Oproep tot kandidaten Kerkfabrieken
Onze kerkfabrieken zijn misschien niet de meest bekende groep in de parochie, maar ze zijn wel van cruciaal belang. De leden van de kerkfabriek zorgen ervoor dat het kerkgebouw in orde blijft. Alle kerkplekken hebben zo’n kerkfabriek. De 5 leden van de kerkraad dragen samen met de pastoor de zorg voor het kerkgebouw. Ze bewaren ons prachtige culturele erfgoed.
In het kerkenplan voor de volgende zes jaar schrijven we dat we alle kerken willen openhouden. Daarvoor moet de kerk natuurlijk in goede staat verkeren. Wie van jullie wil daar mee zorg voor dragen?
Op dit moment zijn er in de verschillende kerkfabrieken een aantal mensen die hun mandaat neerleggen. Ze doen dat om zeer uiteenlopende redenen. We willen hen van harte danken voor jarenlange inzet. Er zijn mensen bij die 30 jaar actief geweest zijn! Dankjewel!
Misschien ben jij wel iemand die onze bestaande kerkfabrieken wil aanvullen.
Volgende mandaten wachten op jou:
- Kerkfabriek Sint Cornelius Aalter (twee vacatures)
- Kerkfabriek Heilig Kruis Lotenhulle (een vacature)
- Kerkfabriek Sint Lambertus Poeke (een vacature)
- Kerfabriek Sint Wilibrordus Knesselare (drie vacatures)
Wie komt in aanmerking om toe te treden tot een kerkfabriek?
1. Kandidaten voor de kerkfabrieken moeten gedoopt zijn. We hopen dat mensen die kandideren ook een hart hebben voor onze parochie.
2. Je moet op de dag van de kandidatuur de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben. Een bovengrens is er niet opgegeven.
3. Je moet een adres hebben in de gemeente Aalter. Vanuit elke deelgemeente mag je kandideren voor alle kerkfabrieken in onze gemeente Aalter.
Wat moet je doen als je wil kandideren?
Je schrijft voor 1 november een brief of een mail naar Patrick.
- In die brief zeg je dat je interesse hebt om toe te treden tot de kerkfabriek van (je vult de naam in van de kerkfabriek waar je interesse voor hebt).
- In de brief (of mail) zet je bij de handtekening heel uitdrukkelijk je volledige naam, je adres en je geboortedatum.
- Bij die brief doe je in bijlage een kopie (of foto) van de voor- en de achterzijde van je paspoort.
Wij kijken er naar uit om onze kerkfabrieken weer allemaal bemand en bevrouwd mogen zien.
Patrick Derde, pastoor
Brevierweg 8
9880 Aalter
Derdepatrick@gmail.com
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Iets over open kerken en onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid
Bijna een jaar ben ik hier en een van de dingen die mij enorm meevallen is de grote groep van mensen die onze kerken ’s morgens opent en ze ’s avonds weer sluit. Dat is grandioos; Dat is een dienst aan de gemeenschap waar we moeilijk helemaal de waarde van kunnen inschatten.
Onze kerken zijn vele jaren plekken van bezinning, van rust en stilte, van inkeer, van zingeving. Doorheen de eeuwen is er gebouwd en herbouwd. Elke keer opnieuw hebben bouwmeesters met de vormentaal van hun tijd een verhaal van verstilling en verdieping willen vertellen. Een verhaal dat zegt: er is meer onder de zon dan we op het eerste zicht zouden denken. De laatste decennia is het subsidiebeleid er eerder een van behoud en niet zozeer van zoeken naar nieuwe vormen. Het zou mij wel zinnen om hier en daar wat meer nieuwe beeldtaal en architectuur te integreren in onze kerkgebouwen, maar dat is hier en nu de plek niet om deze discussie te voeren. ondertussen neemt het niet weg dat onze kerken heel sprekende plekken zijn die vrij toegankelijk zijn.
En er komt in elk van onze kerken heel wat volk over de vloer. Meer dan u zomaar zou denken. Tijdens examenperiodes worden al eens meer kaarsjes gebrand, maar er gaat geen dag voorbij dat er in elk van onze kerken niemand binnen loopt. Een kerk is een plek van vertroosting
Dank u wel dus, al die mensen die zich voor het openen en sluiten van onze kerken inzet. Jullie betekenen heel veel voor een heel stille groep mensen die jullie daar heel dankbaar voor zijn. In een adem wil ik ook alle leden van de kerkfabrieken danken omdat er heel wat energie kruipt in het in stand houden van onze gebouwen. Daar kom ik in de loop van september op terug, want dan gaan we heel wat nieuwe mensen zoeken om onze kerkfabrieken te bemannen en bevrouwen.
Ondertussen wordt van elke pastoor gevraagd om een kerkenbeleidsplan te schrijven. In de loop van de week krijgen alle kerkfabrieken een vraag om daar mee over na te denken. Kort na nieuwjaar moet dat plan aan de bisschop voorgelegd worden en daarna mag ook de gemeente nog amendementen toevoegen. Over dat kerkenplan is er al kort overleg geweest met het gemeentebestuur en we zijn het roerend eens: zolang er ploegen zijn die zorg dragen voor een kerk – als gebouw en als plek van zingeving – hebben we geen enkele reden om deze of gene kerk te sluiten. Misschien mag u vanaf vandaag al goesting krijgen om in september hier of daar te kandideren als lid van een kerkfabriek.
Ik ben dankbaar voor de geleverde inspanningen door velen, maar er groeit ook een zorg. In het voorbije jaar is er meermaals vandalisme geweest in verschillende kerken. We hebben het over moedwillig ramen ingooien, offerblokken stuk slaan en pogingen tot brandstichting.
Kwajongenstreken zijn van alle tijden en daar zal ik geen proces over voeren. Bij alle ontoelaatbaar gedrag waar wij in het voorbije jaar van weten wie dader of daders waren, hebben wij de politie op de hoogte gebracht maar geen klacht ingediend. We denken dat een vermanend woord kan volstaan.
Ik wil dit echter heel uitdrukkelijk melden aan jullie omdat ik daar een vraag bij heb. Onze zorg voor ons erfgoed is een gedeelde zorg van en voor ons allemaal. Onze open kerken zijn er voor iedereen, maar de zorg ervoor is ook een zorg voor iedereen.
Ik wil hier en nu een oproep doen. Een heel ernstige vraag: willen we met z’n allen mee een oogje in het zeil houden? Passeert u aan een kerk? Loop misschien eens binnen. Hoe meer volk er langs komt, hoe minder ruimte voor dingen die we liever niet zien gebeuren. En wanneer u iets opmerkt, laat het niet zomaar passeren. Maak melding. Laat het horen aan iemand van de mensen die de kerken openen en sluiten, laat het weten aan iemand van de plaatselijke kerkfabrieken, laat het mij weten.
Het kerkenplan zal uitdrukkelijk de optie nemen om alle kerken open te houden. Laat ons daar met z’n allen voor zorgen.
Hartelijk dank voor uw medewerking.
Patrick