Is het niet mooi om te zien als uw kinderen, kleinkinderen of misschien wel achterkleinkinderen in uw tuin paaseieren aan het zoeken zijn, en er een mooie glimlach op hun gezicht verschijnt bij het vinden ervan? Paaseitjes zoeken: het is één van de leukste tradities met Pasen. Maar weet jij waar die paaseitjes vandaan komen? Neen, we hebben het niet over of het nu de paashaas of de paasklokken zijn die paaseitjes brengen. Maar waar komt deze traditie juist vandaan?
Toen het christendom zich vervolgens in de loop der eeuwen over Europa verspreidde, raakte het Pasen ook vermengd met een aantal heidense lentefeesten. Zo stamt de traditie van het paasei mogelijk af van de heidense overtuiging dat eieren symbool stonden voor de vruchtbaarheid en de geboorte van de lente. Onder andere in de Germaanse heilige-boom cultus was het gebruikelijk om de komst van de lente te vieren door eieren in de bomen te hangen.
Er bestaat echter ook een meer praktische verklaring van de oorsprong van het paasei, die vooral verband houdt met de periode van het Vasten. In het christendom was het tijdens de Vasten – tussen Aswoensdag en Pasen – verboden om vlees en zuivel te eten, en door velen werden eieren ook als zuivelproduct beschouwd. Omdat de kippen echter niet stopten met broeden, had men aan het einde van het Vasten zo’n overschot, dat het al snel traditie werd om met het begin van Pasen hardgekookte eieren te eten. De oudste eieren werden mooi versierd, de andere werden met Pasen opgegeten. Voor christenen is het ei het symbool van de wedergeboorte van Christus.
Maar zijn er dan eigenlijk wel christelijke tradities met Paaseieren?
Ja, sommige christenen zien het paasei als een symbool voor de verrijzenis van Christus. In bepaalde Orthodoxe kerken en Oosters-katholieke kerken verven zij eieren rood als symbool voor het bloed van Christus. Het hardgekookte ei zien zij als een symbool voor de tombe van Christus. Wanneer zij de eierschaal openbreken is het als zijn verrijzenis.
En wat dan met onze chocolade paaseitjes?
De eerste chocolade paaseieren werden gemaakt in Frankrijk, in de 18de eeuw, en waren uitgeblazen kippeneieren die gevuld werden met chocolade. Bij chique chocolatiers vind je deze eieren nog steeds. Daarna volgden eerst volle chocolade eitjes en daarna ook de holle. Maar chocolade was een luxeproduct en dus waren deze chocolade eieren voorbehouden aan de happy few. Pas de laatste decennia werden kippeneieren massaal vervangen door chocolade paaseitjes.
Minstens even lekker wat ons betreft!
Enkele weerspreuken en gezegden rond Pasen:
Komt Pasen in april dan staat de vriezeman stil.
Zo de winde met Pasen waait, zo waait hij tot Pinksteren.
Gerda Vermeulen, Zwijnaarde