Mijn gsm rinkelt. Het vrolijke gezicht van mijn dochter verschijnt op het schermpje. Maar die is met haar gezin op vakantie in Frankrijk. Ik stam nog uit de tijd dat je alleen uit het buitenland belde om dood en zware ziekte van nauwe familieleden te melden. Met trillende vingers duw ik op de ontvangknop. Maar ik heb me voor niets zorgen gemaakt. Ze willen gewoon even vertellen hoe het gaat. En mij trakteren op de stem van mijn kleinzoon. Waar heb je gespeeld? Souffleert mijn dochter. Daar! Hoor ik kleinzoon antwoorden. Pech voor mij dat ik niet kan zien waarheen zijn handje wijst. Ik heb konijntjes eten gegeven! Vertelt hij enthousiast. En wat heb je nog gedaan? Vraag ik. Kippetjes eten gegeven, gaat hij verder. Hij heeft het duidelijk naar zijn zin, daar in het exotische Frankrijk.
De andere kinderen appen kiekjes van hoge rotsen, van weidse zeeën en van verleidelijke terrasjes. Ze hebben het allemaal fijn.
En ik ben dankbaar voor de draadjes die ze naar huis spannen. Zo hebben we allemaal onze kleine netwerkjes met de mensen die ons nauw aan het hart liggen.
We krijgen mailtjes, Facebookberichtjes en zelfs een enkele ouderwetse postkaart. Contact houden was nog nooit zo eenvoudig.
En als ik dan zelf op vakantie een oude kerk binnenstap, brand ik een kaarsje voor mijn hele ‘netwerk’. Zo leg ik hen nog maar eens in de handen van God, die hen natuurlijk al lang stevig vasthoudt. Zo houd ik ook dat draadje van mijn netwerk met plezier in ere.
Ieder van ons kent het verlangen om samen te zijn met zijn dichtste ‘netwerk’, om even te cocoonen met zijn partner en kinderen. In onze propvolle agenda’s is er meestal weinig gemeenschappelijke tijd. Daarom volgende tip.
Geef elkaar bij een feestelijke gelegenheid of bij de start van een vakantie in plaats van een materieel cadeau een bon ‘goed voor een gezinsactiviteit’ waaraan je een vooraf afgesproken budget koppelt (bijvoorbeeld samen gaan sporten, eten, iets bezoeken, enzovoort). Je kunt ook beslissen dat het moet gaan over een gratis activiteit (bijvoorbeeld samen een gezelschapsspel spelen, gaan fietsen, iets ineen knutselen, enzovoort). Tijdens het komende jaar mag ieder één bon inzetten. Maak tijdig afspraken rond de planning en de manier waarop je de activiteit wilt uitvoeren.
Wanneer de kinderen al uit huis zijn, kan het fijn zijn om nog eens aan een ‘volle tafel’ te zitten, met ieder die bij het gezin hoort. In plaats van het koken aan één iemand over te laten, of in plaats van elk een onderdeel van de maaltijd mee te brengen, ga je voor een voormiddag of namiddag samen kokkerellen. Niet alleen het samen eten, maar ook het samen voorbereiden van de maaltijd zorgt voor sfeer en gezelligheid!