De missiemaand plaatst ons in de voetsporen van paus Franciscus die van 26 tot 29 september ons land bezocht.
“Ga en nodig iedereen uit voor het trouwfeest”. Dat is het thema dat paus Franciscus dit jaar heeft uitgekozen voor de missiemaand. Het is ontleend aan een parabel uit het evangelie volgens Matteüs (Mt 22, 1-14): een koning geeft een feest voor het huwelijk van zijn zoon — zijn troonopvolger — maar geen van de gasten komt opdagen.
Door de keuze van Missio-België voor Sri Lanka als land in de kijker, leest het thema als een uitnodiging van de paus om in zijn voetsporen te treden: doe zoals ik en ‘ga de wereld in… naar Azië, naar België, … om “iedereen uit te nodigen voor het feest van de Heer”.
Met zijn reis naar Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Singapore en daarna naar ons land bracht paus Franciscus het thema van de missiemaand in september al tot leven. Dit waren de belangrijkste thema’s die hij op zijn reis ter sprake bracht:
- interreligieuze samenwerking – de keuze voor harmonie te midden van diversiteit
- inclusie
- steun aan kwetsbaren van onze samenleving
Een uitnodigende evangelisatie
Dezelfde thema’s komen aan bod in de boodschap van de paus voor wereldmissiezondag. Daarin reflecteert hij op het door hem gekozen thema voor de missiemaand. Hij vertrekt vanuit drie sleutelwoorden. Zo komt hij uit bij de drie aspecten van evangelisatie die voor de Kerk van vandaag cruciaal zijn.
1. Uitnodigen: Jezus verkondigen heeft niets van doen met aandringen, dwingen of bekeren, maar met nabijheid, mededogen en tederheid. Dat is de modus operandi die de manier van zijn en handelen van God weerspiegelt.
2. Iedereen: de parabel vertelt dat de dienaren op bevel van de koning "allen verzamelden die zij tegenkwamen, zowel slechten als goeden" (Mt 22: 10). Dat is voor paus Franciscus het hart van de missie: niemand uitsluiten. Hij verwoordt het zo in zijn boodschap voor missiezondag: “In een wereld die verscheurd wordt door verdeeldheid en conflicten blijft het evangelie van Christus vandaag de dag de zachte maar vastberaden stem die individuen oproept om elkaar te ontmoeten, om elkaar te erkennen als broeders en zusters, en om te kiezen voor harmonie te midden van diversiteit.”
3. Bruiloft: het trouwfeest van de parabel verwijst naar het feest dat alle mensen uiteindelijk samenbrengt in liefde en harmonie: een voorproefje van de vreugde en eenheid die ons bij God te wachten staat. De paus licht toe: “Terwijl de wereld ons de verschillende ‘feestmalen’ van het consumentisme, egoïstisch comfort, de ophoping van rijkdom en individualisme voorhoudt, roept het evangelie iedereen op tot het goddelijke feestmaal, gekenmerkt door vreugde, delen, gerechtigheid en broederschap in gemeenschap met God en met anderen”.
Solidariteit met Sri Lanka
De missie “voor” allen vraagt de inzet “van” allen. Daarom wordt ook dit jaar in elk bisdom ter wereld — ook in de kleinste, meest afgelegen parochie — geld ingezameld. Dat ingezamelde geld wordt door de verschillende diensten van Missio naar de noden en behoeften van plaatselijke gemeenschappen herverdeeld.
Dit jaar werkt Missio-België in dat verband nauw samen met Missio-Sri Lanka. We schenken dus, net als de paus, aandacht aan een land in Azië.
Missio-België zet daarbij drie typische Missioprojecten in de kijker:
- een parochiegemeenschap die hunkert naar een nieuwe kerk;
- een zustergemeenschap van Don Bosco die kwetsbare meisjes niet alleen een thuis geeft, maar ook een opvoeding die gericht is op de ontwikkeling van de hele persoon;
- een kleinseminarie (met ongeveer 200 studenten) dat dringend nood heeft aan een nieuwe keuken en verblijfplaats voor het huispersoneel;
Al deze projecten hebben nood aan financiële steun. Maar de mensen die erbij betrokken zijn, laten ons tegelijkertijd genieten van hun enthousiasme, hun inventiviteit en hun doorzettingsvermogen.
Ga
De marathonreis doorheen Zuidoost-Azië, Oceanië en daarna ons land was voor de 87-jarige paus een bijzondere uitdaging, zeker ook gezien de medische problemen die onder meer zijn mobiliteit beperken. Op een gelijkaardige manier is de missiemaand een uitdaging voor de Belgische Katholieke Kerk, die ook “oud” is geworden en evenzeer te kampen heeft met enkele nare gezondheidsproblemen, maar ook een Kerk die nooit ophoudt zichzelf te vernieuwen en hoopvol vooruit te gaan.
Laten we het voorbeeld van de paus volgen en alvast beginnen met op weg te gaan:”hoopvol onderweg”, zoals het thema van zijn bezoek aan België. Naar buiten! Hij zei: "Het drama van vandaag in de Kerk is dat Jezus op de deur blijft kloppen — van binnenuit! — opdat we Hem naar buiten laten! Vaak eindigen we als een 'gevangen' Kerk die de Heer niet naar buiten laat, die Hem voor zichzelf houdt, terwijl de Heer voor de missie kwam en wil dat we missionarissen zijn" (uit de toespraak van de paus tot de deelnemers aan de Conferentie georganiseerd door het Dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven, 18 februari 2023).
“Ga en nodig iedereen uit voor het trouwfeest”. Laten we alvast beginnen met dat eerste woordje: ga!
P. Theogene Havugimana, directeur Missio-België