‘Het geheim van Hildegard’ is heel geschikt om het catechesejaar mee te beginnen, en dit om meerdere redenen.
Leren geloven veronderstelt dat er minimaal een ‘grondlaagje van verwondering’ in het binnenste van mensen wordt gelegd. Noem het een soort van ‘religieuze fond’ die nodig is om het christelijke verhaal en geloof te kunnen ervaren en begrijpen. Om het met de woorden van Sim D’Hertefelt te zeggen: “Het religieuze gaat niet over de relatie met een andere werkelijkheid, maar over een andere relatie met deze werkelijkheid?” (bron: Otheo) Hiervoor is het aanleren van een gevoeligheid voor het mooie, het onverwachte, het harmonieuze én het contrasterende belangrijk en kostbaar. Vanuit zo’n gevoeligheid kan het christelijke geloof en verhaal landen en vrucht dragen in het hart van mensen. ‘Het geheim van Hildegard’ helpt jong en oud om deze vaardigheid te ontwikkelen en knoopt bovendien naadloos aan bij een kernthema in de catechese: God op het spoor komen in de schepping.
Het begin van het catechesejaar valt overigens ook samen met de Scheppingsperiode die in de christelijke kerken loopt van 1 september (Wereldgebedsdag) tot 4 oktober (Feest van de heilige Franciscus). Deze doe- en luisterwandeling vindt plaats in een naburig bos.
Bovendien is het waardevol om jong en oud(er) te laten ervaren dat geloven een zaak is van verschillende generaties samen. Gezinnen van kinderen die zich voorbereiden op een sacrament ervaren zo op een speelse manier dat catechese niet alleen voor kinderen bedoeld is maar dat het ook een weg is om samen af te leggen.
Tot slot: wat is er mooier dan bij het begin van de herfst een inspirerende wandeling te maken in het bos? De natuur is dan op haar mooist, het weer zit vaak nog mee, het voelt nog een beetje als vakantie en door te bewegen proef je als het ware dat geloven iets is van ‘samen onderweg zijn’, van bewogen worden en in beweging komen.
Wat is de eigenheid en kracht van ‘Het geheim van Hildegard’?
De wandeling in het bos laat kinderen en volwassenen via het verhaal van de geheimzinnige Hildegard stilstaan bij het wonder van de schepping en bij de Schepper van al dat moois. Ze helpt om sporen van God te ontdekken in de natuur en om te groeien in eerbied voor de schepping.
Het beluisteren van de luisterfragmenten, het uitvoeren van de opdrachten en het ontcijferen van de raadsels nemen anderhalf tot twee uur in beslag. Daarbij moet nog de tijd van de wandeling gerekend worden.
De opdrachten en raadsels zijn een uitdaging voor alle zintuigen, terwijl het verhaal tot de verbeelding spreekt.
De opdrachten laten kinderen en hun (groot)ouders stilstaan bij de vele geschenken die ze krijgen in een bos: rust en schoonheid, speels plezier, voedsel op vele manieren. Tegelijk nodigen ze hen uit om stil te staan bij hun wortels en bij wat echt belangrijk is, bij goede relaties en dankbaar leven, bij wie hen ondersteunt en beschermt wanneer het moeilijk gaat.
Er zijn twee versies van de raadsels: één voor jonge kinderen tot 8 jaar, en één voor kinderen vanaf 9 jaar.
De geheimzinnige gids Hildegard is een knipoog naar Hildegard von Bingen, de 12e-eeuwse mystica die de aanwezigheid van God sterk heeft ervaren in de natuur.
Wat is er nodig om dit vanuit de parochie of andere geloofsgemeenschap te organiseren?
Bepaal een dag waarop ‘Het geheim van Hildegard’ plaatsvindt.
Kies een bos in de buurt uit en bepaal een plaats voor een gezellige ‘start- of onthaalplek’ waar enkele parochiemedewerkers de kinderen en hun familie hartelijk verwelkomen en op weg zetten. Voorzie ook een ‘finishplek’ met een hapje en een drankje. Dat kan ook de startplek zijn als je mensen in een lus laat wandelen. Medewerkers maken op de finishplek tijd voor een babbel, beluisteren hoe de wandeling de deelnemers beviel en wensen hun een goede thuiskomst.
