Vanuit het dekenaat Aalst vertrokken half september 30 scholieren van 16-18 jaar voor enkele dagen naar Taizé. Wie ooit in Taizé ‘gepasseerd’ is behoeft geen verdere uitleg. Voor alle anderen toch even dit: de gemeenschap van Taizé startte met enkele broeders rondom de protestantse Roger Schutz. ‘Frère Roger’ vestigde zich in het zuiden van de Franse Bourgogne in 1940, aanvankelijk om er oorlogsvluchtelingen te helpen. De huidige oecumenische gemeenschap van Taizé telt intussen een honderdtal broeders en heeft meerdere buitenlandse stichtingen. Sinds de jaren 1960 trekken iedere zomer duizenden jongeren naar Taizé om er op een zeer eigen wijze de dialoog met het Evangelie aan te gaan. Op vandaag heeft Taizé nog niets aan kracht verloren om jonge mensen te laten kennismaken met gebed, liturgie en de Bijbel. De internationale ontmoetingen, de eenvoud en de mooie muziek zijn daarbij sterke smaakmakers. Meer info over het verblijf in Taizé.
Bezinning van hun leven
Enkele begeesterde leerkrachten uit de streek van Aalst staken de koppen samen om deze eigenzinnige schooluitstap aan te bieden aan geïnteresseerde leerlingen. Ondanks de onzekere coronatijden werd er toch een fijne groep jongelingen verzameld uit DvM, SMI en VTI in Aalst en uit de Sint-Jozefschool te Mere en het Leonardocollege van Denderleeuw. Dit initiatief dat ook vanuit het dekenaat Aalst op de medewerking van een heuse jongerenpastor kan rekenen slaat de brug tussen de godsdienstles, de schoolpastoraal en de territoriale jongerenpastoraal.
Twee en een halve schooldag missen (van woensdag tot zondag) bleek voor deze leerlingen een graag gemaakte investering voor wat misschien wel de bezinning van hun leven zou zijn. Na de busrit door de Franse Ardennen, de Champagne en de Bourgogne en na het opzetten van het tentenkamp lieten ze zich gewillig onderdompelen in het programma van Taizé. Drie maal daags ging het richting de grote kerk van Taizé. Dit keer op voldoende corona-afstand maar daarom niet minder gezellig zat iedereen er – net als de broeders – gewoon op de grond in de stemmig verlichte gebedsruimte.
“Het zingen was zeer rustgevend en trok je echt mee in het gebed.” “Na een poosje konden we alle liedjes meezingen.” “De rust en de stilte voelden helemaal niet lang aan.” “Het feit dat iedereen op die momenten hetzelfde doet zorgt voor een enorme verbondenheid”. “De zateravondwake is een ervaring die me nog lang zal bijblijven. De kaarsjes op het einde waren fantastisch!” Dit zijn slechts enkele reacties die de jongeren op hun evaluatieformulier noteerden.
Naast de gebedsmomenten was er de dagelijkse Bijbelse inleiding door een vlotte broeder en de daaropvolgende uitwisseling in kleine groepjes. Zelfs de dagelijkse klusjes zoals het helpen bij de afwas of het poetsen van het sanitair konden de vriendschap en de leute niet beknotten.
Inkeer en inzet
Het jongerenproject ontvangt een financiële ondersteuning vanuit Space-for-Grace, een fonds voor innoverende kerkideeën. Ook na Taizé wil men immers deze zoekende jongeren een plek aanbieden waar ze onder generatiegenoten de boeiende dialoog met het Evangelie kunnen verderzetten. Het is een vaak gehoorde verzuchting dat er na de vormselcatechese vanuit de plaatselijke parochies weinig gebeurt voor jongeren. Met Jokri hebben we in Aalst al een aanbod voor +12. Dit nieuwe project richt zich uitdrukkelijk op jongeren vanaf 16 jaar. Op het programma staan maandelijkse samenkomsten met Taizé-gebed en ontmoeting in en rond de Aalsterse Sint-Pauluskerk.
“Wij bieden slechts een aanzet” zeggen de initiatiefnemers. “Vanuit de tweeledige slagzin van Taizé: ‘inkeer en inzet’ hopen we luidop dat er ook een sociaal engagement kan groeien vanuit deze ontmoetingen – Aalst biedt daartoe kansen genoeg. We leggen daarvoor echter de bal in het kamp van de jongeren zelf.”
> Meer info voor jongeren in de Sint-Gudulaparochie.
Pieter Stevens
parochieassistent & jongerenpastor