Enkele weken geleden viel er een klein doosje van 10 op 10 cm in onze brievenbus. Het bevatte 43 vragenkaarten, opgesteld door Team Vertellis.
Team Vertellis – dat zijn drie mensen uit Nederland die impact willen hebben op de manier waarop mensen zich met elkaar en zichzelf verbinden. Ze willen meer samenhorigheid creëren in onze samenleving en ze geloven dat oprechte aandacht en zelfreflectie pijlers zijn voor een gelukkig leven.
Dit vertalen zij onder meer in een aanbod van vragenkaartspellen.
Hiermee willen ze mensen laten ervaren dat er dankzij interessante, diepgaande vragen meer aandacht, begrip en verbondenheid met vrienden, familie, collega’s of je geliefde kan ontstaan.
Ze ontwikkelden een relatie-editie, een feestdagen-editie en een gezinseditie.
In het kader van ons intergenerationele project ‘Graag samen’ probeerden Sylvie De Ruyck en haar gezin de gezinseditie uit.
Een verslag van hun ervaring met het vraagkaartenspel
We speelden de gezinseditie met onze dochter van acht en onze zonen van twaalf en veertien. Het spel bestaat uit 4 rondes. Ronde 1 en 3 bestaan uit open vragen die je individueel kunt beantwoorden. Ieder neemt om de beurt een kaart van de stapel, leest ze voor en antwoordt. Ronde 2 en 4 bestaan uit opdrachten voor het hele gezin.
De eerste 2 rondes speelden we ‘volgens het boekje’. Sommige vragen zijn speels en humoristisch, andere iets ernstiger. Sommige vragen werden als ‘moeilijk’ ervaren. Eentje zelfs als ‘oneerlijk’: “Welk smoesje heb je de afgelopen tijd binnen het gezin gebruikt om onder een taakje, of iets anders waarin je geen zin had, uit te komen?” Onze pubers vonden dit een ware aanslag op hun privacy! Gelukkig kan je voor één vraag passen en besloten ze dit geheim niet prijs te geven. Opvallend was dat onze dochter van acht meer ongedwongen en open met de vragen omging. Onze tieners vonden het soms wat vreemd of onwennig om in hun hart en in hun hoofd te laten kijken. Ook de opstelling – we speelden dit onderdeel aan tafel – maakte het misschien wat te schools.
Daarom besloten we om het in de volgende vragenronde anders aan te pakken. We speelden met open kaarten zodat ieder de kans had om zijn vragen te kiezen. We namen er een hapje en een drankje bij en we zochten een plek in de zetel – allemaal samen onder een dekentje. De stress voor ‘een moeilijke of vervelende vraag’ viel weg en de antwoorden werden uitgebreider en eerlijker. Er werd ook geplaagd en af en toe hartelijk gelachen.
De opdrachten- en puntenvragen in de tweede en de vierde ronde waren een welkome afwisseling. De vraag “Als jij binnenkort één vakantiedag zou mogen invullen, hoe zou die dag er dan uitzien?” gaf aanleiding om enkele concrete gezinsplannen te smeden.
Op die manier kon dit moment verder uitdeinen naar de komende weken en maanden.
Het lijkt ons leuk om het spel jaarlijks te spelen. De antwoorden zijn immers een momentopname en naarmate de kinderen ouder worden, zullen de antwoorden een andere invulling krijgen.
Het spel bevat ook vijf lege vragenkaartjes. Wie nog iets extra wil vragen – misschien iets wat hij of zij nooit eerder durfde – kan hier zijn kans wagen.
Tegelijk biedt het de mogelijkheid om er enkele meer existentiële of spirituele vragen aan toe te voegen.
Deze zijn niet uitdrukkelijk in het spel opgenomen. We suggereren er enkele:
- Wat is jouw diepste verlangen, hoop of droom?
- Waar kan jij je over verwonderen?
- Met wie of wat voel je je verbonden?
- Waar ben jij dankbaar voor?
- Hoe kunnen we samen zorg dragen voor deze wereld?
- Welke plek is voor jou heel speciaal?
- Welk feest of welke periode in het kerkelijke jaar vind je heel bijzonder en waarom?
(Kerstmis, Lichtmis, Pasen, Pinksteren, doopsel, eerste communie, vormsel, huwelijk, advent, veertigdagentijd, …)
Samen met ons gezin besloten we dat het spel heel eenvoudig en toegankelijk is. Dat betekent echter niet dat het bijzonder laagdrempelig is. Het vraagt een manier van communiceren die niet naadloos aansluit bij de leefwereld van onze tieners. De eenvoud staat in contrast met de vele toeters en bellen van de computergames en filmpjes waarmee onze kinderen vertrouwd zijn. Het spel biedt wel de mogelijkheid om er zelf creatief mee om te gaan en om het in te passen in de mogelijkheden van je gezin. Je hoeft het spel ook niet in één keer volledig uit te spelen. Je kan het spel ook in stukjes splitsen. Geen paniek als het resultaat niet meteen is wat je er van verwacht. Spelen is uitproberen. Geef het tijd. Ook communiceren kan je samen leren. |
Meer informatie
De gezinseditie kost € 19,00 exclusief verzendkosten vanuit Nederland (= info d.d. 10/06/2022).
Bestelfinfo via de website van Vertellis