Nodig gezinnen met kinderen tussen 5 en 12 jaar – zoals onder meer communicanten, vormelingen, kinderen in de brugcatechese – uit voor deze doe- en luisterwandeling. Geef duidelijk aan dat ook één of twee gezinsleden zich kunnen inschrijven: een ouder met één kind, een kind met een grootouder, enzovoort. Vermeld duidelijk de start- of onthaalplek en voorzie een variabel startuur (start bijvoorbeeld tussen 13 u. en 15 u.).
Vraag gezinnen om het volgende mee te brengen:
een smartphone met internetverbinding voor de luisterfragmenten en de digitale tochtkaart. Voor gezinnen die geen smartphone met internetverbinding hebben, voorzie je aan de start- en onthaalplek een printversie van de tochtkaart, waarin ook de teksten van de luisterfragmenten opgenomen zijn. Dan kan een begeleidende ouder/volwassene deze teksten voorlezen.
een rugzak met een lekkere versnapering en een drankje. De ‘picknick’ maakt immers deel uit van de opdrachten. Je kunt als parochie ook een drankje en kleine versnapering meegeven aan de start- en onthaalplek.
pen en papier voor minstens één persoon. Ze zijn nodig voor sommige opdrachten en voor het ontcijferen van de raadsels
een stuk krijt, liefst in een opvallende kleur.
Zit je nog met een vraag of bots je ergens op? Aarzel niet om ons te contacteren. We denken graag mee en helpen mee zoeken naar een oplossing. Contactgegevens: Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal (IDGP vzw): tel. 016 32 84 29 (of 30) of idgp@kerknet.be
Digitale tochtkaart met de luisterfragmenten, opdrachten en raadsels
Download de digitale tochtkaart (met QR-code naar de luisterfragmenten, met opdrachten en raadsels) en mail deze tochtkaart naar de deelnemers.
Druk het tochtboekje af voor gezinnen die geen smartphone met internetbereik hebben of wanneer je vermoedt dat er niet overal bereik is in het bos. In dit tochtboekje staan naast de opdrachten en raadsels ook de teksten van de luisterfragmenten.
Alle luisterfragmenten op een rij
Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.
Wist je dat …
… je deze doe- en luisterwandeling ook in een andere periode van het jaar kunt aanbieden aan gezinnen?
… de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal nog andere, intergenerationele tochten en modellen uitwerkte, zoals onder meer de tocht 'Family Time' en het 'Je bent geliefd'-spel.
De tocht Family Time is een parcours voor jong en oud langs de zeven dagen van het eerste scheppingsverhaal. Elke dag gaat over de plaats die tijd inneemt in ons leven. Elke halte belicht een ander aspect van tijd: een tijd om te geven, een tijd om te kiezen, een tijd om te groeien, een tijd om te stralen, een tijd om in actie te komen, een tijd om lief te hebben, een tijd om samen te zijn. Lees meer over de tocht Family Time
Je bent geliefd is een één uur durend spel voor maximaal 100 personen – jong (5+) en oud samen – en minimaal 3 begeleiders. Het spel is bedoeld voor trouwkoppels en hun naasten, voor gezinnen of voor een mix van individuen, koppels en gezinnen in de geloofsgemeenschap. Het doel van het spel bestaat erin dat de voltallige groep binnen het uur een reeks gesprek- en doe-opdrachten uitvoert. Er is voor elk wat wils: de opdrachten moeten deels individueel, deels door koppels, deels door gezinnen en deels door willekeurig gevormde groepen uitgevoerd worden. Paulus’ hooglied van de liefde (1Kor 13,4-7) vormt het inhoudelijke kader van het spel: elf kenmerken van de liefde worden al doende en via korte gesprekjes verkend. Het spel kan aangepast worden aan de grootte van de groep. Voor het spel heb je een grote ruimte nodig (kerk, sporthal, parochiezaal) met daarbinnen of aangrenzend een rustige plek waar een 8-tal mensen kunnen zitten. Het spel staat op zichzelf, maar kan ook ingebed worden in een groter geheel: bijvoorbeeld in een catechese op zondag, een gezinsdag, een parochieweekend of een Valentijnsmoment. Lees meer over het spel 'Je bent geliefd'
Heb je nog een vraag?
Wil je ondersteuning bij het uitwerken of implementeren van een intergenerationeel aanbod in je parochie of geloofsgemeenschap? Wil je een vormingsmoment organiseren over hoe je een meer inclusieve en intergenerationele geloofsgemeenschap kunt worden? Of …..?