De glas-in-loodramen van de O.-L.-Vrouwkerk.
Onze gemeente kan zich verheugen in de aanwezigheid van meerdere zeer oude en tevens prachtige en waardevolle bouwwerken. De Sint-Stefanuskerk van Nederokkerzeel bijt de spits af, maar er zijn ook meerdere kastelen, oude boerderijen, kapellen … De neogotische kerk van de O.-L.-Vrouwparochie, die dateert van 1875, mag ook best gezien worden, alhoewel zij niet op het niveau staat van andere, veel oudere gebouwen.
Maar de veertien handgeschilderde glas-in-loodramen die in de Kampenhoutse kerk de kruisweg voorstellen, zijn in vele opzichten uniek en voor iedereen die de tijd wil nemen om ze aandachtig te bekijken, echte juweeltjes. Zij werden vervaardigd door het gerenommeerde atelier CH Champigneulle de Metz uit Bar-le-Duc. De kostprijs per stuk was destijds 600 francs. En de namen van de schenkers die in de ramen vermeld staan, geven een overzicht van de meest vooraanstaande families in Kampenhout uit die tijd.
De Champigneulle-dynastie (1820-1938) is een van de belangrijkste Franse glazeniersfamilies uit die tijd. Stamvader Charles François Champigneulle (1820-1882) was aanvankelijk beeldhouwer, maar vanaf 1868 legde hij zich, door de overname van een failliet gegaan glazeniersbedrijf in Metz en in associatie met een scheikundige, helemaal toe op het vervaardigen van glas-in-loodramen. Het bedrijf ontwikkelde een aantal vernieuwende technieken, sleepte meerdere internationale onderscheidingen in de wacht en had op het hoogtepunt van zijn ontwikkeling verkoopkantoren in meerdere steden waaronder Parijs, Lyon, Metz, Londen, Montreal en vanaf 1874 ook Brussel. Er kan nog worden vermeld dat de historisch zeer belangrijke glasramen van de Parijse Notre-Dame en de Sainte-Chapelle door de Champigneulles werden gerestaureerd.
De tand des tijds liet de glasramen in Kampenhout echter niet ongemoeid. Het lood werd nagenoeg weggevreten, aan de binnenkant bedekte een van duizenden kaarsen afkomstige vetlaag de kleurenpracht en het stof en vuil van buiten reduceerden nog verder de helderheid. In 1903 werd de 14e statie door een inbraak gedeeltelijk vernield. In de nacht van 17 maart 1942 werden de ramen van de zuidkant door de luchtverplaatsing bij een bombardement zwaar beschadigd en nadien niet oordeelkundig gerestaureerd. Enkele werden later nog door ‘klein vandalisme' behoorlijk toegetakeld.
Met de steun van de gemeente en een geldelijke tussenkomst van de provincie heeft de kerkraad er nu voor gezorgd, dat de glasramen in hun oude glorie werden hersteld. Deze van de zuidgevel waren eind juni al weer te bewonderen. En wanneer u dit leest is het werk allicht volledig uitgevoerd. De restauratie gebeurde onder de leiding van architect Edith Vermeiren door de gespecialiseerde firma Glaswerken Mortelmans. De glasramen werden volledig gedemonteerd, gereinigd en van nieuw lood voorzien. De vernielde of destijds onoordeelkundig vervangen delen werden met de kundigheid en zorg van een kunstenaar opnieuw geschilderd en vervolgens in de oven op 600 graden gebakken.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.