Heilige Stoel viert ‘oudste ambassade ter wereld’

Op 12 oktober 2022 werd de 400ste verjaardag gevierd van de oprichting van de Spaanse ambassade bij de Heilige Stoel.
15/10/2022 - 12:01
Palazzo di Spagna
Palazzo di Spagna ©Wikipedia

Kardinaal Pietro Parolin, de staatssecretaris van de Heilige Stoel, heeft van de week in  de Santa Maria Maggiorebasiliek een eucharistie opgedragen voor Spanje naar aanleiding van de 400ste verjaardag van de oprichting van de Spaanse ambassade bij de Heilige Stoel in het barokke Palazzo di Spagna. De ambassade is nog altijd op dezelfde locatie gevestigd. Daarmee wordt ze  beschouwd als de oudste permanente diplomatieke missie ter wereld. 

1622

In 1622 huurde de toenmalige Spaanse ambassadeur in Rome een klein stadspaleis van de familie Monaldeschi op de Piazza della Trinità. In 1647 kocht koning Filips IV van Spanje het gebouw om als Spaanse ambassade in Rome te dienen. Na de korte Franse overheersing van Rome, waarbij het gebouw tijdelijk werd bezet door Napoleon, vond een ingrijpende renovatie van de gevel plaats door de Spaanse architect Antonio Celles.

Oproep

Ter gelegenheid van de feestdag van de Virgen del Pilar, de patroonheilige van Spanje, bracht kardinaal Parolin hulde aan de Spaanse christelijke traditie. Die christelijke aanwezigheid gaat terug tot het begin van de evangelisatie van het land, al ca. 40 na Christus. Hij drong aan op gebed voor vrede en respect voor de godsdienstvrijheid in Spanje. Tegelijk benadrukte hij dat het land door de sterke secularisatie met spanningen kampt en voor grote uitdagingen wordt geplaatst. In dat verband drong hij aan op een respectvolle dialoog van alle betrokken partijen. De staatssecretaris lanceerde nog een oproep tot solidariteit met de meest behoeftigen en kwetsbaren.

Bron: I.Media/Religion Digital