0800 2 41 41: infopunt Caritas International België voor Oekraïne

Caritas International België wil ook in eigen land een verschil maken voor Oekraïne.
23/03/2022 - 13:04
Onderdak voor vluchtelingen uit Oekraïne
Onderdak voor vluchtelingen uit Oekraïne ©Caritas International

Vanaf vandaag beantwoorden juristen en maatschappelijke werkers van Caritas International Belgiëvragen van landgenoten die Oekraïners opvangen via het gratis telefoonnummer 0800 2 41 41. Er is ook een WhatsApp-infolijn om antwoorden te geven in het Oekraïens. Sinds de inval van het Russische leger in hun land lieten bijna 20.000 Oekraïners zich al registreren in ons land. Caritas International België lanceert nu een Infopunt Oekraïne om ondersteuning te geven aan al wie in ons land de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne wil steunen. Wie een vraag heeft, kan bellen naar 0800 2 41 41. De oproep is gratis. Bellen kan van maandag tot vrijdag, tussen 12 en 18 uur. Wie vragen wil stellen in het Oekraïens, kan bellen naar de WhatsApp-infolijn 0032 476 34 07 58. 

Precieze, betrouwbare en toegankelijke info

Pieter Van Roeyen, de jurist die het initiatief coördineert: We willen snel en gemakkelijk degelijke en actuele informatie geven om houvast te geven aan personen die het even allemaal niet goed weten of die moeite hebben om de juiste weg te vinden. Caritas International België ondersteunt niet alleen de humanitaire hulpverlening in Oekraïne en de buurlanden. De ngo wil ook hier, in België, het verschil helpen te maken, naast haar structurele projecten op het vlak van opvang en begeleiding. Het infopunt sluit aan bij die ambitie en bij wat medewerkers nu al doen op de Heizel, waar de gevluchte mensen uit Oekraïne worden geregistreerd.

Vele burgers, parochies en lokale besturen zetten al hun deuren open en spelen in op de noodsituatie, zegt Anne Dussart, die bij Caritas International verantwoordelijk is voor de sociale programma’s. Er stellen zich nu vragen waaraan we niet zo gewend zijn. Heel veel mensen vragen nu om bescherming in ons land, hun statuut is bijzonder en het opvangmodel is ook iets nieuws. Velen missen de juiste antwoorden. Wij willen helpen om de opvang te faciliteren en de rechten van deze mensen in orde te brengen. We zullen ook bijzondere aandacht geven aan ‘derdelanders’ zoals buitenlandse studenten en werknemers die zich ook gedwongen zagen om Oekraïne te ontvluchten. 

Uiteenlopende vragen

Allerlei vragen zijn denkbaar voor het infopunt. Hoe geraak ik aan de juiste verblijfsdocumenten? Kan ik mijn Oekraïens rijbewijs gebruiken in België? Hoe maak ik goede afspraken met mijn gastgezin? Aan Belgische gastgezinnen leggen we vanuit onze expertise rond opvang van vluchtelingen en gastgezinnen graag uit wat goede praktijken zijn en wat best te vermijden is. Er zijn ook heel wat mensen die snel willen werk vinden, de taal leren of een beroepsopleiding volgen; ook die mensen willen we op een goede manier oriënteren. De vluchtelingen uit Oekraïne zullen ook willen weten hoe ze hun kind op school kunnen inschrijven. Er zal moeten worden doorverwezen naar deskundigen op het vlak van psychosociale opvang. En als er vragen zijn over giften of vrijwilligerswerk, zullen we daar ook op antwoorden.

Bron: Caritas International België

Voor meer info en mogelijkheid om giften te storten of rekeningnummer BE88 0000 0000 4141.