Herstel gaat verder dan het voorkomen van een recidief, het is het herstel van een breuk.
Dit boek begint wanneer mensen die strafbare feiten gepleegd hebben de weg inslaan naar de hulpverlening. Plegers van delicten voelen vaak spijt over de pijnlijke gevolgen van hun daden en tonen zich bereid om actief mee te werken aan herstel, hoe klein ook. Maar hoe kan herstel eruitzien? Herstellen is meer dan de brokken lijmen. Ook slachtoffers ervaren meer erkenning van wat hen aangedaan is als ze de dader van het onrecht kunnen plaatsen in een menselijk hersteltraject.
Herstel na een delict toont hoe hulpverlening concreet kan toewerken naar herstel van wat gedeukt en gebroken is. Hoe kun je als hulpverlener de pleger als mens aanspreken op zijn mogelijkheden om verantwoordelijkheid op te nemen voor de kwetsbare en kwetsende gevolgen van zijn daden? Hoe kan een hulpverlener een pleger aanspreken en ondersteunen om van mis-dadig naar herstel-dadig te evolueren?
Deze handreiking voor criminologen, maatschappelijk werkers, therapeuten, justitieassistenten, detentiebegeleiders… toont de complexe menselijke realiteit die zich aandient in de nasleep van een delict.