Een opwarmertje…
“De Kerk van Jezus Christus is de plaats, de ruimte in de wereld, waarin de heerschappij van Jezus Christus gestalte krijgt en verkondigd wordt. Deze ruimte van de Kerk bestaat dus niet omwille van zichzelf, maar grijpt altijd ver boven zichzelf uit en wel omdat het niet de ruimte is van een godsdienstig genootschap dat zou moeten vechten voor zijn eigen voortbestaan in de wereld. De Kerk kan haar eigen ruimte dan ook alleen verdedigen door niet voor die ruimte, maar voor het heil van de wereld te vechten. Anders wordt de Kerk inderdaad een religieuze vereniging, die voor haar eigen zaak vecht en daarmee heeft opgehouden Kerk van God en van de wereld te zijn.”
D. Bonhoeffer, ontleend aan ‘Bonhoeffer Brevier’, Baarn, Ten Have, 1978.
Bij wijze van inleiding
In de voorbereidende fase van de pastorale beleidsbrief van bisschop Lode Aerts (1 december 2017), werd een brede bevraging georganiseerd waar meer dan 500 mensen aan deelgenomen hebben. Eén van de prioriteiten die aangebracht werden, was de volgende: het aanreiken (en delen) van vernieuwende en creatieve initiatieven op het vlak van de diaconie. Een dubbele oproep komt in de beleidsbrief naar voor:
Naast het werken aan verdieping wordt er ook ingezet op verbinding: een aansporing om als gelovige gemeenschap zelf authentiek Kerk te vormen en naar buiten te treden, gericht naar alle mensen en open voor alle mensen.
Door hun dagelijks engagement zijn christenen levende getuigen van Gods liefde en zijn ze gist in het deeg. Geloofsverkondiging wordt gemeten aan wat mensen zien en héél concreet ervaren (de daad bij het woord). Maar christenen moeten ook durven wijzen naar de bron die hen inspireert en worden dus uitgedaagd om het woord bij de daad te voegen. Maatschappelijke evoluties zoals globalisering, Noord-Zuidproblematiek, geweld en criminaliteit, kansarmoede, migratie, individualisering, commercialisering, christelijke ongeletterdheid en de tendens om geloof en religie weg te duwen in de privésfeer,… zorgen er mee voor dat de reflectie over het diaconale bewustzijn van de kerkgemeenschap een blijvende uitdaging is.