De ronde hoektorentjes omheen het Sint-Lucasinstituut zijn een begrip in Gent. In 1949 werd hierin een kapelletje geplaatst met een beeld erin van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. In Fatima (Portugal) verscheen Onze Lieve Vrouw aan drie zienertjes in oktober 1917, temidden van het wapengekletter van de Eerste Wereldoorlog.
Dertig jaar later – na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog - maakte het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima een tocht door Europa. In november 1947 kwam het aan in het bisdom Gent. Op 8 november was er om 19 uur een optocht van aan de Dampoort tot aan de Sint-Baafskathedraal. De beiaardier speelde Marialiederen op de beiaard in het Belfort.
Dit kapelletje herinnert hieraan. Het kwam twee jaar later tot stand en werd op zondag 11 september 1949 plechtig ingewijd door pastoor-deken Beyls. Het werd een echt feest. De beelden van de gebuurtekapelletjes in de buurt werden mee in processie gedragen met het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima.
Het beeld in witte zandsteen is een ontwerp van beeldhouwer Sapijn. Het ontwerp van de kapel was van architect Langaskens, prof aan het Hoger Instituut Sint-Lucas. De koperen kapel werd bekroond door een kruis en de letters AMR (Ave Maria Regina) en vervaardigd door de firma R. François en zonen, kunstsmid Hofman werkte er ook aan mee. Het oorspronkelijke glasraam met als opschrift: “Langs deze weg zet gene voet of zeg Maria wees gegroet”, is verdwenen.
Tegenover de kapel werd een café naar OLV van Fatima genoemd. Dat werd in 2015 door een zware brand vernield. Eigenaar Tijl Vermeersch heeft toen gebeden tot Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Thans heeft hij een nieuwe zaak met dezelfde naam en heeft hij ook samen met enkele studenten van Sint-Lucas het vervallen kapelletje gerestaureerd in 2023.