Doelgroep
Koppels in een duurzame relatie: niet alleen jonge koppels, maar ook koppels die al vele jaren samen door het leven gaan.
Koppels die zich voorbereiden op een huwelijk.
Context
Deze werkvorm wordt door elk koppel apart gedaan tijdens een samenkomst met andere koppels, bijvoorbeeld tijdens een initiatief van relatieverdieping, tijdens een gezamenlijke huwelijksvoorbereiding, op familiedagen of gezinsvakantiedagen wanneer er een activiteit voor de ouders is, …
Aan het einde van de samenkomst kan hierover gedeeld worden in de grote groep.
Werkvorm
Als koppel hoef je niet altijd alleen te varen. Het is belangrijk dat je kunt terugvallen op mensen rondom jou die je steunen in je relatie. Dat kan op allerlei manieren zijn.
Denk aan die mensen die je praktisch steunen: babysitters, familie of vrienden die een handje helpen bij de verbouwing van je huis of een ander karweitje, buren bij wie je materiaal kunt lenen, mensen met wie je een auto deelt, enzovoort.
Denk ook aan mensen die je mentaal steunen: mensen bij wie je terechtkunt voor een babbel, mensen met wie je plezier kunt maken, mensen bij wie je tot rust komt, mensen die jou eerlijk vertellen dat het in hun gezin ook niet allemaal perfect loopt, je kinderen die je relatie meer kleur geven, de geloofsgemeenschap waartoe je behoort, enzovoort.
Misschien ben je je niet altijd ervan bewust dat deze mensen je als koppel een boost kunnen geven. Hun verhaal maakt deel uit van jullie verhaal.
We staan hier even bij stil met de volgende opdracht:
-
Denk even na in welke mate je van anderen steun ervaart om je relatie te doen groeien.
Op de tekening zie je een boom met verschillende figuurtjes. Sommigen zitten goed gesteund op een tak, voelen zich gedragen en comfortabel. Sommigen lijken zelfs een beetje overmoedig te worden. Anderen bewegen wat onzeker, op zoek naar goede steunpunten. Sommigen zijn actief op zoek naar een arm rond hun schouder, een uitgestoken hand, een klimtouw of een opstapje voor hun voet. Anderen lijken geen zin of geen energie te hebben om in beweging te komen.
Met welk figuurtje zou jij je identificeren? Kies maximaal twee figuurtjes uit voor jezelf. Misschien ervaar je hierbij rijkdom, misschien gemis. Misschien ervaar je beide. Laat de ervaring maar zijn wat ze is, als serene ‘vaststelling’, en zonder oordeel naar jezelf of naar anderen toe.
- Is jouw figuurtje hetzelfde figuurtje als dat van jouw partner of verschillen jullie hier wat in beleving (dat mag!)? Wissel onderling uit. (Geef als begeleider hierbij enkele gesprekstips: zie inleiding bij de werkvormen)
- Anderen weten niet altijd dat ze jou tot steun zijn en in welke mate ze dat zijn. Ze zijn als het ware ‘meters en peters’ voor jullie relatie zonder dat ze het altijd zelf beseffen. Kies als koppel 1 steunfiguur of 1 steungroep uit die je graag eens zou willen bedanken. Schrijf hen samen een kaartje. Ongetwijfeld geeft het hen de energie om jullie te blijven steunen!
- Voor christenen zijn deze mensen die je steunen een doorkijkje naar God. Zij geloven in een God wiens naam betekent ‘Ik zal er zijn voor jou’. Zij zien God onder meer aanwezig in mensen die een steunende kring vormen rondom hen. Hoe is dat voor jullie?
