Op nog maar enkele plaatsen in ons bisdom bestaat een pastoraalcoördinator die, samen met een aangesteld priester en in nauw overleg met de parochieploeg en dekenale ploeg een parochie leidt. Dat is in het begin voor iedereen even wennen! Vroeger was het eenvoudig: ‘dat moet je aan de pastoor vragen’, was een veelgehoord antwoord. We zetten, informatief, een paar dingen op een rijtje.
Wat is een pastoraalcoördinator?
In de benoemingsbrief lezen we: “Als eerste verantwoordelijke van de parochie, neemt de pastoraalcoördinator de dagelijkse leiding over de pastorale zorg in de parochie op, op zelfstandige wijze, maar in nauwe samenwerking met de aangestelde priester, de parochieassistente en de andere parochieploegleden.”
Met andere woorden: de pastoraalcoördinator – diaken Geert – is eindverantwoordelijk over het wel en wee van de parochie, zoals dat vroeger de pastoor was. De bisschop geeft hem die verantwoordelijkheid in collegialiteit met de aangesteld priester, de parochieploeg en de dekenale ploeg. Diaken Geert is dus aanspreekpunt voor de parochie en vertegenwoordigt de parochie naar buiten; hij is samen met de parochieploeg verantwoordelijk voor de financiën van de parochie die beheerd worden door de pastorale vzw en voor de parochiale vzw’s en houdt contact met de kerkraden; op gebied van liturgie verandert er weinig – aangezien Geert gewaardeerd diaken is – in de zondagsmis zal hij regelmatig preken, hij is voorganger in gebedsdiensten, huwelijken, uitvaarten en doopvieringen.
Wat is een aangestelde priester?
Ook hier kijken we eerst even naar de benoemingsbrief: “De aangestelde priester oefent zijn taak uit, met eerbiediging van de aan de pastoraalcoördinator toegekende opdrachten, in nauwe samenwerking met de parochieploeg, waarvan hij deel uitmaakt. Hij werkt ook constructief samen met de parochieassistente en met de andere pastorale medewerkers en vrijwilligers van de parochie. De aangestelde priester oefent zijn dienst uit door de uitoefening van de aan het priesterschap verbonden plichten, in het bijzonder door de viering van de eucharistie en de bediening van de sacramenten.”
Samengevat: de aangestelde priester geeft zijn verantwoordelijkheid van “leiding” door aan de pastoraalcoördinator maar behoudt datgene wat eigen is door de wijding: in het bijzonder het voorgaan in de eucharistie en het toedienen van de andere sacramenten.
Wat met onze vragen?
Diaken Geert is eerste aanspreekpunt want verantwoordelijke! Uiteraard zullen sommige vragen – zoals voorheen – ook besproken worden met de parochieploeg; of in het werkoverleg tussen de ‘vrijgestelden’ (diaken, priester, parochieassistente) en coördinatoren (bv. uitvaarten of vormselcatechese of …) wanneer dat nodig is. Er zal dus nog meer werk gemaakt worden van goed overleg zodat we tot een gedragen antwoord komen op de vragen die vanuit de parochie komen. Natuurlijk kan je voor ‘het gewone’ zoals steeds terecht op het parochiesecretariaat!
Pr. Herbert