In de Sin-Baafskathedraal werden dinsdag de geplande activiteiten voor het Van Eyck-jaar 2020 voorgesteld. Alle zintuigen komen aan bod!
Alle zintuigen zullen in 2020 betrokken worden in het project OMG! Van Eyck was here. Een jaar lang wordt hulde gebracht aan Jan Van Eyck, de Vlaamse Meester die onlosmakelijk met de stad verbonden is door zijn wereldberoemde Het Lam Gods.
Cultuur Gent zorgde voor een mooie happening in het hoogkoor van de kathedraal onder ruime publieke belangstelling. Er waren al geurkaarsen, pralines, sieraden, bloemzaad,... en er komt nog zoveel meer!
(Volledige fotoreportage van de persconferentie onderaan)
Het ensemble Pandora² bracht van bij de ingang de aanwezigen in een middeleeuwse sfeer en de happening eindigde met een miniconcert door Catalina Vicens op een reconstructie van een middeleeuws orgeltje.
Rector Ludo Collin verwelkomde de gasten en deed een indringende oproep aan alle overheden en instanties om constructief en intens samen te werken om het nieuwe bezoekerscentrum op tijd gerealiseerd te krijgen. Hij deed dat met een goed gevonden historische verwijzing:
Hertog Filips de Goede had de uitzonderlijke kwaliteit van Jan Van Eyck goed begrepen en had zijn inkomen daarom verzevenvoudigd. Toen zijn administratie in Rijsel zich daartegen verzette, stelde de hertog terecht dat ze niemand meer zouden kunnen vinden die zo "uitnemend is qua kunst en kundigheid".
Minister van Toerisme Ben Weyts beloofde alle medewerking en vroeg Gent om ambitieus te zijn voor dit unieke project dat kadert in de Vlaamse Meesters 2018-2020 (Rubens, Bruegel en Van Eyck) van Toerisme Vlaanderen. Schepen van Toerisme Bram van Braeckevelt zag het Van Eyck-jaar als een unieke kans om in Gent een duurzaam toerisme uit te bouwen en schepen van Cultuur Sami Souguir hoopt dat met OMG! Van Eyck was here, de kandidatuur van Gent om in 2030 Culturele Europese hoofdstad te worden, versterkt zal zijn.
De ambities reiken ver en de lat ligt hoog: meer dan 1 miljoen bezoekers!
Topper wordt ongetwijfeld het Sint-Jansfeest of Midzomernachtfeest van 24 juni tot 28 juni rond de Sint-Baafskathedraal. Het zal een groots volksfeest worden naar aanleiding van de definitieve terugkeer van Het Lam Gods naar de kathedraal.
Daarnaast is het uitkijken naar de première van de compositieopdracht die de stad Gent geeft aan Arvo Pärt en die in het kader van het Festival van Vlaanderen in september 2020 in première zal gaan.
Met het programmaonderdeel Van Eyck in de wijk zijn er ook tal van manifestaties voor iedereen en overal.
Tot 1 juli 2019 is er online vroegboekkorting te krijgen voor de unieke overzichtstentoonstelling in het MSK (1 februari tot 30 april). Bekijk hier
De roep van een meesterwerk
In die veelheid aan activiteiten nemen CCV in het bisdom Gent ism Sint-Baafskathedraal een aantal initiatieven die focussen op de religieuze betekenis van Het Lam Gods voor vandaag:
(Hoe) kunnen mensen uit deze tijd en cultuur doorheen Het Lam Gods voeling krijgen met wat behoort tot de kern van het christendom? Welk appèl kan er voor de hedendaagse mens uitgaan van dit meesterwerk?
Vrijdag 11 oktober 2019, 20u, Sint-Baafskathedraal is er reeds een FEESTELIJKE OPENINGSAVOND met première van de kortfilm ‘De roep van een meesterwerk’ (samenwerking met Kerknet), gastspreker kardinaal Jozef De Kesel en muziek door Schola Cantorum, met première van compositie Agnus Dei (Filip Martens)
Maandag 4 november 2019 - NASCHOLINGSDAG voor leerkrachten secundair onderwijs over Het Lam Gods, Sint-Baafshuis
in Januari 2020, in de Sint-Baafskathedraal bij de terugkeer van de gerestaureerde onderste panelen van het binnenluik: OPENING TENTOONSTELLINGEN ‘Meester-Leerling’ (Sophie Kuijken/Lies Caeyers -olieverftechniek) en inhuldiging framework Lam Gods (Kris Martin) en tentoonstelling ‘De terugkeer van het Lam’ (met steun van het Stadsmarkeringfonds)
CCV in het bisdom Gent organiseert een VORMINGSREEKS van drie woensdagavonden (telkens in het Sint-Baafshuis, 19.30u):
Hemelse liturgie. Muziek op Het Lam Gods – woensdag 11 maart
Navolging. Spiritualiteit ten tijde van Het Lam Gods – woensdag 22 april
Beeldtaal als verkondiging. De theologie van Het Lam Gods – woensdag 6 mei
Het jaarlijkse BIJBELSEMINARIE aan het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut dat open staat voor iedereen, behandelt het boek Openbaring/Apocalyps waarop het centrale paneel van Het Lam Gods is gebaseerd. Vier zaterdagvoormiddagen, start: 25 april 2020
Zaterdag 10 oktober 2020, 20u, Sint-Baafskathedraal – FEESTELIJKE SLOTAVOND met de wereldpremière van HET LEIDENDE LAM (compositie : Kris Oelbrandt)
Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.