SAMEN OP WEG NAAR PASEN
DIT WORDT DE GOEDE WEEK 2016
Gedurende een hele week herdenken we het lijden en de kruisdood van Jezus Christus en worden daarin begeleid door een prachtige liturgie. Wij volgen Jezus vanaf zijn intocht in Jeruzalem onder luid gejubel van de menigte, tot op de Golgotha, waar Hij bijna door iedereen verlaten is.
De Goede Week is een uitgelezen kans om stil te staan bij de kern van ons geloof. Bovendien kunnen we samen heel wat sterke momenten van viering en gebed beleven. De vieringen van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag vormen immers samen één grote liturgie . Ze zijn ook boeiend omdat er veel in gebeurt en veel in te zien is.
PALMZONDAG - 20 MAART 2016
Met palmzegening, palmprocessie en het passieverhaal. Sint Pieterskerk om 09.45 u.
De Goede Week vangt aan met een luisterrijke dag: Palmzondag. We vieren de Heer als koning. Jezus trekt Jeruzalem binnen en wordt herkend als de Messias (Lucas 19, 28-40) :
"Gezegend de Koning, die komt in de naam van de Heer!"
Ook tijdens zijn lijden gaat Jezus' aandacht uit naar de anderen: naar de vrouwen die over Hem wenen, naar de berouwvolle misdadiger. (Lucas 22, 14-71 – 23, 1-56)
WITTE DONDERDAG - 24 MAART 2016
Viering van het laatste Avondmaal. Sint-Pieterskerk om 18 uur.
Witte Donderdag staat in het teken van 'delen en dienen'. Vandaag brengen we immers in herinnering dat Jezus en zijn leerlingen een laatste avondmaal deelden en dat Hij het priesterschap instelde door de apostelen de opdracht te geven:
"Blijft dit doen om Mij te gedenken."
In 1 Korintiërs 11, 23-26 geeft Paulus ons het oudste getuigenis van de 'maaltijd van de Heer'. In het teken van het gebroken brood en de gedeelde beker wijn vat Jezus de zin van zijn leven en sterven samen: liefde die zich geeft tot het uiterste en die verlossing en bevrijding brengt.
In het evangelie van vandaag wordt verteld hoe Jezus slechts liefde is die zichzelf geeft (Johannes 13, 1-15). Het is aan ons om die liefde te aanvaarden en ze ook zelf te beleven. In de voetwassing toont hij daarvoor een concrete weg: je eigen belangen aan de kant zetten en de plaats van de dienstknecht innemen.
Dat is wat Jezus de komende uren zal doen: liefhebben tot Hij eraan sterft, in het vertrouwen dat God deze keuze niet verloren laat gaan. Wij krijgen deel aan deze liefde die van de dood naar het leven voert. Eten van het eucharistische brood en drinken uit de beker doen ons immers delen in het leven van Jezus.
We mogen ons door Hem laten aanraken, onze voeten laten wassen. En we blijven zijn deelgenoten als ook wij elkaar de voeten wassen.
GOEDE VRIJDAG - 25 MAART 2016
Liturgie van Goede Vrijdag in het Grotdomein om 15 uur.
Kruisweg bij avondschemering in het Grotdomein om 19 uur.
Op Goede Vrijdag gedenken we de kruisdood van Jezus (Johannes 18, 1-19, 42). Door zijn dood is Hij tot het uiterste gegaan in zijn liefde voor ons. Hij heeft ons vergeven en ons verlost van alle zonden. Op Goede Vrijdag staan vergeving, vertrouwen en verdriet centraal.
"Vader, in Uw handen leg Ik mijn geest."
Bij alle rouw is er vandaag toch ook een begin van vreugde. Goede Vrijdag wordt dan ook 'goed' genoemd omdat de christenen geloven dat Christus' dood betekende dat God zich om het menselijk lijden bekommerde en God door Jezus dat lijden op zich nam. Zoveel houdt God van de mensen, dat Hij zijn enige Zoon voor ons gegeven heeft.
STILLE ZATERDAG EN PAASWAKE - 26 MAART 2016
Liturgie van de Paasnacht om 22 u in de Sint-Pieterskerk, met doop van David Lambrechts en zijn zoontje Nathan.
De paaswake wordt om 19 u voorafgegaan door een etentje in "De Pastorie" (graag vooraf inschrijven).
Stille zaterdag is de laatste dag voor Pasen. Op deze dag herdenken we de tijd dat Christus dood in het graf lag en er als het ware een stilte in de wereld optrad. Het kruis is nu leeg, en ook het altaar is nu leeggeruimd. Er liggen en staan geen bloemen, kaarsen, of mooie doeken op het altaar.
Uit Johannes 8, 12:
Ik ben het licht van de wereld, zegt de Heer.
Wie Mij volgt, gaat zijn weg niet in de duisternis,
maar zal het ware levenslicht bezitten
Moge de vreugdeboodschap van Pasen op onze lippen liggen, en het licht van Christus stralen in ons leven.
De Paaswake is het feest van het licht van de Paaskaars (Lumen Christi), het feest van het water (hernieuwing van ons doopsel) en het feest van de vreugde om de verrijzenis van Jezus Christus (we heffen het Alleluja aan!).
In de heilige paasnacht, waarin onze Heer Jezus Christus opstaat uit de macht van de duisternis, vieren wij het Licht dat opwekt tot nieuw leven. Het is in deze nacht dat God eens de kinderen van Israël uit Egypte heeft geleid. Het is in deze nacht dat de verrezen Heer de zonde verjaagt, dat gebroken en gekwetste mensen opgericht worden, dat bedroefden vreugde vinden en verdrukten vrede.
Het is in deze gezegende nacht dat God ons zegt dat zijn liefde en barmhartigheid oneindig veel groter zijn dan de zonde en de dood. Moge die vreugde zich als nieuw licht verspreiden over de hele wereld.
Bronnen: Liturgische suggesties (Licap, 2016). Missaal (Licap, 2011). Hij kon zien (Haelvoet, E.). Samen het Woord Vieren (Stichting Samuel), website Nabbi.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.