Oekraïne: kerken omgebouwd tot hulpcentra

In sommige kerken in West-Oekraïne wordt dag en nacht gewerkt om de hulp te sorteren en door te sturen naar noodlijdende burgers. 
02/04/2022 - 09:00
Caritas Oekraïne en de parochies werken nauw samen voor de humanitaire hulpverlening
Caritas Oekraïne en de parochies werken nauw samen voor de humanitaire hulpverlening ©caritas.ua

In Oekraïense parochies in de westelijke regio's van het land wordt niet alleen gebeden en eucharistie gevierd, maar ook voedsel, medicijnen en andere hulpgoederen gesorteerd en verdeeld. Onze parochies zijn centra voor humanitaire hulpverlening geworden, vertelde een woordvoerder van de Grieks-katholieke Kerk.  

Dat is onder meer het geval op de hoofdzetel van de grootaartsbisschop van Kiev-Halych in Lviv. Pakketten met humanitaire hulp die uit het buitenland komen, worden er gerangschikt. De meeste worden in het oosten van Oekraïne bezorgd. Zij worden gesorteerd en daarna naar de noodlijdenden in de oostelijke steden van het land verstuurd, waar de bevolking voortdurend wordt gebombardeerd. Ook elders in West-Oekraïne zijn kerken en parochiezalen omgevormd tot transitcentra om te voorzien in de distributie van humanitaire hulp. 

De hulp wordt veelal samengebracht door Oekraïners in het buitenland, maar ook door vele mensen en organisaties die op die manier hun solidariteit tonen met de slachtoffers van de Russische agressie, al vertelde de gewezen Russische journaliste en Doema-afgevaardigde Maria Butina in een hallucinant interview met de Britse openbare omroep BBC dat Rusland alles in het werk stelt om Oekraïense burgers te sparen

Bron: Radio Vaticaan