AGENDA
Naast de gewone vieringen in onze kerken en vergaderingen gebeurt er nog wel wat in onze kerken of op externe locaties.
Maandag 28 april om 20 u. komt de Bijbelgroep samen in de parochiestek, Dorpsstraat 5, Stekene. Ook jij bent welkom!
Woensdag 30 april
*om 11.45 u. gebed voor de vrede in de kerk van Kemzeke.
*namiddag repetitie voor de vormelingen in de kerk van Sint-Gillis-Waas en Stekene
Donderdag 1 mei is iedereen welkom in Gaverland. Om 15 u. is er de eucharistieviering in openlucht op de bedevaartweide. Vooraf om 14 u. begeleidt diaken Geert de beeweg voor Samana Sint-Gillis-Waas.
Vrijdag 2 mei in de namiddag tweede repetitie voor de vormelingen in de kerk Sint-Gillis-Waas en Stekene
Zaterdag 3 mei zijn er 4 vormselvieringen gespreid over de kerken van Stekene en Sint-Gillis-Waas
DAG VAN DE ARBEID - 1 MEI
... een dag die we vieren door niet te werken !
1 mei is een feestdag, een vrije dag voor de meeste mensen, maar waar hebben we die vrije dag op 1 mei eigenlijk aan verdiend?
We kunnen er niet omheen: 1 mei is onlosmakelijk verbonden met de socialistische bewegingen. Optochten en activiteiten herinneren ons ieder jaar eraan dat 1 mei traditioneel een "rode" feestdag is.
Gaan we verder terug in de geschiedenis, dan vinden we dat 1 mei reeds een feestdag was, letterlijk zelfs, lang voordat die dag geboekstaafd werd als "Dag van de Arbeid".
Bij de Schotse en Ierse Kelten was 1 mei de start van de lente en de zomer, met een feest ter ere van Belenos, de god van leven en dood. Een feest in het teken van licht en leven, van bloei en bevruchting. De Germanen en Saksen eerden in de nacht van 30 april op 1 mei Freya, godin van liefde en vruchtbaarheid. Bij de Romeinen stonden de dagen tussen 28 april en 3 mei in het teken van Flora, godin van bloemen en planten.
Voor de "geboorte" van 1 mei als dag van de arbeid, gaan we terug in de tijd van Alfred De Grote, koning van het Angelsaksische koninkrijk Wessex (9de eeuw). Hij kwam met het principe voor het "evenredige verdelen" van de dag: 8 uur slapen, 8 uur werken, 8 uur ontspannen.
Het duurde tot in de 19de eeuw toen een zekere Robert Owen (Schotland), eigenaar van een weverij met 2000 arbeiders, dit principe best OK vond. Owen was zeer sociaal bewogen. Hij inspireerde wereldwijd tot "Eight Hour Movements". De idee van een 8-urenwerkdag werd vooropgesteld in de Verenigde Staten: de algemene invoering van een 8-urenwerkdag vanaf 1 mei 1886. Een bewust gekozen datum, want 1 mei was in de VS "Moving Day", de dag waarop contracten werden opgemaakt, beëindigd of verlengd. Twee jaar lang werd er gemobiliseerd en vanaf 1 mei 1886 werd in verschillende sectoren gestaakt en actie gevoerd.
In Chicago vielen er doden en gewonden. Men besloot om elk jaar op 1 mei te demonstreren ter nagedachtenis aan de gebeurtenissen in Chicago. Een voorstel dat in 1889 overgenomen werd door de vergadering van de Socialistische Arbeiders-Internationale ("Tweede Internationale”), een internationale organisatie voor socialistische partijen en vakbonden. In Parijs werd toen 1 mei uitgeroepen tot de internationale dag van de arbeid.
De Internationale
Deze organisatie nam in 1892 overigens ook de hymne "De internationale" aan als officieel strijdlied van de arbeidersbeweging. "Ontwaakt, verworpenen der aarde", de eerste zin die we wellicht kennen. De tekst van deze hymne, waarvan de melodie gecomponeerd werd door de Belg Pierre De Geyter, is in tientallen talen vertaald.
Een jaar later, op 1 mei 1890, vond de allereerste 1 mei-actiedag in Europa plaats. Tienduizenden arbeiders staakten en stapten op in marsen om een werkdag van 8 uur te eisen.
De daaropvolgende jaren groeide die dag uit tot de dag waarop arbeiders op straat kwamen om betere werkomstandigheden in het algemeen te eisen. De socialistische bewegingen namen daarin het voortouw.
Het zou overigens tot na WO II duren voor de 8-urendag (de 40-urenwerkweek) in ons land ingevoerd werd. Zowat 60 jaar later, op 1 januari 2003, ruimde die plaats voor de 38-urenwerkweek.
Nu nog is 1 mei het platform van de socialistische partijen om op straat te komen en hun politieke eisen kracht bij te zetten, zoals ook bv. de invoering van het algemeen stemrecht er een was. Het werd zo de traditionele hoogdag van het socialisme, met niet alleen politiek activisme maar ook veel feestelijke activiteiten.
In vele dorpen en steden is er nog een parade waarin de socialistische fanfares en harmonieën de stoet begeleiden. "Ontwaakt: verworpenen der aarde..." is nooit ver weg.
Urbain