Officieel: paus reist naar WJD in Lissabon en Fátima

Franciscus reist in de eerste week van augustus naar Portugal voor de Wereldjongerendagen, zo heeft het Vaticaan nu officieel bevestigd.
22/05/2023 - 14:52
Paus Franciscus bij O.-L.-Vrouw van Fatima
Paus Franciscus bij O.-L.-Vrouw van Fatima ©Santuário de Fátima

Het Vaticaan heeft officieel aangekondigd dat paus Franciscus in augustus naar Lissabon reist om er de Wereldjongerendagen bij te wonen. Hij brengt ook een bezoek aan het populaire Portugese bedevaartsoord Fátima, waar Maria ruim een eeuw geleden aan drie herderskinderen verscheen. Het bezoek heeft plaats van 2 tot 6 augustus. Door de tussenstop in Fátima duurt het bezoek langer dan verwacht. 

De Portugese Bisschoppenconferentie (CEP), die eerder al had aangekondigd dat er 600.000 jongeren uit de hele wereld zijn ingeschreven voor de Wereldjongerendagen, heeft de officiële aankondiging met veel vreugde begroet. De CEP hoopt dat zijn komst een nieuw elan kan geven aan de katholieke Kerk in Portugal, in het bijzonder bij jonge mensen.

Franciscus verblijft gedurende de hele reis in Lissabon, maar op 5 augustus maakt hij een daguitstap naar het Mariaheiligdom. Hij bezocht het Portugese bedevaartsoord al eerder in 2017, toen naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de verschijningen van Maria. 

Bisschop José Ornelas Carvalho, s.c.i van het bisdom Leiria-Fátima, vertelde dat Franciscus in Fátima speciaal in de kleine verschijningskapel komt bidden: Hij vertelde mij dat het overigens een traditie is dat de Heilige Vader tijdens de Wereldjongerendagen (WJD) gaat bidden in een heiligdom dat is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Gezien de actuele situatie in Europa zal hij zowel hier als tijdens de Wereldjongerendag ook nadrukkelijk bidden voor de vrede.

Vandaag raakte in Rome ook bekend dat paus Franciscus, mogelijks al op het einde van augustus, naar Mongolië zal reizen. 

Bron: Ecclesia/Vaticannews.va/I.Media