De Kerkelijke uitvaart
Verantwoordelijke: pastoor Stefaan
stefaan.notredame@skynet.be
De Kerkelijke uitvaart is een eeuwenoud ritueel, waarin de overledene opnieuw gewijd wordt met het doopwater.
De overledene wordt de kerk binnengebracht met het zingen van de woorden "Requiem aeternam dona eis Domine" of "Geef rust o Heer, geef uw vrede aan de doden"
De kist of de urne wordt omgeven met kaarsen die aangestoken worden aan de Paaskaars. Dit eeuwige licht is het symbool voor de verrijzenis en het eeuwig leven.
De overledene wordt gewijd met wijwater en bewierookt als eerbetoon voor zijn leven.
Tenslotte, na de afscheidsgebeden wordt de overledene naar buiten gedragen terwijl de priester het "In Paradisum" zingt: "Ten paradijze geleiden u de engelen".
Hoe kan je vastleggen dat je familieleden je na je overlijden een kerkelijke uitvaart geven?
Bespreek dit met je naaste familieleden!
Wist U dat U zelf kan bepalen wat er met uw lichaam gebeurt na uw overlijden?
Die keuze kunt u laten vastleggen in de laatste wilsbeschikking, een document dat u kunt opvragen bij de Dienst Burgerzaken in uw gemeente.
Dit document kan verschillen per gemeente / gewest (afhankelijk van de woonplaats van de persoon).
U kan het document van de gemeente Zaventem ook bekomen bij een lid van de parochieploeg die U ook kan helpen met het invullen van het document.
Hierin kan U laten opnemen dat U wenst begraven te worden met een uitvaartplechtigheid volgens de katholieke godsdienst.
Uw nabestaanden kunnen niets veranderen aan uw laatste wilsbeschikking en moeten uw laatste wil respecteren.
U kan een origineel ondertekend exemplaar van uw laatste wilsbeschikking aan uw familieleden afgeven zodat ze op de hoogte zijn van uw wensen.
Bij elk overlijden gaat de gemeente na of de overledene een laatste wilsbeschikking heeft laten registreren.
De pastoor wordt niet op de hoogte gesteld van uw laatste wilsbeschikking in geval van uw overlijden. Hij is immers geen belanghebbende en kan in principe niets doen.
Uit website “www.notaris.be”
De registratie bij de gemeente en De LEIFkaart: maak je wilsverklaringen kenbaar!
Van je wilsverklaringen maak je het best een aantal exemplaren. Die moeten verschillende personen bewaren: je arts, je familieleden, je vertrouwenspersoon, je vertegenwoordiger…
De exemplaren moeten een originele handtekening bevatten.
De wilsverklaring rond euthanasie, de wilsverklaring rond orgaandonatie, en de verklaring inzake de wijze van teraardebestelling, kan je kosteloos laten registreren bij de gemeente.
De registratie is echter geen verplichting; ook niet-geregistreerde wilsverklaringen zijn geldig.
Een registratie bij de gemeente geeft wel meer zekerheid over de bekendheid van je wensen.
De LEIFkaart is een ander middel om het bestaan van wilsverklaringen bekend te maken bij je omgeving. Die handige kaart vermeldt de wilsverklaringen die je verklaart te bezitten. Door het handige formaat bewaar je die eenvoudigweg in je portefeuille. De LEIFkaart biedt meer zekerheid aan artsen en hulpverleners, die gemakkelijker je wensen kunnen nagaan als het nodig zou zijn.
Bovendien kan de kaart ook je vertegenwoordigers, vertrouwenspersonen of je arts vermelden die in het bezit zijn van je wilsverklaringen.