Tongeren sluit Kroningsfeesten 2023 af met lichtprocessie

Met een gebedsmoment en een sfeervolle lichtprocessie heeft Tongeren zaterdagavond de 19de editie van de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten afgesloten.
24/09/2023 - 11:18

Ruim duizend mensen, voornamelijk deelnemers aan de vier kroningsprocessies in juli, trokken opnieuw zingend en biddend door het centrum van de stad, geflankeerd door het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak Onzer Blijdschap. Aansluitend vond op de Grote Markt een apotheose plaats met kroningsliederen, getuigenissen en dankwoorden.

(Lees verder onder de foto)

Een zee van lichtjes op de Grote Markt in Tongeren
Een zee van lichtjes op de Grote Markt in Tongeren ©Tony Dupont

‘Met een zee van lichtjes en ons eenvoudig gebed hebben we, net zoals in de kroningsweek, met veel overtuiging onze verbondenheid getoond met elkaar, met Maria en haar zoon Jezus’, vertelt een tevreden deken Eric Reynders. 

‘Het was een moment om dankjewel te zeggen.’

‘We beleefden een bijzondere week met 3.400 deelnemers en honderdduizenden toeschouwers. Het was ontroerend, sterk in zijn eenvoud en met een onweerstaanbare uitstraling. De kroning was voor iedereen een geschenk. Het is nu aan ons om van elke dag een dag van verbinding te maken. Niet enkel in onze familie en in onze vriendenkring, maar ook met mensen van een andere cultuur of een andere levensbeschouwing.’

(Lees verder onder de foto)

'De kroning was voor iedereen een geschenk', zegt Eric Reynders, deken in Tongeren.
'De kroning was voor iedereen een geschenk', zegt Eric Reynders, deken in Tongeren. ©Tony Dupont

‘Het waren uitzonderlijk mooie Kroningsfeesten, die veel indruk maakten zowel op de deelnemers als op de vele toeschouwers’, zegt Peter Severijns, voorzitter van het Kroningscomité. 

‘Onze deelnemers brachten op een authentieke en ingetogen manier een prachtige getuigenis.’

‘Ik kan enkel maar dankbaar zijn. Ons thema #zoekverbinding hebben we op vele manieren mogen ervaren. Meer dan ooit leefde dat gevoel van verbondenheid in onze stad. Die verbinding met de Oorzaak Onzer Blijdschap is van oudsher gegroeid. Vele generaties zijn ons hierin voorgegaan en het is mooi dat wij dat op onze beurt kunnen doorgeven aan de volgende generaties. De wil is duidelijk aanwezig om die traditie door te geven. We kijken dan ook uit naar de 20ste editie in juli 2030.’