Beeld van leerling Faydherbe keert terug naar Brusselse Zavelkerk

Dankzij een Koning Boudewijnfonds keert een 17de-eeuws beeldhouwwerk van Jan Van Delen terug naar de Sint-Ursulakapel in de O.-L.-V. ter Zavelkerk.
23/11/2023 - 15:18
Caritas van de beeldhouwer Jan Van Delen
Caritas van de beeldhouwer Jan Van Delen ©Koning Boudewijnstichting

Een kostbaar meesterwerk van beeldhouwer Jan Van Delen, medewerker en schoonzoon van Lucas Faydherbe, keert vandaag terug naar zijn oorspronkelijke plaats in de Sint-Ursulakapel van de O.-L.-V.- ter Zavelkerk in Brussel. Voortaan is het opnieuw te bezichtigen in de rouwkapel van de prinsen de la Tour et Tassis. Het beeld van wit carraramarmer stelt Caritas of de goddelijke liefde voor. 

Het werk, een Barmhartigheid in wit marmer (106,7cm x 78,5cm X 47cm) werd in 1673-78 vervaardigd. Graaf Lamoral de la Tour et Tassis bestelde deze beeldengroep om zijn nieuwe grafkapel in de Zavelkerk op te luisteren. In 1794 werd het werk door Franse revolutionairen ontvreemd, waarna het verdween en ook niet werd teruggegeven in 1815. In 2012 werd de beeldengroep in de inkomhal van een appartement in Parijs herontdekt en op 5 juli 2012 geveild bij Christie’s in Londen. 

De Koning Boudewijnstichting zorgde ervoor dat het meesterwerk voor 450.000 euro werd teruggekocht.

Sinds de aankoop werd het beeld tijdelijk ondergebracht in het Museum voor Schone Kunsten in Brussel. Nu de Sint-Ursulakapel in de O.-L.-V.-ter Zavelkerk te Brussel, een hoogtepunt van de 17de-eeuwse architectuur en beeldhouwkunst in Europa, helemaal gerestaureerd is, kan het beeld opnieuw in al zijn glorie op zijn oorspronkelijke plek schitteren. 

Bron: Koning Boudewijnstichting