Vele jaren van liefde en trouw in goede en kwade dagen, in armoede en rijkdom, in ziekte en gezondheid – dat mag gevierd worden met familie en vrienden.
Proficiat!
Jubilarissen die hun huwelijksjubileum in de kerk willen vieren, vinden onderaan deze pagina meer informatie.
|
|
Een uitnodiging met een extraatje
Tijdens het feest mogen alle genodigden meewerken aan een liefdeskunstwerk.
Suggesties vind je in de rubriek ‘Kleine impulsen aan tafel of tijdens het feest’.
Vraag alle genodigden om iets specifieks mee te brengen, maar verklap op voorhand niet waarvoor het zal dienen!
Bijvoorbeeld:
Voor de levenswegtentoonstelling: een foto van zichzelf.
Voor het bouwwerk voor het feestpaar: een rode stift.
Voor de liefdescollage: een papieren hartje van 10 cm hoogte.
Voor het liefdesschilderij: een penseel.
AANKLEDING VAN DE TAFEL EN DE RUIMTE
|
Aankleding met symbolen
DE KLEUR VAN DE LIEFDE: ROOD
Als kleur van het vuur verwijst rood naar de brandende liefde. Je kan de warmrode kleur gebruiken in de tafelaankleding (servetten, tafellaken, placemats, rode rozen of kaarsen aan tafel) of in de versiering van de ruimte.
(Bijbel)teksten over liefde
Plaats of hang enkele (Bijbel)teksten op die verwijzen naar de universele liefde.
Ter inspiratie:
wij. hier. nu. ja
en ach, misschien zullen er ooit bergen rijzen valleien splijten tussen ons in, zullen wij met rookpluimen moeten seinen: weet je nog
daar. toen. wij. toch
maar zolang we niet vergeten dat er een moment was in ons leven waarop we dachten dit en voor eeuwig, dit heden is een eden
vinden wij ons wel weer in elkaar en zal ik denken aan wat je ooit onbewaakt tegen mij zei, je had het in oude psalmen gelezen
aan u gebonden ben ik vrij
Maud Vanhauwaert, Antwerps stadsdichter
|
Ik geef jullie een nieuw gebod: dat je elkaar liefhebt.
Met de liefde die Ik jullie heb toegedragen, moeten jullie ook elkaar liefhebben.
Daaraan zal iedereen kunnen zien dat jullie leerlingen van Mij zijn:
als jullie onder elkaar de liefde bewaren.
Joh 13,34-35 Willibrordvertaling
|
Omwille van het beminnen stap ik verder uit en in mezelf innig en meerstemmig verbindend verbonden onuitwisbaar verweven.
Uit: Claire Vanden Abbeele, Alleen de liefde, Tielt, Lannoo, 2003, p. 91.
|
Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart. God en de mensen zullen je genegen zijn en je zult waardering ondervinden.
Naar Spreuken 3,3-4
|
“Ik hou van jou”, “Je t’aime”,”I love you”,” Ich liebe dich”, “Te quiero”…
in welke taal ook, waar ook ter wereld hunkert de mens naar liefde en wil deze ook koesteren.
We verlangen allemaal om ons bemind te voelen door iemand, maar we verlangen evenzeer om zelf van iemand te houden.
Schrijf deze boodschap in verschillende talen op kleine canvasdoekjes die je op tafel zet, of plaats lege canvasdoekjes op de tafels en laat de genodigden deze liefdesboodschap tekenen of schilderen.
Wie wil, kan er na het feest eentje mee naar huis nemen, als teken van geloof in de universele liefde of in de Liefde met grote ‘L’ of Jahweh, wiens naam betekent ‘Ik zal er zijn voor jou’.
|
Op een jubileumfeest zijn er vaak genodigden die vanuit verschillende contexten komen: familie, werkcollega’s, vrienden, buren, enzovoort. Het is aangenaam als deze mensen elkaar op een ongedwongen manier kunnen leren kennen. We geven jullie twee ideeën mee om mensen uit verschillende contexten met elkaar te laten kennismaken.
