De Nationale Veiligheidsraad gaat op 3 juni na wanneer de godsdiensten in ons land opnieuw kunnen samenkomen om religieuze diensten te houden. Intussen werden de veiligheidsmaatregelen goedgekeurd die daarbij zullen gelden. Vandaag bezorgen we die aan alle plaatselijke verantwoordelijken. Zo kan de voorbereiding op het opnieuw samen vieren in onze kerken tijdig worden opgestart.
Dit weekend vieren we het hoogfeest van Pinksteren. Weliswaar kan het nog niet samen in onze kerken, maar dat verhindert ons niet om te bidden om de komst van de Heilige Geest. De vrucht van de Heilige Geest is liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, vertrouwen, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Het zijn gaven om te laten groeien in ons en in dienst van alle mensen.
De eerste, voorzichtige fase van de opheffing van de lockdown in onze kerken zal nu hopelijk snel kunnen aangevat worden. De overheid heeft in deze eerste fase een maximum van 100 deelnemers per viering vastgelegd. En tegelijk moet een afstand van anderhalve meter worden gerespecteerd waardoor dit aantal in kleinere kerken nog lager zal liggen. Het is niet vanzelfsprekend, maar de veiligheid en de gezondheid van eenieder staan voorop.
Misschien zullen in deze eerste tijd onze vieringen omwille van alle beschermende maatregelen wat minder hartelijk lijken. Maar toch kunnen we ons daarom niet minder laten voeden door zijn Woord en Brood, op de adem van de Geest. En wie een broze gezondheid heeft of om andere redenen twijfelt om deel te nemen aan de eucharistie onder deze beperkende voorwaarden, zijn er nog de vieringen op radio en televisie.
Alle richtlijnen om opnieuw samen te kunnen vieren, zijn samengebracht in een protocol, opgesteld onder begeleiding van deskundigen en goedgekeurd door de overheid. Alle plaatselijke kerkverantwoordelijken ontvangen vandaag dit protocol. Het is online beschikbaar via de portaalwebsites Kerknet en Cathobel. Voor concrete informatie over de plaatsen en uren waarop lokaal eucharistie gevierd wordt, is het aangewezen contact opnemen met de plaatselijke verantwoordelijke.
Het nieuwe ‘samenleven’ als gevolg van de coronacrisis vergt creativiteit en engagement. Het veronderstelt vooral aandacht en zorg voor al diegenen die te lijden hebben onder de gezondheids-, economische en sociale crisis. Nogmaals onze welgemeende dank aan allen die zich voor hun medemens inzetten, dichtbij en verderaf. We hebben in de afgelopen weken op tal van plaatsen hiervan deugddoende voorbeelden mogen ervaren.
Samen maken we deze ingrijpende coronacrisis een stukje lichter. Samen kunnen en zullen we ze overwinnen.
Zalig Pinksteren!
De Bisschoppen van België
IPID – Brussel, vrijdag 29 mei 2020
Lees het Draaiboek van de katholieke Kerk voor de hervatting van de publieke liturgische vieringen.