"We worden door de Eucharistie tot Kerk gemaakt. Gedoopt, gevormd en gevoed worden we het Lichaam van Christus."
Mgr. Koen Vanhoutte
2000 jaar geleden vierde Jezus met zijn leerlingen het laatste avondmaal in Jeruzalem. 500 jaar geleden schilderde Jan Willems dit gebeuren voor de Sint-Kwintenskerk in Leuven. Dit vierde de geloofsgemeenschap van Sint Kwinten samen met de pastorale zone Leuven aan de Dijle op zaterdag 15 oktober 2022.
Lees verder onder de foto.
Rond het thema “Dit is mijn Lichaam” werd het schilderij belicht vanuit drie invalshoeken. Het artistiek en geschiedkundig aspect zou gebracht worden door Lambert Juveyns maar wegens problemen met zijn stem was het Pierre Swiggers die het verhaal van het schilderij bracht. Mgr. Koen Vanhoutte sprak rond de kerkgemeenschap als Lichaam van Christus voor de wereld en tenslotte sprak Els Verlinden vanuit haar ervaring rond mensen aan de periferie als Lichaam van Christus.
Lees verder onder de foto.
Het geheel werd opgeluisterd met liederen door het gelegenheidskoor van Sint Kwinten onder leiding van Erwin Muller en aan mekaar gepraat door Marc Eneman, lid van de gemeenschapsploeg, die de aanwezigen verwelkomden met o.a. deze woorden:
“Deze feestelijke zitting wordt, zoals u weet georganiseerd naar aanleiding van het feit dat het mooie schilderij ‘Het Laatste Avondmaal’ omstreeks 1521, nu ongeveer 500 jaar geleden, geschilderd is door de Leuvense schilder Jan Willems en reeds vijf eeuwen hier in de kerk hangt. Momenteel is deze Sint-Kwintenskerk de thuisbasis van de katholieke internationale gemeenschap en dit sinds nu ongeveer tien jaar. Deze internationale gemeenschap is een erg divers, veelkleurig gezelschap met mensen afkomstig van velerlei landen uit de vier windstreken. Deze gemeenschap is de organisator van deze feestzitting.”
“In deze Sint-Kwintenskerk hangt sinds vijf eeuwen een minder bekend paneel op eikenhout geschilderd, met als voorstelling het ‘Laatste Avondmaal’ van Jezus en zijn apostelen… Het is een renaissance werk waarin twee momenten gelijktijdig worden weergegeven: enerzijds de zegening van het brood en de wijn en anderzijds het verraad van Judas in één scène gezet vol beweging.… Achter de rug van Judas, die glimlachend vertrekt zien we een apostel die ons sluiks aankijkt en wijst. Is het als in een spiegel de schilder Willems zelf die de aandacht van de toeschouwer wil richten op Judas, op de zegenende hand van Jezus of op de hostie?”
–Lambert Juveyns, suppoost, stadsgids, lid van het Historisch Genootschap van Leuven, en lid van de kerkraad van Sint Kwinten
“De Eucharistie beoogt immers een verandering in ons teweeg te brengen. In doopsel en vormsel startten christenen hun levenslange weg van christen-worden. Om te groeien in de navolging van de Heer en in het zich afkeren van het kwaad, vinden ze voedsel en kracht in de Eucharistie, telkens weer. De Eucharistie begeleidt hun permanent groeien als leerlingen van Jezus. Door ons te laten voeden met hetzelfde levende Brood vormen we één gemeenschap. We worden door de Eucharistie tot Kerk gemaakt. Gedoopt, gevormd en gevoed worden we – en hier komt onze centrale uitdrukking terug – het Lichaam van Christus, de nieuwe menselijk ervaarbare aanwezigheid van de Verrezene in de wereld. In en doorheen de Kerk kunnen mensen de levende Christus op het spoor komen. De Kerk immers verkondigt, viert en beleeft zijn Woord.”
–mgr. Koen Vanhoutte, hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel voor het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen
“We mogen niet diegenen geloven die zeggen dat er toch niks zal veranderen. We moeten durven dromen, groots dromen en tegelijkertijd met twee voeten in de realiteit staan en zien dat we wekelijks de wereld kunnen veranderen: van een Jeanne, Wladimir, Marcia, Anita en José, … door hen wekelijks te bezoeken: op vrijdagavond. Door samen Kerstavond te vieren en in de zomer samen op vakantie te gaan. Door samen hun overleden vrienden te herdenken. Door hun verjaardag niet te vergeten.”
–Els Verlinden, coördinator van Sant’Egidio Leuven
Op het einde van de feestzitting ging pater Juan Carlos voor in een dankgebed. Het aandachtig publiek werd daarna verwelkomd in het Sint-Kwintenshuis waar ze konden genieten van een receptie en een gesprek met de sprekers en mekaar. Hartelijk dank aan allen die hebben meegewerkt om van deze feestzitting een leerrijk ontmoetingsmoment te maken.