Mensen met elkaar verbinden: binnenactiviteit
Maak bingokaarten (bijvoorbeeld 5 op 5 vakjes) waarbij je op elk vakje een woord of een symbool (een uniek kenmerk) plaatst dat bij één van de genodigden past, bijvoorbeeld: woonplaats, job, bijzonder talent, bijzondere reisbestemming, spreekt een bijzondere taal, heeft een bepaalde wedstrijd gewonnen, speelt een bepaald instrument, is op televisie geweest, is in een ander land geboren, is alleen gekomen, doet vrijwilligerswerk, houdt van lego, heeft x aantal kinderen, huisdier, hobby, sport, naam of logo van een favoriete winkel, een favoriet gerecht of een favoriet restaurant, enzovoort.
Maak zoveel bingokaarten als er genodigden zijn. Elke bingokaart is identiek.
Deel de bingokaarten uit. Elke genodigde krijgt de opdracht om vakjes af te vinken door de juiste persoon met het juiste vakje te verbinden. Wanneer je een persoon ontmoet, mag je telkens maar één vraag stellen (dus je loopt niet bij één persoon alle vakjes af tot er eentje matcht!). Heb je een match, dan mag de persoon bij wie het vakje past, het vakje aftekenen met zijn of haar handtekening. Niemand mag 2 handtekeningen op dezelfde bingokaart zetten.
De eerste speler die vijf handtekeningen op een rij (horizontaal, verticaal of diagonaal) heeft verzameld, roept ‘Bingo’.
Speel het spel tot er meerdere winnaars zijn. (aantal is afhankelijk van de grootte van de groep). Bedenk voor de winnaars een leuke beloning: een kleine attentie of een ludieke gezamenlijke opdracht of ...
Mensen met elkaar verbinden: buitenactiviteit
Maak een lijst van leuke weetjes, anekdotes en gebeurtenissen over jullie als koppel, gaande van jullie kindertijd tot nu. Maak vervolgens een lijst met overeenkomstige vragen voor de genodigden.
Belangrijk:
Zorg ervoor dat niemand van de genodigden alle antwoorden weet!
Voor de antwoorden zal iedereen bij verschillende mensen te rade moeten gaan.
Bijvoorbeeld (we noemen de partners nu ‘A’ en ‘B’):
- Op 6-jarige leeftijd brak A zijn/haar arm. Hoe is dit gebeurd?
- Op 10-jarige leeftijd bleek de bril van B onvindbaar. Waar hebben ze hem uiteindelijk gevonden?
- Als student had A een voorliefde voor een bepaald dessertje in het studentenrestaurant. Wat was dat?
- Hoe heeft A B ten huwelijk gevraagd?
- Hoe vaak is A van job veranderd?
- Aan welke buurtactie hebben A en B ooit deelgenomen?
- Enzovoort.
Variant:
Je kan de weetjes ook in stellingen formuleren waarbij de genodigden dan ‘waar’ of ‘niet waar’ moeten schrijven.
Organiseer een korte wandeling en geef elke genodigde de vragenlijst mee. Tijdens de wandeling krijgen de mensen de gelegenheid om met iedereen te praten om zo de antwoorden op de vragen te achterhalen. Bedenk voor de winnaars een leuke beloning: een kleine attentie of een ludieke gezamenlijke opdracht of…
KLEINE IMPULSEN AAN TAFEL OF TIJDENS HET FEEST
|
Levenswegtentoonstelling
Hiervoor maakt het koppel bij wijze van voorbereiding eerst zelf een ‘basistentoonstelling’. Je tekent op één of meerdere grote bladen papier jullie levensweg van geboorte tot nu (2 aparte wegen die op een gegeven moment samenkomen en samen als 1 weg verdergaan) en daarrond plak je bijhorende foto’s en schrijf je ook enkele woorden.
