In het vijfde en laatste deel van het pastoraal plan voor de Lommelse geloofsgemeenschappen worden afspraken gemaakt over het pastoraal beleid. Dit beleid steunt op twee pijlers: enerzijds de parochies omwille van hun nabijheid tot de mensen ter plaatse, anderzijds de pastorale eenheid (die op termijn uitgroeit tot de ‘nieuwe parochie’) omwille van de samenwerking over de grenzen van de parochies heen.
Eén pastorale eenheid voor heel Lommel
In Lommel waren er twee pastorale zones: de parochiefederatie Lommel Oost Heilige Familie (voor de parochies Barrier, Heide-Heuvel, Kolonie en Lutlommel) en de pastorale eenheid Sint-Franciscus Lommel (voor de wijk Balendijk en de parochies Centrum, Heeserbergen, Kattenbos, Kerkhoven en Werkplaatsen). Elk zone had een beleidsteam. Overkoepelend was er het Pastoraal Overleg Lommel (de vroegere dekenale ploeg Lommel). Dat waren dus drie teams naast de plaatselijke parochieteams. Dat was teveel structuur, teveel vergaderen. Er zijn nu minder actieve priesters dan vroeger zodat de dagen en uren van de vieringen beter op elkaar moesten afgestemd worden. Enkele kerken zijn intussen gesloten. Dat alles betekent dat er nauwer moet samengewerkt worden, dat krachten gebundeld moeten worden om onze pastorale opdracht ook in de toekomst nog waar te kunnen maken. Daarom werd besloten om één pastorale eenheid te vormen voor heel Lommel met dus ook één team van de pastorale eenheid.
De naam ‘Emmaüs’
Er werd niet gekozen om de naam van één van beide pastorale zones te behouden omdat dit de indruk zou kunnen geven dat de ene pastorale zone zou opgaan in de andere pastorale zone. Daarom werd een nieuwe naam gekozen. Het wegvallen van de namen Sint-Franciscus en Heilige Familie voelt een beetje als een verlies aan. Positief daarentegen is dat we samen een nieuwe identiteit en verbondenheid opbouwen. Er werd gekozen voor de naam Emmaüs. Die naam verwijst naar het Emmaüsverhaal in het evangelie van Lucas. Twee leerlingen gaan na Jezus’ dood ontmoedigd terug naar hun dorp Emmaüs. Jezus gaat met hen mee, maar de leerlingen herkennen Hem niet. Na lang geluisterd te hebben naar het verhaal van de leerlingen, legt Jezus hun de Schrift uit. Aangekomen in het dorp Emmaüs nodigen de twee leerlingen de vreemdeling uit om bij hen te blijven, want het is bijna avond. Bij de maaltijd herkennen ze Hem als de Verrezen Heer. Hun hart brandde van blijdschap. Plots is Hij uit hun zicht verdwenen. De twee leerlingen keren terug naar Jeruzalem om het blijde nieuws te verkondigen.
Dit verhaal is een beeld voor onze geloofsgemeenschap. Wij zijn samen op weg en Jezus gaat met ons mee. Zoals Jezus willen wij mensen beluisteren. We inspireren ons aan de Schrift. We willen gastvrij zijn. We voeden ons in de eucharistie waarin we Jezus in ons midden ervaren. Vanuit het samen vieren van de eucharistie gaan we naar buiten om in catechese en in dienstbaarheid uitdrukking te geven aan de blijdschap die de Blijde Boodschap in ons hart doet branden.
De opdracht van de parochies
De parochies hebben een dubbele opdracht: enerzijds mensen van ter plaatse nabij zijn, anderzijds verbindingsschakel zijn tussen de lokale gemeenschap en de pastorale eenheid. Nabijheid betekent: aandacht hebben voor mensen, vooral voor hen die het moeilijk hebben zoals mensen die nog moeilijk van huis weg kunnen (bv. de communie aan huis brengen), voor zieken en rouwenden. Nabijheid betekent ook de band bewaren met de plaatselijke pastorale groepen (catechese, gebedsgroepen, …), de jeugd- en volwassenenbewegingen, de scholen, de zorgvoorzieningen, de plaatselijke sociale initiatieven, ... In elke parochie zijn er één of meer plaatselijke contactpersonen waar mensen terecht kunnen met vragen over misintenties, over doopsel, eerste communie, vormsel, huwelijk, uitvaart, … Parochies kunnen de taken en initiatieven die ze tot nu toe deden, voortzetten zolang ze niet binnen het ruimere geheel van de pastorale eenheid een plaats hebben gekregen. De parochieteams maken hun taak als verbindingsschakel waar door wat er aan plaatselijke noden en verwachtingen leeft door te geven aan het team van de pastorale eenheid, door voorstellen te doen en door wat afgesproken werd in het team van de pastorale eenheid ter plaatse te realiseren en er plaatselijk informatie over te geven.
Het team van de pastorale eenheid
Dit team staat in voor het uitwerken van een gemeenschappelijk beleid en programma voor de hele pastorale eenheid. Het pastoraal plan vormt de basis van dit beleid en programma. Bij de uitwerking van het beleid worden de parochies betrokken. Voor elke parochie hebben één of meer leden van het team van de pastorale eenheid de taak op zich genomen om te zorgen voor een goede communicatie: van de parochie naar het team van de pastorale eenheid en omgekeerd. Vooraleer beslissingen worden genomen die belangrijke gevolgen hebben, wordt de mening van de parochieteams gevraagd via een pastoraal beraad dat twee tot drie keer per jaar wordt gehouden. Ook andere pastorale medewerkers worden daarbij betrokken, onder andere catechisten en kerkraadsleden.
Het pastoraal plan voorziet ook in acties om nieuwe en jongere vrijwilligers aan te trekken voor de vele en boeiende taken in de parochies en in de pastorale eenheid.
Het team van de pastorale eenheid Emmaüs bestaat uit: pastoor-moderator Theo Borgermans, pastoor Willy Guinier, pater Maurits Gijsbrechts, parochieassistente Bieke Vandenberk, en de leken-vrijwilligers Eliane Agten, Mark De Vroede, Admon Hozi, Frans Ieven, Koen Lemmens, Danny Theunis, Raf Van Duffel en Tony Ven.