Het Sint-Jorishof, of de ‘Cour Saint-Georges” staat bekend als het oudste gasthof van Europa, waar heel wat bekende figuren zoals keizer Karel V of Napoleon ooit verbleven. Het was in de Middeleeuwen het gildehof van de gilde van de kruisboogschutters. Deze Sint-Jorisgilde was de belangrijkste gilde van de stad. Zij bouwde hier – op de plaats waar de oude lakenhalle stond - haar nieuw gildehuis tussen 1469 en 1477. Niemand minder dan Maria van Bourgondië zou er de eerste steen van hebben gelegd. Hier ondertekende zij ook het “Groot Privilege”, na de dood van haar vader Karel de Stoute.
Op 8 mei 1480 plaatste de Sint-Jorisgilde hier een beeld van Onze-Lieve-Vrouw in een nis. Het was van de hand van Willem Huyghe. Zowel tijdens de calvinistische republiek (1577-1584) als tijdens de Franse bezetting (1794-1815) werd het beeld verwijderd. Pas bij de restauratie van het gebouw naar aanleiding van de wereldtentoonstelling die in 1913 in Gent plaatsvond, kwam er opnieuw een Mariabeeld.
Volgens Gabriël Celis, een Gents priester die omstreeks 1940 de kapelletjes en de volksdevotie bestudeerde, zijn dit beeld en dat van het Groot Vleeshuis de twee enige restanten van de gewoonte van gilden om hun gildenhuizen te versieren met een beeld van hun patroonheilige of van Onze Lieve Vrouw.
Beiden prijken op dit gebouw: een beeld van Sint-Joris met de draak, vervaardigd door Geo Verbanck en een Mariabeeld gemaakt door Aloïs De Beule. Het gepolychromeerde beeld werd onder een gotisch baldakijn in een hoeknis ter hoogte van de eerste verdieping geplaatst.
Wat u nu ziet is het resultaat van een geslaagde restauratie door kunstenares Anita Volckaert uit Nazareth in het jaar 2000, toen de stad Gent de gevel opnieuw renoveerde. Let op de lantaarn, die het beeld haar oorspronkelijk uitzicht teruggeeft. De oorspronkelijke lantaarn werd betaald door de stad Gent, de huidige werd door toedoen van Gent aan Maria in 1923 geplaatst, in het kader van hun actie voor het zaterdags lichtje.