Bijvoorbeeld:
een foto uit jullie kindertijd
een foto waar jullie elkaar leerden kennen
een huwelijksfoto en het kernwoord dat daar volgens jullie het beste bij past
indien er kinderen zijn: de geboortefoto’s van de kinderen en hun naam
enzovoort.
Belangrijk: zorg voor genoeg extra plaats en witruimte, want jullie tentoonstelling wordt uitgebreid met foto’s en woorden van de genodigden!
De genodigden krijgen namelijk de opdracht om hun meegebrachte foto te plakken bij het moment dat zij in het leven kwamen van (één van) jullie én zij mogen hierbij schrijven of tekenen wat zij zich nog herinneren van die ontmoeting. Eventueel kunnen zij ook nog een woordje schrijven bij andere momenten op jullie levensweg.
Aan het einde van de dag symboliseert het kunstwerk hoe jullie als koppel omringd zijn door de mensen die op jullie feest aanwezig waren.
Een bouwwerk voor het feestpaar
Alle genodigden krijgen een houten (kapla)blokje. Met de rode stift die zij hebben meegebracht, schrijven zij er één woord op dat volgens hen bij het koppel hoort.
Bouw met alle genodigden samen aan een toren of een ander bouwwerk.
Een liefdescollage
Plaats in de ruimte een grote canvas en schrijf in het midden ‘Liefde is…’.
De genodigden mogen deze zin aanvullen door hun antwoord te schrijven op het papieren hartje dat zij hebben meegebracht. Nadien bevestigen ze het hartje met een kopspeld of een punaise op het canvas.
Bijvoorbeeld:
Liefde is… zuurstof voor het leven.
Liefde is… het gevoel dat je elkaar al heel lang kent.
Liefde is… voor haar een taart bakken.
Liefde is… geduldig.
Liefde is… hem nog even laten slapen.
Een variant hierop:
Maak zelf briefjes met ‘liefdeswijsheden’ en verstop ze in een koekje, in de wikkel van een reep chocola of in de vouw van een servet en leg dit naast de borden op tafel.
Recept voor een koekje met een liefdeswijsheid erin:
Benodigdheden: 3 eiwitten, 45 g gesmolten boter, 60 g poedersuiker, 60 g gezeefde bloem
Bereiding:
- Schrijf 30 tekstjes op een papiertje en rol ze op. Teken 3 cirkels van ± 8 cm diameter op een vel bakpapier (bijvoorbeeld met een glas). Leg het vel op een ovenplaat.
- Verwarm de oven voor op 180° C. Klop de eiwitten stijf met de poedersuiker. Meng met de bloem en de gesmolten boter. Laat een kwartiertje rusten.
- Strijk in elke cirkel 1,5 kl beslag uit. Zet 5 minuten in de oven, of tot de randen kleuren.
- Neem de koekjes met een paletmes van de ovenplaat, leg op elk een papiertje met spreuk, vouw meteen dicht en buig de punten over het midden naar elkaar toe. Werk per 3 stuks zo al het deeg op.
Bron: recept en foto: Libelle
Een liefdesschilderij
Verdeel een grote canvas in kleine vierkantjes. Elke genodigde mag iets liefdevols schilderen in één van de vierkantjes. Misschien worden het individuele vierkantjes, misschien schildert iemand iets aansluitends op een ander vierkantje, misschien wordt het één groot schilderij. Wie weet…
(Naar analogie met 'Worskhop puzzelschilderij')
Als aandenken kan je aan de genodigden een bloembol voor een rode bloem (tulp, amaryllis, anemoon,…) of bloemenzaad voor rode bloemen (klaprozen, geraniums, adonisroosjes, dahlia’s, rode zonnebloem, …) meegeven.
Hang er een mooie tekst aan, bijvoorbeeld:
Liefde…
het enige dat meer wordt
als je het samen deelt.
Wie wil, kan het koppel een foto sturen wanneer de bloembol of de zaadjes ontkiemd zijn tot een bloem. Die foto’s kunnen een fijn aandenken zijn voor het koppel.