huidige brandpunten zijn de oorlogen in de Ethiopische deelstaat Tigray, in Oekraïne en in Gaza. Het aantal conflicten in Afrika verdubbelde de laatste tien jaar. Het aantal dodelijke slachtoffers nam de afgelopen drie jaar dramatisch toe.
Zoals paus Franciscus stelde in zijn encycliek Fratelli Tutti: “Elke oorlog maakt dat de wereld er erger aan toe is dan voorheen. Oorlog is altijd een mislukking van de politiek en van de mensheid, een schandelijke capitulatie, een hartverscheurende nederlaag ten opzichte van de machten van het kwaad.” (FT261)
Oorlog schendt de rechten van mensen. Oorlog verjaagt mensen uit de veiligheid van hun huizen en neemt genadeloos geliefden van hen af. Geweld verwoest en onteert de mens. Mannen, vrouwen en kinderen leven in angst, worden gefolterd, bedreigd, seksueel misbruikt of gevangen genomen, uitgehongerd of verstoken van medische zorg. Oorlog is een aanslag op de natuur.
Als franciscaanse familie in Vlaanderen geloven we in de onvervreemdbare, intrinsieke waardigheid van elke mens. Iedereen heeft het recht op een menswaardig leven. Ieder mens verdient het de kans te krijgen zich integraal te ontplooien.
Vrede gaat iedereen aan, ook wie arm, uitgesloten of gevangen is. Met én voor hen willen we elke maand bidden voor de vrede. Uit onmacht maar ook uit solidariteit, willen we stilstaan bij wat er in de wereld gebeurt. Zo hopen we ons verlangen uit te drukken naar een menselijke broeder- en zusterlijkheid die iedereen omarmt en verenigt!
*https://www.mo.be/nieuws/aantal-gewapende-conflicten-bereikt-hoogtepunt
Wanneer?
Het franciscaans vredesgebed gaat maandelijks door in de Sint-Franciscuskerk op de Ossenmarkt in Antwerpen. Het wordt georganiseerd door de internationale gemeenschap van Kapucijnen en TAU – Franciscaanse spiritualiteit vandaag.
Op enkele uitzonderingen na gaat het vredesgebed door elke 1e maandag van de maand, telkens om 19 u.
- Maandag 5 mei 2025 met ambassadeur Geoffroy de Liedekerke over de diplomatie van de menselijkheid
- Maandag 2 juni 2025
Na het vredesgebed zijn alle aanwezigen van harte welkom voor een verbroederende broodmaaltijd bij de Kapucijnen.
Opbouw van het vredesgebed
Het vredesgebed volgt een vaste structuur. De invulling gebeurt telkens in samenspraak met de persoon of organisatie die het Vredesgebed mee vorm geeft en voor een overweging zorgt.
- 18u50 luiden van de klokken
- Begroeting
- Openingslied (‘Peace prayer of Saint Francis’ of een ander lied)
- Gedicht wordt voorgenomen terwijl het vredeslicht wordt aangedragen
- Stilte – Enkele minuten stilte
- Schriftlezing
- Overweging op de schriftlezing (max. 5 min)
- Stille meditatie – Langere stilte van +/- 12 min
- Lied voor Maria - ‘Weesgegroet’ (in Arabisch of andere taal)
- Voorbeden – Enkele voorbeden worden voorgelezen terwijl de deelnemers een kaarsje zetten bij het Mariabeeld bij wijze van voorbede.
- Onze Vader (in Urdu of andere taal)
- Slotwoord
- Zegen van Franciscus
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.