Broeder Isidoor van de H. Jozef is de kloosternaam van Isidoor De Loor, geboren te Vrasene de 18 april
Hij was de oudste zoon van Alois en Camilla Hutsebaut. Zijn ouders waren diep-vrorne mensen, die hard moesten werken om hun Lost te verdienen en om Wat vooruit te komen in het leven.
Broeder Isidoor is Opgegroeid in een midden Van werk en gebed, dat zijn stempel zou drukken op gans zijn leven : immer was hij een bidder en een tverker.
Broeder Isidoor ging tot ziin twaalfde jaar naar school, dan begon voor hem de zware boerenarbeid. Hij groeide op tot een jonge sterLe boer die hield van zijn velden, zijn vee, zijn vruchten. Harde wer
maar in-godsdienstig, eenvoudig. vroom, streng, en rein van zeden...
In hem rijpte de roeping tot het kloosterleven. De vermaarde Pater Bouckaert, C. ss. R.. zond hem bij
de Passionisten : dààr is uw plaats, dààr zult ge goed zijn !
De f5 april f907. deed hij zijn intrede in het noviciaat te Ere bij Na zijn professie verbleef in het klooster Van Wezembeek-Oppem, daarna riep de gehoorzaamheid naar Kortrijk. Hij heeft zich geheiligd door zijn plicht te volbrengen.
OOL als die plicht lastig was, door Ziin te dragen OOL als het kruis zwaar : de van God
Voor hem alles.
Zeer pijnlijk was zijn sterfbed: de longen toegeduwd door etterpleuris, de ingewanden aangewre- ten door kanker. Heldhaftig was zijn geduld: « De Hemel eens verdiend is voor altijd verdiend ». Op 6 october 1916 werd hij geboren voor het eeuwig leven, hij was vijf en dertig jaar oud...
Bescheiden had hij geleefd in zijn geboortestreek, het land van Waas, verborgen in zijn klooster... Na zijn dood gingen er stemmen op bij de Passionisten : er moest iets gedaan worden voor de heiligverklaring van Broeder Isidoor. Mensen gingen bidden op zijn graf en kwamen vertellen van de gunsten die zij door zijn voorspraak bekwamen.
De eerste stap naar de verheerlijking van Broeder Isidoor op deze aarde werd gezet op 16 oktober 1950, toen onder het voorzitterschap van Z. H. Excellentie Henricus Lamiroy z.g., de kerkelijke rechtbank van het bisdom Brugge haar werkzaamheden begon om een onderzoek in te stellen nopens het leven, de deug- den en mirakelen van de Dienaar Gods. De 10 maart 1952 werd dit proces gesloten, de documenten aanstonds naar Rome overgebracht en aan de H. Congregatie van de Riten overhandigd. Op 8 november 1960 trof diezelfde Congregatie het besluit over te gaan tot de « Inleiding van het proces voor Zalig- verklaring. 's Anderendaags werd dit besluit door Paus Joannes XXIII goedgekeurd en eigenhandig ondertekend.
Op 17 augustus 1961 begon dan het apostolisch Proces onder voorzitterschap van Mgr. De Smedt en werd afgesloten op 27 december 1963. Op 26 mei 1969 werden door de Congregatie voor de zaligver- klaringen de twee voornoemde Processen geldig verklaard. Tans is de Zaak zo ver gevorderd dat het Summarium over de heldhaftigheid der deugden is ingediend bij de Congregatie voor zaligverklaringen. Op 5 october 1952 werd het geboortehuis van Broeder Isidoor plechtig ingezegend door Z. H. E. Mgr K. J. Calewaert, Bisschop Van Gent. Sindsdien u'Ordt het geboortehuis, dat in museum werd veranderd, druk bezocht door de vereerders van Broeder Isidoor. Naar dit geboortehuis gingen al de brieven van de Broeder.
Op tijd en stond, volgens de gewoonte bij de Passionisten. schreef Broeder Isidoor drie. viermaal per jaar naar huis. Zelfs wist hij op het verlangen van zijn Overste een uitzondering te maken : Pater Meester zegt dat Moeder ook in haar proefjaar is, en hij zegt mii nog eens te schrijven. alhoewel dit niet volgens onze gewoonte is.
Moeder — en hiervoor danken wij de Voorzienigheid heeft al de brieven van haar zoon-kloosterling met eerbied bewaard.
Uit zijn brieven kan men opmaken dat Broeder Isidoor zeer verstandig was. Zijn gedachten Zijn uitgedrukt, ziin taal is net. vooral als men er rekening mede houdt, dat liii maar tot ziin twaalfde jaar naar school is geweest. Men zal misschien verwonderd zijn over de verstandelijke ontwikkeling van de Broeder, zijn klare op het geestelijk leven, Zijn gezonde levensbeschouwing. Wij denken dat dit vooral moet toegeschreven worden aan de vorming die hij kreeg in de zondagsscholen Van Vrasene en Sint-Gillis• Waas, die liii volgde tot hij naar het klooster ging. Als u'ii het geluk hebben ooit Broeder Isidoor op onze altaren te zien verheffen. dan hebben toii dat grotelijks te danken aan de zondagsschool, waar hij leerde zijn godsdienst kennen door en door. Broeder Isidoor verdient niet alleen de patroon te worden van onze boerenjeugd maar van onze ganse katholieke jeugdbeweging.
De 36 brieven, door Broeder Isidoor vanuit het klooster naar huis geschreven, werden te Rome door twee theologen-revisoren aan een onderzoek onderworpen. In hun oordeel wordt gewezen op de bovennatuurlijke geest, waarmee de Broeder was bezield, zijn geest van gebed en werkzaamheid, zijn bizondere devotie tot Jezus' lijden, zijn liefde voor zijn familie: < men zou hem in een zekere zin de apostel van de kristelijke familie kunnen noemen ».
Wij hebben best geoordeeld de brieven om te zetten in de vereenvoudigde spelling, stijl en vorm hebben wij verder onveranderd gelaten.
Wij verhopen dat deze brieven veel goed zullen doen aan de zielen. Mogen wij er vooral uit leren zoals Broeder Isidoor de Wil van God in alles te volbrengen. Dit is ook voor ons de hoogste vol- maaktheid.
P. A.