Algemene intentie: de interreligieuze dialoog
Dat oprechte dialoog tussen mannen en vrouwen van verschillende geloven leidt tot meer vrede en rechtvaardigheid.
September 2015, Bangui, Hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Toneel van onstuitbaar geweld. Moslims en Christenen staan elkaar naar het leven. Jarenlang slecht bestuur, politieke twisten, militair machtsvertoon, armoede, uitbuiting, verkiezingsfraude, dorst naar petroleum en buitenlandse wapens vervormen het land tot een hel. Buitenlandse vredesmachten staan machteloos – maken de toestand soms erger. Parochiekerken in de hoofdstad worden vluchtelingenkampen. De moslimwijk ‘PK5’ is belegerd en moslims (een minderheid in de hoofdstad) wachten er in de Mosquée Centrale, de Hoofdmoskee, hun lot af. De enige weg naar die moslimenclave, de Avenue Boganda, is een verlaten niemandsland, een woestijn.
Paus Franciscus is gewaarschuwd. Het is waanzin om nu Bangui te gaan bezoeken op je Afrikaanse rondreis. De spanning is te snijden. Wie kan je veiligheid garanderen? Franse regeringsleiders sturen vlak voor zijn afreis nog een uiterst bezorgd communiqué. Maar die kennen de paus of de mens in de straten van Bangui nog niet goed – zo zal blijken.
Zondag 29 november 2015, Notre-Dame de l’Immaculée Conception, de kathedraal van Bangui. De paus opent daar de ‘heilige deur’ (zie foto) en kondigt voor de hele wereld het ‘Jaar van de Barmhartigheid’ aan. “Centraal Afrika is nu het Spiritueel Centrum van de wereld”, zegt de paus, en hij preekt over dialoog, en verzoening en respect. De paus ontmoette voordien ook de vluchtelingen in de parochie van Saint-Sauveur.
Maandag 30 november 2015, avenue Boganda. De automobiel van de paus zet zich aarzelend in beweging richting PK5, de geïsoleerde moslimwijk. Naast bewapende Blauwhelmen komen ook jonge christenen om hun paus te beschermen. Het is echter alsof de moslims bevrijd worden. De barricades worden gesloopt. De massa’s stromen toe. Iedereen wil de paus aanraken, christenen zowel als moslims, iedereen. De massa zet zich in beweging. Het wordt een triomftocht naar de Hoofdmoskee. De paus zegt er niet veel. Hij doet de schoenen uit, buigt richting Mekka en verklaart dat wij allemaal broeders en zusters zijn. Kinderen van de God van vrede, al Rahman al Rahim, de Genadige en Barmhartige.
Een nieuw tijdperk lijkt in het land aangebroken. “Nu de paus gebeden heeft, zullen we vrede kennen,” horen we zeggen in Bangui. En wij ook, wij bidden samen met Paus Franciscus…
Ludwig Van Heucke sj
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.