- Denk samen ook na wie jullie een extra zetje zou kunnen geven. Vraag je af of jullie zelf iets kunnen doen om de ondersteuning door die persoon of personen mogelijk te maken. Je mag immers ook zelf actief op zoek gaan naar steunfiguren. Bijvoorbeeld: kennismaken met de mensen uit de buurt of de parochie, een goede babysitter zoeken, samen een hobby starten waarbij je andere mensen leert kennen, iets gaan drinken met vrienden en een eerlijk gesprek voeren, actief steun vragen aan mensen die je al kent, passen op kinderen van vrienden en omgekeerd om er eens een dagje met z’n tweeën op uit te kunnen, lid worden van een LETS-gemeenschap, de gezinswerking van jouw bisdom of dekenaat verkennen, enzovoort.
- Ten slotte: voor wie zijn jullie als koppel een steun? Zijn er mensen rondom je die je als koppel nabij probeert te zijn? Hoe voelt dat voor jullie? Als een verplichting? Als een evidentie? Als iets wat je relatie verrijkt? Als iets wat je graag doet?
- Koppels die dit wensen kunnen iets over deze opdracht vertellen aan de andere koppels in de groep.
Tips voor nawerking: een idee voor de geloofsgemeenschap
Koppels – en in het bijzonder koppels die gaan trouwen – mogen voelen dat de geloofsgemeenschap hen van harte wil steunen in hun relatie. Een geloofsgemeenschap kan dit met eenvoudige dingen heel concreet maken. In de werkvorm ‘Meter en peter zijn voor een koppel’ vind je hiervoor heel wat inspiratie.
Als je steunfiguren van een koppel kent (bijvoorbeeld sommige goede vrienden, meter en peter of de getuigen van een trouwkoppel), dan kan je samen met hen de volgende ‘feesttip’ in praktijk brengen. Wanneer je weet dat een koppel met z’n tweeën uit eten zal gaan (op Valentijn, op een huwelijksverjaardag, op vakantie of bij een andere gelegenheid), dan kan je samen met enkele steunfiguren een ‘verrassingspakketje’ voor het koppel maken en hen dat vóór het etentje bezorgen (via post, e-mail, persoonlijk afgeven, ….).
Dit pakket bestaat uit 4 delen: een enveloppe voor tijdens het aperitief (1), eentje voor na het voorgerecht (2), eentje voor na het hoofdgerecht (3) en eentje voor tijdens het dessert (4). Elke steunfiguur zorgt voor één enveloppe met een kaartje of een tekening of een zelfgemaakt boekje met zijn of haar antwoord op een van de volgende vragen:
- “Dit zijn mijn mooie herinneringen aan jullie die ik nooit zal vergeten: … “
(Wees creatief: gebruik hiervoor ook foto’s, uitspraken, enzovoort.)
- “Dit wil ik jullie wensen: …”
- “Dit waardeer ik in jullie: …”
Het koppel mag tijdens het etentje op 4 verschillende momenten één enveloppe openen. Ze bieden stof voor een leuk en deugddoend gesprek!
Tips voor nawerking: een idee voor het koppel
Als koppel kan het deugddoend zijn om af en toe uit je coconnetje te breken en steun te bieden aan anderen. Dat hoeven geen grote dingen te zijn. Zoek het niet te ver. Hier vind je alvast enkele suggesties:
- Nodig iemand die alleen leeft uit om eens samen met jullie te eten.
- Stop een kaartje in de brievenbus van je buur wanneer die jarig is.
- Leen eens wat spullen uit.
- Maak een praatje aan de bushalte.
- Breng een nieuwe buur een stukje cake.
- Doe eens een telefoontje naar iemand die wat warme woorden kan gebruiken.
Andere ideeën kan je vinden bij ‘Kleurrijk jaar. Een mozaïek van impulsen’ op www.graagsamen.be
Elke impuls van ‘Kleurrijk jaar’ heeft een onderdeel ‘Rondom ons’ met concrete tips om op een steunende manier verbonden te zijn met anderen.
Een kort vormingsfilmpje over ‘Als koppel omringd door steunfiguren’
Dit filmpje voor begeleiders maakt deel uit van de 7-delige vormingsreeks ‘Huwen doe je niet alleen’.