In oktober jl. verkocht de Kerkfabriek H.Kruis Stekene een eigendom in Kieldrecht. Wat gebeurt er met de opbrengst? Terzelfdertijd moet de Kerfabriek zorg dragen over een veel groter huis, meer bepaald onze H. Kruiskerk. Hoe staat het daarmee? We nodigen jullie uit voor een rustige maar belangrijke wandeling doorheen de handelingen van de Kerkfabriek.
In een levende parochie gaan mensen voor op materie. Toch bestaat er tussen beide een dynamisch verband. Zorgen voor mensen kost geld. Anderzijds zijn mensen bereid om financieel bij te dragen tot de zorg wanneer ze zich erkend en gesteund weten. Zo vergaarde de Kerkfabriek van onze H. Kruisparochie bezittingen in de loop der tijden. Een deel komt bijvoorbeeld uit erfenissen, schenkingen van eigendommen en pachtgronden. De Kerkfabriek kan ook investeringen doen en daarbij zelf eigendommen verwerven. Hoe dan ook, de Kerkfabriek heeft een verantwoordelijkheid om haar vermogen als een goede huisvader te beheren, voor het welzijn van de parochie.
Er is een Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten. Dat decreet beschrijft de kerkfabrieken als openbare instellingen met rechtspersoonlijkheid (Art.3). Verder stipuleert het decreet dat: … De kerkfabriek belast is met de zorg voor de materiële voorwaarden die de uitoefening van de eredienst en het behoud van de waardigheid ervan mogelijk maken … En verder dat: … De kerkfabriek belast is met het onderhoud en de bewaring van de kerk of kerken van de parochie en met het beheer van de goederen en de gelden die eigendom zijn van de kerkfabriek of die bestemd zijn voor de uitoefening van de eredienst in de parochie … (Art.4).
In 2009 kocht de Kerkfabriek H.Kruis Stekene nieuwe woonhuizen in De Klinge en Kieldrecht. Het geld voor deze aankopen kwam o.a. van de verkoop van het Zwoezelhuis en de aanpalende woning in de Kerkstraat. Eén van de huizen in Kieldrecht werd in oktober jl. verkocht. Verschillenden redenen hebben deze beslissing beïnvloed: (1) het huurcontract liep ten einde; (2) er waren herstelkosten aan de verwarming; (3) er kwam een bedrag van een effectenrekening vrij, en samen met de opbrengst van de verkoop, kan een vastgoed-investering in Stekene gebeuren. Wat dat laatste betreft is nog niet beslist welke deze investering zal zijn.
De kerkfabriek is verplicht opbrengsten van kapitaal en onroerend goed terug te investeren in onroerend goed, of als kapitaal met minimale risico’s vast te leggen. De kerkfabriek kan bijvoorbeeld niet speculeren op de beurs met haar vermogen. De kerkfabriek kan haar vermogen ook niet besteden aan uitgaven zonder ‘return in investment’, uitgaven die met andere woorden onomkeerbaar zijn en in principe leiden tot verminderen van vermogen. De kosten voor de aankoop en installatie van het nieuwe altaar en de geluidsinstallatie kunnen daarom niet via het vermogen van de kerkfabriek betaald worden. Voor deze realisaties heeft de parochiekas een deel van de kosten voorgeschoten en de trede waarop het altaar staat werd betaald door de gemeente. We zijn de gemeente hiervoor dankbaar.
Kleine huizen, kleine zorgen. Grote huizen grote zorgen. De H.Kruiskerk is het grootste huis waarvan de zorg aan de Kerkfabriek is toevertrouwd. Meer hierover volgende week …
Namens de Kerkfabriek H.Kruis Stekene Gert Laekeman, voorzitter
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.