Het topstukkendecreet heeft het Gulden Boek van de Kapel van het Venerabel opgenomen als waardevol erfgoed in 2008. De motivatie luidt:
De Kapel van het Allerheiligste Sacrament in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, ook wel bekend als Kapel van het Venerabel, werd gesticht voor 1475 en is daarmee een van de oudste nog bestaande Antwerpse religieuze genootschappen. Zoals zovele instellingen bewaart de kapel een Gulden Boek dat door roemrijke bezoekers werd gesigneerd. Het eerste deel ervan, een lijvige foliant van 323 pagina's, werd in 1631 in gebruik genomen en is geïllustreerd met tientallen prachtige volbladminiaturen, tekeningen, portretten en wapenschilden (opdrachtgever Pieter Hannecaert, illustraties toe te schrijven aan belangrijke 17de-eeuwse schilders: Frans Francken II, Abraham van Diepenbeeck (medewerker van Rubens) en een vooralsnog ongeïdentificeerde hand). Het Gulden Boek bevat tevens een schat aan historische gegevens die van groot belang zijn voor de geschiedenis van het religieuze leven in Antwerpen.
De initiatiefnemer is dus Peter Hennecaert, schepen van Antwerpen en verwant met Pieter Paul Rubens: hij is in 1627 getrouwd met Catharina Fourment, zus van Rubens tweede vouw Helena Fourment. (1)
Het opschrift luidt:
Zie het Lam Gods
Aan het broederschap van het allerheiligste Sacrament in de kathedrale kerk van de Heilige Maagd Maria in Antwerpen,
Peter Hannecaert van Antwerpen
heeft ervoor gezorgd op eigen kosten
dat dit boek versierd wordt en in vrome genegenheid opgedragen
In het jaar 1631
- P. Génard, De testamenten van Rubens, De Vlaamsche school : tijdschrift voor kunsten, letteren, oudheidkunde en kunstnijverheid, 1863, deel 8 p 143