Zondag 29 september. Iedereen was zowel in Stekene als in Sint -Gillis-Waas tijdig op post. De reis naar het Koning Boudewijnstadion vanuit onze parochie en enkele welgekomen gasten van elders, voor het bijwonen van de grote eucharistieviering kon beginnen. ’t Was rustig op de baan en eens ter plekke vond onze chauffeur de negende plaats in de rij van autocars, die zich precies voor het Atomium bevond. In de namiddag gemakkelijk terug te vinden!
Aanschuiven in lange rijen kwam er natuurlijk wel bij, maar eens aan de ingang liep alles tamelijk vlot en was van de gevreesde veiligheidsmaatregelen niet veel meer te merken, althans niet voor onze groep. De rijen 21 en 22 op tribune G wachtten ons op en iedereen vond er zijn gereserveerd plaatsje met ideaal zicht op het grote podium en op de grote, dichtbij zijnde reuzenschermen. Wij zaten prima. Als het stadion bijna was volgelopen, deed ook de zon haar intrede. Zalig!
En daar was dan de aankondiging van de pauscolonne. Enthousiast werd paus Franciscus verwelkomd. Op zijn tocht door het stadion werden hem vele baby’s aangeboden die hij hartelijk zegende. Af en toe maakte hij een kleine stop met telkens dankbaar, luid handgeklap in het stadion. Na de gesmaakte rondrit kon de viering beginnen.
Het werd een mooie, eenvoudige viering rondom een krachtige paus Franciscus. Ongelooflijk hoe positief en hoopvol deze energieke man is en blijft! Het was een zegen om met hem eucharistie te mogen vieren in ons eigen land. Het podium was stijlvol en fris met op de achtergrond het thema: ‘Hoopvol onderweg’. Vele kinderen gekleed in geel en wit, omringden het middenveld en zij zorgden voor een eenvoudige maar zinvolle choreografie. Alles werd professioneel in beeld gebracht en gaf aan de viering nog een extra accent. Het was niet altijd gemakkelijk om de vertaling van de teksten te volgen op de schermen, maar wij waren blij een tekstboekje te hebben en vooral om erbij te mogen zijn. We voelden en zagen dat het goed was!
In het begin van de viering werd karmelites Anna van Jezus, door de paus zalig verklaard. Zij stichtte in ons land de karmelkloosters van Bergen, Leuven en Brussel, waar ze in 1621 is overleden. Zij was een onmiddellijke volgelinge van Theresia van Avila en heeft ook veel betekend voor de bekendmaking van haar geschriften. We waren fier dat iemand uit onze streek, zuster Godewende uit de Karmel van Moerzeke (An Pintens afkomstig uit Beveren), de biografie van zuster Anna Van Jezus in het Nederlands mocht voorlezen. Ze deed het schitterend. De paus heeft zuster Godewende nadien ook hartelijk omarmd.
De viering stond eveneens in het teken van de ‘internationale werelddag van de migrant en vluchteling’. Een thema dat de paus zeer ter harte gaat. Het was een uitnodiging om bijzonder met hen verbonden te blijven. Wij waren blij dat in onze groep ook verschillende mensen uit andere landen met ons mee waren. Zij mogen zich ook in onze eigen parochiegemeenschap thuis voelen.
Zondag 29 september waren velen verenigd rond paus Franciscus. Mensen van alle leeftijden, kinderen, jongeren, jong en oud van verschillende standen en nationaliteiten. Het was goed zo. De voorbije bezoekdagen van de Herder van de Kerk waren hoogtepunten van een Kerk op zijn best! Hopelijk hebben velen ook thuis mogen genieten van deze eucharistieviering en van de aanwezigheid van onze charismatische paus Franciscus op zovele geprogrammeerde en niet-geprogrammeerde plekken.
Dat dit bezoek bij velen het geloof en de hoop mag aanwakkeren. De paus heeft ons verzekerd dat wij mogen blijven geloven in de vreugde van het Evangelie en in de rijkdom om als geloofsgemeenschap ook vandaag en morgen samen Kerk te zijn.
Bedankt aan de vele mensen die met hart en ziel zich hebben ingezet om van deze dagen een waardevol pausbezoek te helpen maken voor onze Kerk hier en nu.
Wij bedanken ook Julienne en de werkgroep liturgie die 47 mensen uit onze parochie de kans hebben gegeven om deze eucharistie ter plekke mee te vieren.