"Geloven is niet alleen weten en kennen, maar vooral voelen en ervaren"
Paul heeft al heel wat "parochiegeschiedenis" meegemaakt en meegeschreven zelfs. Samen met zijn echtgenote woont hij sinds het midden van de jaren tachtig in Jette. Hij maakte deel uit van het pastoraal team en ijverde mee voor het verwerven van een deel van de vroegere Excelsior, voor een eigen parochiezaal voor de Vlaamse parochiegemeenschap van Sint-Pieter, de huidige "Pastorie". "Dat waren andere, bewogen tijden," vertelt hij, "maar het verwerven van een eigen stek voor onze mensen was belangrijk om hier een gemeenschap met een levendige parochiewerking te kunnen uitbouwen. Iets waar pastoor Dirk met vele medewerkers blijft in slagen en waarvoor ik hem erg waardeer. Het sociale is hoe dan ook een belangrijk aspect voor ons geloof. 'Heb je naaste lief zoals jezelf' daar draait het ten slotte om."
- Heeft het geloof nog altijd een belangrijke plaats in je leven? Paul: "Mijn geloof is mee geëvolueerd met de veranderende tijden, en heeft daardoor stand gehouden. Daar ben ik blij en dankbaar om. Ik merk dat vele van mijn generatiegenoten, onder meer door een aantal mistoestanden in de Kerk, het geloof de rug hebben toegekeerd en zelfs antiklerikaal geworden zijn. Kerk en dogma's mogen gerust kritisch bekeken worden, maar het blijft nog steeds een Kerk van mensen, met hun sterkten maar ook met hun fouten en gebreken. Het is belangrijk om de essentie van de boodschap steeds voor ogen te houden en die ligt voor mij kernachtig vervat in de acht zaligsprekingen die Jezus in het begin van zijn Bergrede heeft uitgesproken (Matteüs 5, 1-12). Hij plaatst daarbij de armen en zwakken in het middelpunt. Zachtmoedig zijn, naar gerechtigheid en vrede streven, mild en barmhartig zijn voor anderen, ... dat zijn de wegen die een christen moet bewandelen. En het "heb elkander lief zoals jezelf", houdt ook in dat je jezelf kunt liefhebben. Wie niet lief en mild voor zichzelf kan zijn, met inbegrip van de eigen tekortkomingen, kan dat zeker ook niet voor anderen zijn."
- Je neemt ook heel trouw deel aan de Bijbelbijeenkomsten op dinsdagavond. Je inbreng wordt er steeds gewaardeerd. Wat betekenen deze bijeenkomsten voor jou? Paul: "Het is zeer boeiend om maandelijks samen met anderen stil te staan bij de Bijbelteksten. Bovendien kan dat hier gebeuren in een groep van mensen met zeer uiteenlopende achtergronden. Iedereen komt evenwaardig aan bod, niemand stelt zich boven iemand anders. Dat heb ik altijd belangrijk gevonden. In mijn leven heb ik trouwens het meest geleerd van mensen die op vele terreinen grondig van mij verschilden. Je verrijkt elkaar omdat je bereid bent van elkaar te leren. Ik ben wel zeer behoedzaam voor een al te letterlijke interpretatie van de Bijbel. Een meer "literaire" lezing van de Bijbel ben ik meer genegen. We mogen ons geloof niet te veel enten op het mensbeeld van die tijd of op achterhaalde interpretaties. De wereld en de mensen zijn voortdurend in verandering. De uitdaging ligt dan juist in de vertaling van de Bijbelse boodschap naar het heden. De Bijbel is niet een bundel geboden en verboden of een serie dogma's. Daarom is het ook belangrijk dat mensen in de Bijbelgroep vrij kunnen vertolken wat ze voelen als ze bepaalde teksten lezen: "Wat doe die tekst met mij?" Geloven is niet enkel weten en kennen, maar vooral voelen en ervaren."
- Hoe ervaar jij dan de vreugde van het geloof? Paul: "Door het inzicht en de ervaring dat God slechts één ding van ons verlangt: elkaar graag zien. Zoals ik zei, verloopt de weg daarheen via de acht zaligheden. Jezus heeft bovendien de barmhartige God in de plaats van de straffende God gesteld, Hij zei: "De wet is er voor de mens, en niet de mens voor de wet (Marcus 2, 27)". Geloven is dus niet enkel de geboden naleven, en mag ook niet ten koste gaan van het menszijn. We moeten elkaar helpen om die acht zaligheden in werkelijkheid om te zetten en dat zal gaan met onze sterkten, maar ook met onze fouten en gebreken. Laten we van elkaars sterkten genieten."
Wanneer we het interview beëindigen, ligt "De Pastorie" er al verlaten bij. De tijd is gevlogen. Bedankt, Paul, voor dit boeiende gesprek!
Interview: Piet Verstraete.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.