Sinds 1 december 2020 zijn Wingene – Zwevezele en de Ruiseleedse parochies gefusioneerd. Eind 2021 zal een nieuwe parochiale eenheid gevormd worden met Oedelem en Beernem erbij. Nieuwe geëngageerde mensen zullen dus opduiken in de parochie. Het is goed eens met hen kennis te maken. Ik zit samen met de rechterhand van pastoor Bart Malfait, diaken Danny Vandenbroucke (52). Na de schaalvergroting zijn de taken nog meer uitgebreid.
Naar Wingene
Danny is, net als zijn vrouw Els, afkomstig van Lichtervelde. Ze zijn getrouwd in 1991. Omdat een koster-organist best in de parochie woont waar hij actief is, kwamen ze naar Wingene wonen, Danny woonde er al van augustus 1989. Ze hebben een mooi gezin, drie kinderen, die nu al het huis uit zijn en hun eigen weg gevonden hebben: Michelle (25) Machteld (24) en zoon Mauren (22). Sinds 1 januari 2020 is Danny fulltime diaken benoemd, op vraag van bisschop Lode Aerts. Daarvoor was hij 11 jaar naast diaken ook koster-organist, parochiaal medewerker en medewerker op het kantoor van Michiel Van Daele in Tielt. Het was soms kunst- en vliegwerk en werken tot de late uurtjes om het rond te krijgen. ‘Je verjongt niet, dus mag het nu op een ander tempo zijn,’ lacht hij, al zijn de dagen goed gevuld en ook de weekends. Er is nu meer tijd voor pastorale taken: het secretariaat van parochie Wingene, koster-organist, beiaardier, homilie voorbereiden , misdienaars, dopen, pastoraal werk in het rustoord, de kerkfabrieken mee opvolgen, proost van OKRA, parochieblad, interparochiale raad, diocesane liturgische commissie, decanaal team.. Je moet veel energie hebben. En die heeft Danny gelukkig.
Kerkbetrokken
Als jonge kerel, jongste van vier broers was hij muzikaal aangelegd. Zijn broer ook. Hij zong mee in het kinderkoor in Lichtervelde. Hij leerde saxofoon en piano aan de muziekschool en toen de koster al eens uitviel, werd hem gevraagd om te begeleiden. ‘Jij kan toch piano..’ In Lichtervelde was er nog een kerkbaljuw en ook die vroeg soms om eens te helpen in decanale kerk, bijvoorbeeld om met de schaal rond te gaan. Hij was van jongs af aan dus kerkbetrokken. Na zijn humaniora bij de Broeders in Roeselare, volgde hij twee jaar filosofie aan het Groot Seminarie. Hij volgde verder kerkmuziek aan het gerenommeerde Lemmensinstituut in Leuven en in Mechelen bekwaamde hij zich als beiaardier in de beiaardschool. Wingene heeft een beiaard en men vroeg hem om die ook te bespelen. Met Sinterklaas bijvoorbeeld gaf hij een Sinterklaasconcert ten beste voor Wingene.
Diaken, een engagement
Rond 1995 was er in het rustoord Sint-Anna te Wingene nood aan een pastoraal medewerker. Danny werd gevraagd en volgde een opleiding. Na vier jaar werd hij benoemd. Hij werkte als vrijwilliger. vicaris Koen Vanhoutte stelde voor om de opleiding tot diaken te volgen. Uiteraard moest zijn vrouw Els akkoord gaan want zij moest zich mee willen engageren. Els ging akkoord en het eerste jaar volgden ze verkennend en discreet. Zou het hen liggen, wilden ze doorgaan? Ze volgden retraites, recollecties, groepssamenkomsten.. Schoonmoeder kwam de kinderen oppassen zo nodig en wist ook niet meteen dat het om diakenschap ging. Ze gingen door want het was verrijking en de diakengroep werd een vriendengroep van jonge geëngageerden. De opleiding omvat gespreid over vier jaar: theologie, retraites, samenkomst met gezinsgroepen, pastorale stages, teamopleiding, rondetafelgesprekken met de diakengezinnen geestelijke begeleiding, tussentijdse opdrachten en evaluaties (soms met de partner, soms met het hele gezin) .. ‘Je werd en wordt zo goed opgevangen, er is verbondenheid en onze kinderen leerden andere kinderen van diakens kennen,’ zegt Danny. Els helpt mee in het Wingense rustoord met pastoraal en vieringen want ze werkt er ook. Ze wil bijdragen bij vele praktische parochiale taken, behartigt dooppastoraal, kan bloemschikken maar ‘Ze staat niet graag op de voorgrond,’ zegt Danny. Momenteel is het lastig voor rusthuisbewoners en verzorgenden. Men is wel al gevaccineerd, een lichtpunt. Els is uiteraard ook klankbord voor Danny en het is een meerwaarde als je samen een missie kan delen. Ook de kinderen gingen mee in het verhaal van de ouders. Als gezin ben je erg maatschappij-betrokken en ken je wel de zorgen, vreugden en verwachtingen van jonge gezinnen en van mensen in het algemeen. Je bent makkelijk aanspreekpunt omdat je beweegt tussen de mensen.
Toekomst
De nieuwe pastorale eenheid die er aankomt in aanloop naar 2022, overkomt ons’, zegt Danny. Minder priesters, minder kerkgangers, alles evolueert, ook in de maatschappij en dus moet er aangepast worden. Je kunt treuren en blijven hangen in het verleden of je toch blijven inzetten. Als men krachten kan bundelen, als men kan kijken naar de sterktes van mekaar, als men kan aanvullen en mekaar versterken, is dat een meerwaarde. Danny blijft enthousiast over de Boodschap. Het gaat om voorleven en een positief evangelisch verhaal brengen door er te zijn, door voor te gaan, voor te leven, door te luisteren naar en te leven tussen medemensen. “Omdat Zijn Woord een ja-woord was, in goede en kwade dagen” is een belangrijk motto voor Danny en Els. Het was het thema van zijn diakenwijding.
We wensen hem veel energie en bezieling om zijn taak -zoals nu- enthousiast verder te zetten.
Gerda Meulebrouck (Ruiselede).