65.000 toeschouwers voor processie van Tongerse Kroningsfeesten

3.300 deelnemers gaven gisteren zondag het startschot voor de 7-jaarlijkse Kroningsfeesten in Tongeren.
05/07/2023 - 09:45

Ongeveer 65.000 toeschouwers waren gisteren getuige van de eerste processie tijdens de Tongerse Kroningsfeesten. Rijen dik stonden ze. Het weer was goed en er stond een lichte bries. ‘Laat de Geest maar waaien’, dachten ze in Limburg. Achttien groepen en 3.300 deelnemers, die getuigend op straat het leven van Maria en haar zoon Jezus verbeeldden in diverse taferelen, van de Onbevlekte Ontvangenis en Geboorte, over de Verrijzenis en Pinksteren tot de Verheerlijking. Sereen, gedisciplineerd en met veel eerbied en respect. Getuigend ook. De Kroningsfeesten leven in Tongeren, in het bisdom Hasselt en bij uitgeweken Tongenaren wereldwijd. ’s Avonds waren de deelnemers ook nog eens de vertolkers van het avondspel, waar Maria’s verhaal op een groot podium tot leven werd gebracht, ondersteund door grote beeldschermen, een licht- en klankinstallatie en met de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek als decor. Een indrukwekkend schouwspel aan de voet van de basiliektoren.

Kroningsfeesten in Tongeren in 2023
Kroningsfeesten in Tongeren in 2023 ©Jos Collaer

We sprokkelden na de processie enkele reacties:   

  • Aartsbisschop Luc Terlinden: Het was voor mij mijn eerste processie als nieuwe aartsbisschop en ik heb ervan genoten. Ik vond het fijn om hier samen met de mensen in Tongeren, samen met bisschop Patrick Hoogmartens en andere bisschoppen en priesters, te bidden in een zeer mooie processie. Ik feliciteer de deelnemers aan de Kroningsfeesten met hun inzet en hun getuigenis op straat. Dat is niet eenvoudig en het vraagt moed. Ik had al veel vrienden in het bisdom Hasselt, maar ik heb vandaag nog meer goede mensen leren kennen. Ik voelde me hier werkelijk thuis.
  • Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt:
    Ik ben getroffen door de grote opkomst en het aantal deelnemers over alle generaties heen. Er waren opmerkelijk veel jongeren bij, nog talrijker dan voorheen. Je zag door de houding van vele deelnemers en de manier waarop ze zongen en dansten, dat het geloof een rol is gaan spelen vanuit een zekere levenservaring. Ze brachten het tafereel vanuit een diepe overtuiging. De afsluiting in een overvolle basiliek, waarbij het beeld van Oorzaak Onzer Blijdschap en het Heilig sacrament werden binnengebracht, was indrukwekkend. Het was een groots moment waarbij ik ook onze nieuwe aartsbisschop Luc Terlinden aan de mensen voorstelde. Hij had nog maar drie dagen het pallium ontvangen in Rome. Tongeren verwelkomde hem met een spontaan en lang applaus. Ook het avondspel maakte een diepe indruk op me. Het was ontroerend te zien hoeveel troost en kracht het geloof geeft en hoe deelnemers dat uitdrukken met heel hun wezen.
  • Eric Reynders, deken van Tongeren: Ik heb de dag ervaren als een wonderlijk geschenk. Ik ben bijzonder getroffen door het enthousiasme, de blijheid, de ernst soms en de inzet van de deelnemers. Het is wonderlijk dat we dit kunnen laten zien in een kleine stad als Tongeren. Het is bijna hemels. De kroning raakt de mensen door en door. We hebben het thema #zoekverbinding ook werkelijk kunnen laten zien. We hebben kunnen tonen dat er grote verbondenheid is en dat zovele mensen geraakt zijn door het geloof, door Maria, door haar zoon en door de boodschap van het evangelie. Ja, het is een geschenk om hier priester te mogen zijn.

Dinsdag 4 en vrijdag 7 juli zijn er nog twee avondprocessies om 19 uur, gevolgd door het avondspel om 22.30 uur. Zondag 9 juli worden de Kroningsfeesten afgesloten met een processie om 15 uur en het avondspel om 22.30 uur. 

Meer informatie over de Kroningsfeesten vind je op www.kroningsfeesten.be.
 

Kroningsfeesten Tongeren
Kroningsfeesten Tongeren ©Jos Collaer