Het is niet altijd gemakkelijk om te spreken over het sacrament van het huwelijk met toekomstige trouwers. Hoe leg je hen de diepere betekenis uit van het sacrament dat ze elkaar als man en vrouw zullen geven? In het sacrament van het huwelijk is er méér aan de hand dan enkel een belofte van twee mensen: je vertrouwt erop dat je de stap naar onvoorwaardelijke trouw kan zetten omdat God mee van de partij is. Hij schenkt zijn hulp en bijstand. De enige voorwaarde is dat je je als mens daarvoor wil openstellen.
De onderstaande werkvorm, die deel uitmaakt van de huwelijkskoffervan bisdom Hasselt, wil daarbij een handje helpen.
In een (schat)kistje zijn verschillende voorwerpen terug te vinden die 5 betekenissen van het sacrament verduidelijken. Het sacrament van het huwelijk kan je namelijk verstaan als:
Een verbond: Eigenlijk trouw je met drie in een christelijk huwelijk. Het christelijk huwelijk is een verbond tussen drie partners: vrouw, man en God met een liefdevolle openheid op een vierde partner: de eventuele zorg voor de bejaarde (schoon)ouders, een engagement in kerk of samenleving, de openheid op de toekomstige generatie in de bereidheid om kinderen te ontvangen.
We maken die verbinding visueel met drie stukjes touw in drie verschillende kleuren. Doorheen het huwelijk
Een bezegeling: Het huwelijk is het contactmoment waarop God de liefde tussen man en vrouw bezegelt en verbindt met zijn liefde. In het boek Hooglied komt het beeld van die bezegeling mooi naar voren: 'Draag mij als een zegel op je hart, als een zegel op je arm' (Hooglied 8,6). Een zegel was het meest kostbare en meest persoonlijke bezit van een man in de tijd van de Bijbel. Ze droegen hun zegelsteen aan een koord om hun hals of als een zegelring aan hun vinger. Eigenlijk moet je dus lezen: 'Laat mij jouw zegel zijn. Draag mij op je hart, zoals je je zegel op je hart draagt. Of aan je vinger. Ik wil jouw kostbaarste bezit zijn, dat jij altijd bij je draagt. In jouw hart. Aan jouw hart. Ook heel letterlijk, als jij mij vasthoudt.'
We maken die bezegeling zichtbaar door voor elkaar een hartje te vouwen en daarop een korte boodschap te noteren en het geheel te voorzien van een stempel.
Een geschenk: Sacramenten worden wel eens geschenken van God genoemd. Huwenden geven het sacrament van het huwelijk aan elkaar. Het is het mooiste geschenk dat ze aan elkaar kunnen geven. Het sacrament van het huwelijk is een hoogtepunt, maar zeker geen ééndagsgebeuren. Koppels blijven elke dag opnieuw een geschenk voor elkaar, ook als het wat moeilijker gaat, met vallen en opstaan. Brihang zingt daarover in zijn nummer 'Steentje'.
We laten de koppels naar het nummer luisteren en geven hen een steentje mee voor onderweg als herinnering aan alle levensgebeurtenissen die op hun pad zijn gekomen en die nog zullen komen.
Een belofte: Trouwen betekent dat man en vrouw besluiten om de rest van hun leven bij elkaar te blijven, in goede en slechte tijden. Ze houden van elkaar en willen niet meer zonder de ander. Dat beloven ze elkaar in de huwelijksbelofte in de kerk waar hun familieleden, vrienden, en de gemeenschap aanwezig zijn. Tijdens de huwelijksviering stelt de voorganger drie belangrijke vragen. In deze vragen komen de fundamentele pijlers aan bod waarop een huwelijk voor God en zijn Kerk steunt. Het zijn drie belangrijke wegwijzers voor een liefdesrelatie.
Ieder koppel ontvangt vier kaartjes met vier woorden: vrijheid, waarderen, liefhebben en kinderen. Vraag de koppels om de woorden te rangschikken al naar gelang hun belang. Het belangrijkste woord staat op de eerste plaats, het minste belangrijke op de laatste plaats. Geef koppels even tijd om hierover te spreken.
Een zegen: Iemand zegenen betekent: iets goeds tegen iemand zeggen, hem of haar het beste toewensen, goede woorden meegeven die je doen groeien. De huwelijkszegen behoort tot één van de oudste elementen van de kerkelijke huwelijksviering. Deze zegen roept de kracht van de heilige Geest af over de liefde van het koppel. Het is Gods antwoord op de huwelijksbelofte van het koppel. Hiermee wil Hij zeggen: het engagement dat jullie nemen is groot, maar je staat er niet alleen voor.
Zegenen doe je vaak met je handen: een kruisje geven, een hand op het hoofd leggen, een hand reiken, een hand geven, … Vraag aan de koppels dat ze elkaar zegenen met een zelfgekozen gebaar. Ondertussen klinkt een zegengebed.
We koppelden deze werkvorm ook aan het pastoraal gedeelte van het huwelijksformulierzodat ook voorgangers in de huwelijksviering aan de slag kunnen met het materiaal als leidraad in hun pastoraal gesprek met trouwers.
Voor meer informatie kan je terecht bij Els Agten, stafmedewerker van de dienst Parochiecatechese/Gezinspastoraal via els.agten@bisdomhasselt.be of 011/24 90 15.