Omgaan met pijn en verdriet heeft mijn geloof nog verdiept
Op zondagmiddag 5 oktober vindt het jaarlijkse Kippenfestijn plaats, een activiteit voor en door alle mensen die betrokken zijn bij de seniorenpastoraal in onze parochie. Lut is samen met heel wat vrijwilligers de drijvende kracht achter de werking. Zij vindt het belangrijk dat al deze mensen elkaar in een ontspannen sfeer kunnen ontmoeten. Deze activiteit vindt ook plaats in de seniorenweek die dit jaar loopt van 4 tot 10 oktober. Tijdens deze week wordt er extra aandacht gevraagd voor het wel en wee van de ouderen in onze samenleving.
- Hoe is de werking van de seniorenpastoraal ontstaan in onze parochie?
Lut: "Seniorenpastoraal is eigenlijk gegroeid uit het ziekenbezoek. Na enige tijd merkten we dat niet alleen zieken maar gewoon ook ouderen die wat moeilijker te been zijn, nood hebben aan geregeld contact met iemand van de parochie. Wie minder mobiel is, geraakt immers snel geïsoleerd en dat wilden we met seniorenpastoraal voorkomen. Vandaag tellen we tweeëntwintig bezoekster, allemaal vrijwilligers, en ruim honderdtwintig mensen die regelmatig bezocht worden. Zij verblijven gewoon thuis of in een woon- en zorgcentrum."
- Jullie hechten veel belang aan de band met de parochie?
Lut: "Onze bezoeken spitsen zich toe op mensen die deel uitmaken van onze parochie maar door een verminderde mobiliteit niet meer of veel minder kunnen deelnemen aan de activiteiten. We zorgen dat er een hechte, warme band blijft bestaan en tonen daardoor ook onze waardering voor mensen die iets betekend hebben voor de parochie. "Jullie blijven belangrijk en worden niet vergeten," dat is uiteindelijk onze boodschap. We hebben de parochie opgedeeld in vijf regio's, met voor elke regio een verantwoordelijke en voldoende bezoekers. Ik moet eigenlijk zeggen bezoeksters, want op één na, zijn het allemaal vrouwen." Aansluitend bij de vele bezoeken zorgen we jaarlijks namens de parochie ook voor de verdeling van de kerststukjes en de paaseitjes."
- Jullie hebben een netwerk van vrijwilligers die de hostie bij mensen aan huis kunnen brengen. Zijn er ook vrijwilligers die voor vervoer kunnen zorgen wanneer mensen naar de mis of een activiteit in de parochie willen gaan?
Lut: "Zeer zeker! Hoe langer mensen nog echt aanwezig kunnen zijn in de parochie en in de mis, hoe beter. Er is een schare van vrijwilligers die bereid zijn om parochianen die moeilijker te been zijn, te gaan ophalen en weer veilig en wel thuisbrengen. Dat is nog veel te weinig geweten of er wordt nog te weinig een beroep op gedaan. Een simpel telefoontje volstaat nochtans!" Zie telefoonnummer onder dit artikel (red.)
- En jij leidt dit allemaal in goede banen?
Lut: "Ja, ik tracht het geheel wat te coördineren. Maar dat onze werking zo goed draait, hebben we in de eerste plaats te danken aan de vele vrijwilligers. Die hebben meestal zelf al een zekere leeftijd, en toch staan ze steeds weer paraat. Ook ben ik de vaste kernleden heel dankbaar: Mattanja, Denise, Irène, Florinne, Juliënne, Jeanine en Monique. Al deze mensen verdienen een dikke pluim!
- De vrijwilligers krijgen ook vorming.
Lut: "Elk jaar zorgen we voor een interessant thema. De afgelopen jaren kwamen al onderwerpen aan bod zoals actief luisteren, euthanasie, de werking van het OCMW... Dit jaar zullen we stilstaan bij het thema dementie. Op vrijdag 7 november zal Marieke Verbiest, begeleidster in het woon- en zorgcentrum De Wingerd in Leuven, spreken over Wat is dementie en hoe kunnen we hiermee omgaan? Maar opgepast het is niet de bedoeling dat we ons met de seniorenpastoraal zelf als hulpverleners gaan opstellen. Wanneer we op welk terrein dan ook met echte noden en problemen geconfronteerd worden, verwijzen we uiteraard door naar de professionele hulp zoals OCMW, mutualiteit, kook- en poetshulp, enzovoort."
- Wat betekent de vreugde van het geloof voor jou?
Lut: "Ik werk zelf al vele jaren als verpleegster in een woon- en zorgcentrum. Hoewel ouder worden zeker niet alleen kommer en kwel betekent, wordt je dagelijks toch geconfronteerd met heel wat pijn, verdriet, en angst ook. Soms vroeg ik me dan af: Waar blijf ik zelf de kracht en de inspiratie halen om hiermee om te gaan? Na een tijd merkte ik dat deze confrontaties en vragen mijn geloof niet verzwakten, maar integendeel juist versterkten. Omgaan met pijn en verdriet heeft mijn geloof zelfs nog verdiept. Ik hoop trouwens ooit nog eens als pastoraal werkster aan de slag te kunnen gaan. Want dat blijf ik wel wat missen in mijn werk vandaag, er is niet altijd de tijd om de mensen ook op pastoraal vlak te begeleiden en te steunen. Verder is mijn geloof niet in één vakje te stoppen. Het is op een of andere manier steeds aanwezig in mijn hele leven. In de relatie met mijn man, mijn kinderen en kleinkinderen, in de parochie, op mijn werk, ... De mis is dan weer een vast rustpunt in mijn bezigzijn, even tijd nemen om te mediteren en krachten op te doen."
- Is iedereen welkom op het Kippenfestijn van nu zondag?
Lut: "Vanzelfsprekend! Ik benadruk ook dat deze activiteit niet de bedoeling heeft om de kas van de seniorenpastoraal te spijzen. We willen elkaar in de eerste plaats ontmoeten en bemoedigen!"
Interview door: Piet Verstraete.
Minder goed te been? Ben je minder goed te been, maar wens je toch betrokken te blijven bij het parochieleven, wens je af en toe een bezoekje, of vervoer heen en terug naar de kerk of De Pastorie voor een activiteit, of kreeg je graag de hostie thuis bediend, één teken van leven aan Lut en de seniorenpastoraal volstaat: 0494 35 59 69. Gewoon doen!
Vorming voor seniorenpastoraal. Vrijdag 7 november (van 14.00 u tot 15.30 u): Marieke Verbiest, De Wingerd Leuven, spreekt over: "Wat is dementie en hoe er mee om te gaan?". Vrijdag 14 november (van 14.00 u tot 15.30 u): nabespreking. Beide avonden gaan door in De Pastorie.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.