- Na meer dan 35 jaar werking stopte Rouwzorg Vlaanderen vzw eind 2022 met de gelijknamige website. Enkele vrijwilligers die rouwgroepen blijven aanbieden, zegden toe hun initiatieven voortaan via de werkgroep Rouwzorg Attent bekend te maken. Dat gebeurt door een aankondiging op de website van Attent en door opname van de activiteiten in de E-brief van Attent.
-
- Lotgenotengroepen Rouwzorg. In dit artikel stelt Theo Decker voor wat lotgenotengroepen kunnen betekenen voor wie rouwt. Hij richt samen met een tweede begeleider jaarlijks in Berchem een rouwgespreksgroep in. Meer informatie kan je bij hem bekomen via mail: klik hier.
- Rouwgroep bij De Loodsen in Antwerpen. Deze rouwgroep komt zeven keer samen met minstens vier personen. Meer informatie over wanneer zo'n groep van start gaat, kan je bekomen bij de begeleiders: Geert Willems - mail: klik hier of Rudy Janbroers - mail: klik hier.
- De Witte Vlinder “Hemel en aarde opnieuw verbonden” in Mortsel-Edegem biedt een luisterend oor voor mensen die een verlies meemaakten.
- Rouwzorg in de katholieke dialoogschool. Uitgebreid overzichtsschema (pdf) met links naar alle ondersteund materiaal voor basisonderwijs, secundair onderwijs en buitengewoon onderwijs.
Hieronder vind je enkele links naar websites van andere organisaties, groepen en initiatieven op het terrein van Rouw, verlies en verdriet.
- Werkgroep verder na zelfdoding. Op deze website lees je waar je terecht kan voor ondersteuning, wat je kan helpen en hoe je kan leren omgaan met verlies door zelfdoding.
- Coda Rouwzorg. Coda is een palliatief bijna-thuis-huis gevestigd in Wuustwezel. Intens leven, is het motto. Daarbij hoort ook rouwzorg: "Wij willen er voor je zijn, een houvast bieden in deze woelige periode in je leven". Nabestaanden uit de regio Voor- en Noorderkempen kunnen gratis gebruik maken van het aanbod van Coda Rouwzorg, ook indien hun dierbare niet door Coda begeleid is geweest. Het hele aanbod vind je in deze folder: klik hier. Elke drie maanden wordt de lezing "En hoe nu verder?" georganiseerd. In dit artikel lees je over hun uitgebreide ondersteuning.
- Lost & co “Geef verlies een gouden randje” heeft een laagdrempelig aanbod naar iedereen, in het bijzonder naar jonge mensen, die zichzelf, iemand of gezondheid verloren, en een eigen manier zoeken om daarmee om te gaan. Lost&Co heeft ook een plek in Lier - Gloed - waar een warm welkom wordt geboden.
- Het Berrefonds “Voor wanneer het rouwt in jou” wil een houvast zijn voor (groot)ouders, familie en vrienden op het moment dat hen het ondenkbare overkomt: het verlies van een kind.
- OVOK De vrijwilligers van Ouders Van een Overleden Kind vzw, staan altijd klaar om een luisterend oor te bieden aan ouders die hun kind verloren hebben, recent of minder recent.
- We love Mariefonds vzw helpt op een laagdrempelige manier kinderen die langdurig ziek zijn of te maken krijgen met ziekte en overlijden van een naaste. "We verzachten hun verdriet en maken het bespreekbaar. Daarvoor zetten we Sterrenwachterspoppen, een bijhorend prentenboek en het luisterverhaal ‘Het Wolkenverhaal’ in".
- DICHTBIJ - Afscheid biedt een nieuwe kijk op afscheidszorg, als antwoord op veranderende behoeften.
- Con Tempo. "Is je partner overleden en heb je het moeilijk om de draad van het leven opnieuw op te nemen? Con Tempo is er voor jou. Op verschillende plaatsen in het land komen ook mensen die hetzelfde meemaakten regelmatig samen om ervaringen uit te wisselen, een boek te lezen, bij te praten, enzovoort".
- Reveil. Opgericht door Pieter Deknudt. Hij componeerde een lied voor een goede vriend en muzikant die in 2012 overleed door een ongeval. Hij wilde het lied als eerbetoon spelen. Dat gebeurde op 1 november 2014 op het kerkhof van Deerlijk. Er werden lichtjes aangestoken, verhalen verteld en ook een fanfare bracht muziek. Het lied werd opgepikt door Studio Brussel. In 2015 organiseerde Reveil op 20 plekken troostconcerten. In 2022 ging het om 143 gemeenten, die door Reveil worden ondersteund. Reveil wil verder bouwen aan een gemeenschappelijke rouwcultuur.
- Missing You ijvert ervoor dat ieder kind, jongere of jongvolwassene die geconfronteerd wordt met verlies voldoende ruimte en gepaste steun krijgt om zijn individueel rouwproces op de best mogelijke manier te doorlopen. We spreken de veerkracht aan waarover kinderen, jongeren en jongvolwassenen beschikken en ondersteunen deze.
Wil jij ook jouw aanbod via deze weg verder bekend maken? Stuur een mail met je aanbod aan Attent: klik hier.
Laatste aanpassing: 8 mei 2024.