Nog voor we in vakantie gingen, bereidden we de 1ste dag van 1 september voor. We ontdekten dat het die dag de start van de scheppingsperiode was, die duurt tot 4 oktober. Het thema voor de eerste 1ste dag was zo meteen gekozen: zorg voor de aarde en alles wat ademt en leeft.
Toen zei Virginie: “Wie zullen we als spreker voor het verdiepingsmoment uitnodigen?” We dachten onmiddellijk aan Piet Vandevoorde, bisschoppelijk gedelegeerde voor caritas en diaconie. Hij zou boeiend vertellen over Ecokerk en het thema van de scheppingsperiode. Zo gebeurde het. Het werd een inspirerend verdiepingsmoment. We zagen dat het goed was.
En Virginie zei: “Ik zal in de werkwinkel met de jongeren ook rond dit thema werken.” Zo geschiedde. De jongste deelnemers van de 1ste dag beluisterden een kinderversie van het zonnelied van Franciscus en Virginie ging met hen verder creatief aan de slag. En we zagen dat het goed was. Dat was het eerste deel van een mooie voormiddag.
En Virginie zei: “Het is ook goed om in de eucharistieviering dit thema onder de aandacht te brengen.” Ook dit gebeurde. We dachten in ons gebed aan al wie in Gods naam zorg draagt voor ons gemeenschappelijk huis en voor al wie zich engageert voor het behoud van de schepping. En we zagen dat het goed was. Dat was het tweede deel van een mooie voormiddag.
En Nathalie zei: “Laten we na de viering de daad bij het woord voegen en een Laudato Si'-boom planten.” We klopten aan bij de zusters en ze waren enthousiast om met de deelnemers van de 1ste dag een pruimelaar in hun boomgaard te planten. Zo gebeurde het. Een ijverige bisschop en enthousiaste kinderen plantten met veel zorg een jonge pruimelaar. Dat was het derde deel van een mooie voormiddag.
Zo lanceerden we op zondag 1 september de scheppingsperiode in ons bisdom. Het was een inspirerend moment waarop we op het einde van de voormiddag het glas hieven.